Home Politika CEO SVET ĆE PRATITI VUČIĆEV GOVOR: Šef naše države u udarnom terminu

CEO SVET ĆE PRATITI VUČIĆEV GOVOR: Šef naše države u udarnom terminu

by euronet063


PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govoriće danas na generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), na kojoj će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država.

ЦЕО СВЕТ ЋЕ ПРАТИТИ ВУЧИЋЕВ ГОВОР: Шеф наше државе у ударном термину - обраћање председника на ГС УН у 20.40 сати

Foto: AP Photo/Jason DeCrow

Generalna debata počinje danas u devet sati po američkom, odnosno u 15 sati po srednjoevropskom vremenu, a predsednik Srbije govoriće iz Njujorka u 20.40 časova.

Generalnu debatu otvara generalni sekretar UN Antonio Guteres, a potom se, po ustaljenom redosledu, prvi obraća predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, drugi na listi govornika je predsednik SAD Džozef Bajden, a treći predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Vučić je 14. na listi govornika prvog dana generalne debate.

Interesovanje za obraćanje na GS UN je veliko, i ceo svet će pratiti ko će šta od svetskih lidera, među kojima je i šef naše države, reći. Važno je i ko će u kom trenutku govoriti, a pozicija Srbije je veoma povoljna, jer će predsednik Vučić govoriti u trenutku kada je najveća pažnja.

Govoreći juče na konferenciji za medije, predsednik Srbije osvrnuo se na situaciju u svetu, te rekao da nam je mir preko potreban, te naglasio da će danas izkazati svoje mišljenje iako je ono drugačije.

– Ovo u Ukrajini ne ide u dobrom smeru. Svi pričaju o miru, ali tobož pravednom miru, tj. da „mi pobedimo one druge“. I to ludilo nikako da se zaustavi i da neko nešto racionalno kaže, ali vidim da ima sve više lidera u svetu koji imaju dovoljno smelosti i žele da se ohrabre i da pokažu da je moguće da iskažu svoje mišljenje iako je drugačije od toga. I ja ću ga sutra iskazati.

Takođe, učesnicima će se obratiti i predsednici Švajcarske, Kolumbije, Južne Afrike, Litvanije, Gvatemale, Maldiva, Tadžikistana, Sijera Leonea, Angole, kao i emir Katara i kralj Jordana.

Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembru. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like