Članovi tri domaćinstva su se dosad iselili iako su godinama legalno plaćali otkup


IZ straha da će ih prinudno izbaciti specijalci tzv. kosovske policije, tri srpske porodice već su napustile svoje stanove u Kosovskoj Mitrovici, a nakon što su prethodno od prištinske Agencije za imovinu dobile zahtev da se isele.

Foto D. Zečević

I sve su to kvadrati koje su potpuno legalno decenijama otkupljivali od „Trepče“ i drugih društvenih preduzeća, a u kojima su svojevremeno boravili Albanci.

Dopisi Agencije za imovinu, u kojima se zahteva iseljenje, stigli su na adrese oko 150 srpskih porodica, uz obrazloženje da su te stanove svojevremeno, dok su radili u srpskim društvenim preduzećima, koristili Albanci. Kraj juna i početak jula određen je kao rok da se Srbi spakuju i iznesu stvari iz svojih domova.

Kako bi izbegli susret sa prištinskim specijalcima, maltretiranje i bilo kakve nemile scene, porodica Vukićević je zaključala stan u kojem živi od 2000. i privremeno ga napustila. Te godine kvadrate je otkupio glava porodice Živan Vukićević, koji je bio radnik „Trepče“ četiri i po decenije. Oni ne žele da prihvate zahtev za iseljenje iz svog stana, već su se samo privremeno izmestili.

Foto D. Zečević

– Iako je Albanac koji je pre nas boravio u stanu izgubio stanarsko pravo još 1993. godine, jer je od „Trepče“ u kojoj je radio devedesetih godina podigao kredit za kupovinu kuće, on je tužio mog oca i proces i dalje traje – priča nam ogorčeno Mladen Vukićević.

Zahtev za iseljenje je dobio i radnik nekadašnjeg srpskog preduzeća, njegova žena moli da im ne pominjeno imena, i kaže:

– Stan smo otkupili. A zbog zahteva da napustimo dom u kojem živimo više od 30 godina suprug mi se razboleo… Ne znamo šta ćemo ako budu došli da nas isteraju. Nemamo kud…

Ocenjujući odluku tzv. kosovske agencije političkom, jer je stanarsko pravo stavljeno iznad vlasničkog, iz Kancelarije za KiM ovaj potez prištinskih institucija nazvali su nastavkom etničkog čišćenja Srba sa severa Kosova i Metohije. Srpska demokratija, iz Kosovske Mitrovice, pozvala je EU da posreduje u rešavanju sporova oko stanova koje poslednjih nedelja potražuje tzv. kosovska Agencija za imovinu. Oni ističu da prištinske institucije kao prioritet u navodnom rešavanju sporova stavljaju imovinu koju koriste Srbi, dok srpsku imovinu koju koriste Albanci – ne spominju.

Foto D. Zečević

 

Iz SD podsećaju da je pomenuta Agencija od 2006. godine registrovala 42.749 slučajeva uzurpirane imovine, a u 41.399 slučajeva (96,84 odsto) reč je o imetku otetom Srbima.

EU: RAZMOTRITI SVAKI SLUČAJ

SRPSKA demokratija zatražila je od EU da posreduje u slučaju navodno spornih stanova u Mitrovici i drugim opštinama na severu KiM. Iz Kancelarija EU u Prištini izrazili su spremnost da „razgovaraju o pojedinačnim slučajevima“.

– Iako ove odluke imaju pravosnažnu validnost i obavezujuće su i zakonski sprovodive, moj tim je stupio u kontakt sa Agencijom kako bi se osiguralo da se svaki slučaj obradi u skladu sa evropskim standardima, da bi se svim građanima obezbedilo stambeno rešenje – naveo je Tomaš Sunjog, predstavnik EU u Prištini.

BONUS VIDEO – RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Počela sednica Vlade Srbije i sednica Štaba za vanredne situacije: Na dnevnom redu odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka

Jedna od glavnih tema i odluka o uvođenju obaveznog vojnog roka

Vučić: Očekujem danas da Vlada donese odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka