Da li će neko od lidera opozicije podneti ostavku nakon izbora 2024?


Vesti

Politika

Da li će neko od lidera opozicije podneti ostavku nakon izbora 2024?

Polako se svode računi nakon lokalnih izbora, ali ostavke niko ne podnosi. Tako bi mogla da se sagleda situacija i u bojkot i u antibojkot opoziciji pošto lideri ni jedne ni druge grupacije ne osećaju dovoljno veliku odgovornost za izborni neuspeh, pre svega u Beogradu, da bi odstupili sa rukovodeće funkcije. Analitičari smatraju da i bojkot i antibojkot opozicija imaju i izgovor i argument zbog čega smatraju da nisu pogrešili 2. juna.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Na lokalnim izborima opozicija koja je izašla pred birače imala je možda i najveća očekivanja u Beogradu pošto vladajuća koalicija nakon izbora u decembru jedino u prestonici nije mogla da formira većinu i napravi vlast.

Blic preporučuje

Međutim, nakon što je deo opozicije (SSP, Srce, Zajedno i koalicija NADA) bojkotovao izbore, vladajuća koalicija oko SNS-a osvojila je natpolovičnu većinu glasova u glavnom gradu – skoro 53 odsto i može sama da formira vlast.

S druge stranke, koalicija „Biramo borbu“ (ZLF, Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak, DS, PSG, Novo lice Srbije) odlučila je da izađe na izbore, ali je u Beogradu bila tek na trećem mestu po broju glasova sa svega 12,15 procenata. Više glasova od te koalicije osvojio je pokret „Kreni-promeni“ Sava Manojlovića17,71 odsto.

Ješić: Da li je podneo neko ostavku zato što je uzeo manje glasova od Sava?

Upravo taj rezultat bio je povod Goranu Ješiću, članu DS-a, da postavi pitanje liderima antibojkot opozicije.

Da li je podneo neko ostavku od predsednika partija opozicije koje su u Beogradu uzele manje glasova od Sava? Osim DS-a, naravno, koji statutom ima obavezne stranačke izbore – upitao je Ješić na svom X profilu.

Dobrica Veselinović samo „preuzeo odgovornost“ u izbornoj noći

Još u izbornoj noći odgovornost za rezultat u Beogradu preuzeo je Dobrica Veselinović, kandidat za gradonačelnika prestonice ispred koalicije „Biramo borbu“.

– Uvek sam verovao da dobro na kraju pobedi i sada sam siguran u to. Nažalost, rezultati govore da ulazimo u novu političku realnost. Mi nismo zadovoljni rezultatima ovih izbora u Beogradu, nismo zadovoljni izlaznošću – rekao je Veselinović.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Dobrica Veselinović rekao je u izbornoj noći da prihvata odgovornost za rezultate koalicije „Biramo borbu“ u Beogradu

Kako je dodao, u skladu sa novom i drugačijom političkom kulturom, „za rezultate u Beogradu, za rezultate liste koalicije Biramo Beograd, prihvata odgovornost“.

– Mislim da je važno reći da ćemo u narednim danima, u okviru koalicije i u okviru moje organizacije Zeleno levog fronta, razgovarati o daljem angažmanu i onome što nam predstoji. Ova kampanja je bila jako teška. Biće vremena i za analize, i za procene, i za evaluaciju – poručio je Veselinović, jedan od lidera Zeleno-levog fronta.

Lazović optužio bojkot opoziciju za izborni neuspeh

Iste večeri njegov stranački kolega Radomir Lazović direktno je optužio bojkot opoziciju za bolne, teške i tužne klipove u točkovima“. S druge strane, Dragan Đilas, lider SSP-a je rekao da se ne oseća odgovornim za rezultat opozicije u Beogradu.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Dojučerašnji saborci iz „Srbije protiv nasilja“ međusobno su se optuživali nakon izbora 2. juna

Dve i po nedelje kasnije, čini se da niko u oba dela opozicije ne pominje više ni odgovornost za izborni rezultat, kamoli ostavku.

To ne čine ni oni koji su ostali daleko ispod cenzusa u Beogradu poput Vladimira Gajića (Narodna stranka) i Saše Radulovića (Dosta je bilo).

Parun: I jedni i drugi imaju i izgovor i argument da ne podnesu ostavku

Politikolog Nikola Parun ističe za „Blic“ da je opozicija u prestonici „objektivno doživela neuspeh“.

– Međutim, ta antibojkot opozicija ima izgovor za taj rezultat jer su okolnosti glasanja bile drugačije zbog bojkota dela opozicije. Opozicija koja je izašla na izbore uzela je neke mandate, da je na izbore izašla i bojkot opozicija verovatno bi opozicija pobedila u nekoliko beogradskih opština, a i trka za vlast u Beogradu bi bila neizvesna – analizira Parun.

Foto: Djordje Kojadinovic / RAS Srbija

Nikola Parun kaže da i antibojkot i bojkot opozicija imaju izgovor za izborni neuspeh u Beogradu

S druge strane, kako kaže, i bojkot opozicija ima argument zbog čega nije izašla na izbore.

– Videli smo da praktično antibojkot opozicija nigde nije uspela da pobedi. Tako da je jednima argument ono što je drugima izgovor i obrnuto. Epilog svega je da niko ne oseća odgovornost za neuspeh i svi misle da su bili u pravu. Zbog toga niko ni ne podnosi ostavku – ocenjuje Parun.

„Bolje da iskoriste leto da razviju strategiju za dalju borbu“

Naš sagovornik smatra da bi proevropskoj opoziciji bilo bolje da se okrene budućnosti nego prošlosti.

– Trebalo bi da iskoristi leto kako bi razvila svoju strategiju za dalju borbu. Eto, bio je sad mirovni samit u Švajcarskoj gde je Srbija podržala deklaraciju, a proevropska opozicija je propustila priliku da se odredi prema tome i pozicionira. Ako nastave da ignorišu takve događaje postaviće se pitanje koja je razlika između proevropske opozicije i SNS-a – zaključuje Parun.



Izvor

Related posts

''PAŽLjIVO SLUŠAMO GOVORNIKE I ČEKAMO NAŠE OBRAĆANjE NA SAMITU O BUDUĆNOSTI'': Predsednik Vučić poslao poruku građanima iz sedišta UN (FOTO)

Premijer Vučević odgovorio na Ponošev napad na predsednika Vučića (FOTO)

Srbija posvećena održanju mira i bezbednosti, počinje Samit o budućnosti u Njujorku