Da li je za Srbiju bolje da pobedi Bajden ili Tramp na američkim izborima?


Vesti

Politika

Da li je za Srbiju bolje da pobedi Bajden ili Tramp na američkim izborima?

Da li je za Srbiju bolje da pobedi Bajden ili Tramp na američkim izborima 5. novembra? Čini se da odgovor na to pitanje nije crno-beli jer pobeda jednog ili drugog kandidata ima i svoje prednosti i mane kada je reč o uticaju na našu zemlju i ceo region.

Foto: Tanjug / AP, Shutterstock / RAS Srbija

bajden tramp srbija v2 foto RAS Tanjug AP, Shutterstock

Premijerni TV duel dvojice kandidata za novog-starog američkog predsednika dodatno je podgrejao atmosferu iako je do izbora ostalo više od četiri meseca. Već se krenulo sa analizama i prognozama ko je favorit na izborima i kakve će posledice doneti pobeda jednog ili drugog kandidata.

Blic preporučuje

Na našem „mikro planu“ tačnije u Srbiji i regionu to pitanje je aktuelno jer ne treba posebno govoriti koliki uticaj SAD ima na zbivanja na Zapadnom Balkanu.

Stefan Surlić, docent na Fakultetu političkih nauka, ocenjuje za „Blic“ da je Beograd prethodnih godina uspostavio korektnu komunikaciju sa Bajdenovom administracijom „bez obzira na tradicionalno mišljenje da su američke demokrate protiv Srbije“.

Četiri dobra poteza Bajdenovih zvaničnika

Kako kaže, Bajdenovi zvaničnici su napravili niz pozitivnih poteza za Srbiju u prethodnom periodu iako se ponovo radi o „akterima iz devedesetih godina“:

  • imaju naklonjen stav prema Srbiji
  • jedini sa Zapada šalju oštre poruke Prištini
  • zalažu se za kompromisno rešenje Beograda i Prištine
  • samo oni sa Zapada kažu da priznanje nezavisnosti Kosova nije uslov za ulazak Srbije u EU

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Kristofer Hil, američki ambasador, uspostavio je dobru komunikaciju sa Beogradom

S druge strane, kako kaže, ne treba očekivati da će SAD promeniti stav o nezavisnosti Kosova bez obzira na to da li će pobediti Bajden ili Tramp.

– Zbog toga smatram da je za Srbiju možda bitnije ko će pobediti na izborima u Nemačkoj sledeće godine nego u Americi u novembru jer je nemačka vlada prethodnih godina preko Zelenih najviše pritiskala Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. Takođe, blagonaklono je gledala ka svim jednostranim potezima Prištine koje su dovele do eskalacije situacije na Kosovu – objašnjava Surlić.

Kako kaže, za Srbiju bi bilo najbolje da u Nemačkoj glavnu ulogu dobije Hrišćansko-demokratska unija (CDU)

Četiri pozitivne strane Trampove pobede

Docent FPN-a navodi i pozitivne strane eventualne pobede Trampa na izborima:

  • komunikacija sa Vašingtonom će biti dobra kao i što je bila preko Ričarda Grenela
  • verovatno će Trampova administracija izvršiti veći pritisak na Prištinu u slučaju njenih jednostranih poteza
  • aktuelizovaće priču o podeli Kosova i razmeni teritorija
  • biće moguća kreativnija rešenja nego do sada jer je Tramp skloniji tome

Foto: KAY NIETFELD AFP / Profimedia

Ričard Grenel, bivši specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, i dan danas ima dobru komunikaciju sa Beogradom

Ipak, kako je rekao, ni Trampova administracija neće odustati od toga da Kosovo bude nezavisno čak i u slučaju podele ili razmene teritorije.

„Bajden održava integritet, Tramp je drugačiji“

Danijel Server, profesor Univerziteta Džons Hopkins, kaže da „znamo stav Bajdena i Trampa o Balkanu“.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Danijel Server smatra da Džo Bajden više poštuje integritet država nego Tramp

Bajden održava integritet država. Tramp je drugačiji. Pregovarao je sa Tačijem i Vučićem o podeli Kosova. Ali ne samo o podeli Kosova. Ako bi se Kosovo odvojilo, Bosna bi bila u opasnosti, kao i Crna Gora, pa čak i Makedonija – tvrdi Server.

„Mnogo toga će zavisiti od globalnog poretka“

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam očekuje daleko veći pritisak Vašingtona na Beograd i Prištinu bez obzira na to ko bude pobedio na američkim izborima.

Mislim da će Amerika insistirati na sprovođenju Ohridskog sporazuma ili na oročavanju dijaloga jer su EU i SAD nekoliko puta pokušali to bezuspešno da urade i vremenom gube kredibilitet – analizira Popov.

Foto: Emil Čonkić / Ringier

Aleksandar Popov smatra da će mnogo toga zavisiti od globalne situacije nakon američkih izbora

Kako kaže, mnogo toga će zavisiti i od globalne situacije.

Videćemo kako će se rešiti kriza u Ukrajini i kakav će se uspostaviti globalni poredak između velikih sila – navodi Popov.

Da li će se pripremiti Dejton 2 na 30. godišnjicu Dejtona?

Kada je reč o uticaju američkih izbora na BiH, Popov smatra da bi u slučaju pobede Bajdena sledeća godina mogla da donese promene našem zapadnom susedu.

Sledeće godine je 30 godina od Dejtonskog sporazuma i verovatno će Amerika tu okruglu godišnjicu iskoristiti za stvaranje svojevrsnog Dejtona 2 koji će doneti novi Ustav BiH kako bi ta država prestala da bude protektorat. Verovatno će se ići na to da se pored poštovanja tri entiteta poštuju i građani koji neće da se određuju prema entitetima – ocenjuje Popov.

Kako kaže, moguće je da će to voditi i ka „ukidanju visokog predstavnika u BiH“ i ka tome da „konstitutivni narodi prestanu da blokiraju BiH“.

Vučić: Bajdena ne treba potcenjivati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je juče o američkim izborima i reakcijama na prvu predsedničku debatu istakavši da „samo budala može da potceni Bajdena“.

Neće Tramp podržati nikakav srpski svet, niti iko to traži od njega, ali bi možda Tramp podržao politiku nešto drugačiju od svoje politike, a to je da ne bude antisrpska. A ja nisam politički analitičar, naravno sa velikom pažnjom sam gledao debatu, probudio sam se na vreme i više nisam ni zaspao, gledao sam sve analize na više televizija. Naravno, Tramp je bio svakako mnogo ubedljiviji. Ali to nije kraj izbora, ni blizu. Ja ne mislim da će se Bajden lako povući, zato što je to neistraženo područje za demokrate. Postoji snažan lobi finansijera u ovom trenutku koji ne žele da finansiraju Bajdenovu kampanju. Ali nemojte da potcenjujete ni samog Bajdena, ni Obamu, ni sve one koji žele, ne toliko pobedu demokrata, koliko poraz Trampa. I oni će se ujediniti i ponovo podići. Bajden je već dan posle debate u kampanji izgledao mnogo drugačije i neuporedivo energičnije. Šta su razlozi? Neću da ulazim u to. Sa Bajdenom sam više puta razgovarao, kao i sa Trampom. Bajden nije čovek za potcenjivanje i samo budale mogu da ga potcenjuju. Smatram da će ovo biti veoma teška utakmica od koje će zavisiti budućnost sveta.



Izvor

Related posts

Vučić stigao u Njujork – Blic

Učestvovaće na GS UN i sastati se s više od 40 svetskih lidera

Brnabić o Đilasu- Nastavlja sa šibicarskom politikom