Da li će festival „Mirdita, dobar dan“ biti održan u Beogradu


Vesti

Politika

Da li će festival „Mirdita, dobar dan“ biti održan u Beogradu

Da li će se jedanaesti festival „Mirdita, dobar dan“ održati u Beogradu – pitanje je koje se sve češće postavlja kako se bliži 27. jun – prvi dan ove manifestacije. Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova pozvao je organizatore da otkažu taj događaj jer je to, kako kaže, skup visokog rizika dok su, s druge strane, domaćini festivala odlučili da planirani program nemaju samo na Vidovdan 28. jun i da sve događaje sa tog datuma prebace na 27. i 29. jun.

Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava / Ustupljene fotografije

Festival „Mirdita, dobar dan“ organizuje se već deset godina u Beogradu

Koliko su se odnosi Beograda i Prištine zaoštrili poslednjih godina, naročito pod uticajem jednostranih poteza Aljbina Kurtija, najbolje pokazuje činjenica da je festival „Mirdita, dobar dan“ prvi put doveden u pitanje posle pune decenije postojanja.

Blic preporučuje

Radi se o umetničkom festivalu koji se od 2014. godine održava u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR). Cilj te manifestacije je, kako navode organizatori, da Beogradu približi kulturnu scenu Albanaca sa Kosova i Metohije i obrnuto. U organizaciji ovogodišnjeg festivala YIHR-u su se pridružili „Građanske inicijative“ i „Integra“.

Pometnja nastala, pre svega, zbog Vidovdana?

Kako stoji na sajtu „Mirdita, dobar dan“, festival će trajati od 27. do 29. juna i predstavljaće „spoj umetnosti, savremene kulturne scene, ali i pokretanja važnih pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za odnose Srbije i Kosova“.

Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava / Ustupljene fotografije

Festival „Mirdita, dobar dan“ bi, prema planu, trebalo da se održi od 27. do 29. juna u Beogradu

Tradicionalni protivnici ovog festivala već godinama demonstriraju protiv manifestacije, a sada su kao razlog više u svojim zahtevima da se otkaže „Mirdita, dobar dan“ naveli da bi drugi dan tog skupa trebalo da se održi na Vidovdan. Podsećanja radi, pre dve godine ovaj festival je prekinut zbog dojave o bombi.

Dačić pozvao organizatore da otkažu festival

Zbog toga je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, izjavio da je „Mirdita, dobar dan“ skup visokog rizika i pozvao organizatore da taj događaj otkažu.

Foto: MUP

Ivica Dačić pozvao je organizatore da otkažu festival „Mirdita, dobar dan“ jer je to, kako kaže, skup visokog rizika

– Videćemo šta će to biti. Ja sam rekao da je to skup visokog rizika. Reč je o prostoru koji nije javni. Ne učestvuju naši državni organi. Mi apelujemo da se taj događaj otkaže. Šta će dalje država da preduzima u ovom trenutku ja ne mogu da kažem – rekao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova je dodao da se „Mirdita, dobar dan“ održava više godina, ali da on misli da sada nije vreme.

Inače, MUP ima ingerencije samo nad skupovima na otvorenom dok ne izdaje dozvole za manifestacije u zatvorenom prostoru.

Organizatori odlučili da nemaju program festivala samo na Vidovdan

S druge strane, Anja Zloporubović iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) koja organizuje festival „Mirdita, dobar dan“ odgovorila je da je konačna odluka organizatora da se planirani program manifestacije ne održi samo na Vidovdan.

– Ono što jesmo odlučili u ovom trenutku je da je najbolja odluka da se svi programi koji su bili zakazani za 28. prebace na 27. i 29. jun isključivo iz bezbednosnih razloga. Zato što razumemo da ljudima možda neće biti najprijatnije da nakon cele ove buke prisustvuju onome što smo planirali za 28. jun tako da je to za sad naša konačna odluka – rekla je Zloporubović.

Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava / Ustupljene fotografije

Organizatori festivala „Mirdita, dobar dan“ odlučili su da pomere program sa Vidovdana na 27. i 29. jun

Kako je navela, u YIHR-u ne smatraju da „održavanje jednog dela programa na Vidovdan vređa nečija osećanja ili predstavlja nekakvu prepreku samo po sebi“, ali su im „prosto na prvom mestu gosti i ne žele da ova buka koja je nastala utiče na njihov dolazak na festival“.

„Pomerili smo festival iz maja u jun zbog lokalnih izbora“

Sofija Todorović, programska direktorka YIHR-a, ističe za „Blic“ da organizatori nisu namerno izabrali da festival bude održan na Vidovdan.

– Svih ovih 10 godina festival smo imali u maju, ali smo sad pomerili datum zbog lokalnih izbora u Srbiji. Takođe, pošto skup organizujemo u zatvorenom prostoru koji iznajmljujemo nismo mogli da biramo dane. Pritom, festival ne negira nikako Vidovdan i ne vidimo zbog čega je problem da tog dana albanski umetnici budu u Beogradu – navela je Torović.

„Obezbeđenje će biti na istom nivou kao i do sada“

Zloporubović je dodala da niko iz vlasti još nije kontaktirao organizatore festivala.

Kako je rekla, svi događaji u okviru „Mirdite“ održavaju se u privatnim prostorima, a obezbeđenje će biti „na istom nivou kao i do sada“.

Mi stvarno ne očekujemo nikakve velike bezbednosne rizike, ‘Mirdita’ uvek privuče određenu dozu pažnje, ove godine je to intenzivirano upravo zbog tog datuma, ali se nadam da ćemo festival održati u najmirnijim mogućim uslovima – zaključila je Zloporubović.

I Šapić protiv održavanja festivala

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je tokom vikenda da Grad Beograd neće dati nijednu saglasnost za korišćenje bilo koje javne površine ili gradskog prostora za održavanje Festivala „Mirdita, dobar dan“.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Aleksandar Šapić kaže da je izričito protiv održavanja festivala „Mirdita, dobar dan“

Izričito sam protiv održavanja festivala „Mirdita, dobar dan“ koji godinama unazad direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko, čime organizatori ovog Festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije – naveo je Šapić.

On je istakao da su organizatori ovog puta „otišli i korak dalje i isti Festival zakazali baš na Vidovdan, 28. juna, gurajući direktno prst u oko celom srpskom narodu i srpskoj državi“.

Održavanje festivala „Mirdita, dobar dan“ bila je tema jutarnjeg programa u ponedeljak na televiziji „Prva“ kada je Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a ušao u sukob sa Milošem Radenkovićem, voditeljem i upitao ga zbog čega ne uzme pušku i ne ode u vojsku?



Izvor

Related posts

Ministar Gašić na obeležavanju 108. godišnjice od Bitke na Kajmakčalanu (FOTO)

Predsednik Srbije poručuje opoziciji: Pozovite me u Skupštinu, ‘rasturiću vas kao ‘Panta pitu

Narodu u Srbiji mogu da obećam borbu, iskrenu i posvećenu, za naše državne i nacionalne interese (FOTO)