Da li Srbija treba da zabranjuje festival „Mirdita, dobar dan“ i ulaz Feđi Štukanu u zemlju


Vesti

Politika

Da li Srbija treba da zabranjuje festival „Mirdita, dobar dan“ i ulaz Feđi Štukanu u zemlju

Da li Srbija treba da prihvati igru, pre svega, Prištine i da zabranjuje festivale i ulaz u zemlju licima za koje proceni da ugrožavaju bezbednost? Na ovu temu analitičari imaju oprečna mišljenja iako se slažu da i u slučaju izostanka tih zabrana može doći do problema i štete po državu.

Foto: Sofija Vukajlović / Fonet

.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, kaže da Srbija greši što prihvata Kurtijevu igru ili „igru Đukanovićeve Crne Gore“ sa raznim zabranama, a „posebno zabranama ulaska pojedinim licima“ u zemlju.

Blic preporučuje

– Postoji frustracija i pritisak javnog mnjenja, ali je opet pogrešno i postoje načini kako imati reciprocitet bez ovakvih akcija – ocenjuje Klačar na svom X profilu.

„Dva razloga zbog čega Srbija pravi grešku“

Kako kaže, dva su razloga zbog čega Srbija pravi grešku:

  1. Država treba da pokazuje pluralizam i otvorenost uvek čak i kada misli da ima i drugačijih opcija.
  2. Zabrana u Srbiji više odjekne nego šikaniranje Srba na Kosovu (nepravedno, ali je tako) čime se ulazi u reputacijsku krizu u spoljnoj areni.

„Svi komuniciraju kako je prekinut festival sa 10 godina tradicije“

Izvršni direktor „CESID“-a dao je i primer nejednake štete nakon zabrane održavanja festivala „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu.

Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

Bojan Klačar smatra da Srbija greši što je „prihvatila Kurtijevu igru sa zabranama festivala i ulaza pojedincima“ u zemlju

Svi komuniciraju kako je prekinut festival s 10 godina tradicije (tu je kriza za Srbiju), a zapravo se radi o 10 godina tradicije samo u Srbiji (ispada da je Kosovo otvorenije). Ne treba donositi odluke jer se procenjuje da su okolnosti nepravedne (a često jesu). I da se kaže, kada mogu oni (KS, CG…) da zabranjuju ili da imaju politiku duplih standarda, što bismo mi ispadali budale. Naprotiv, ukidanjem zabrane se dobija na duže staze – napisao je Klačar na svom X profilu.

„Znak da treba restart za odnose Beograda i Prištine“

Potom je predložio kako izaći iz ove situacije

Na kraju, ako ima nešto „dobro“ iz ovoga, to je jasan znak da treba restart za BG-PR odnose, neki dogovor, kakav takav napredak jer više ništa ne funkcioniše. Nije dobro, ali je tako, ne treba se zavaravati – naveo je Klačar.

Krstić: Srbija bi pogrešila i ako bi puštala svaku barabu da dođe

Ubrzo mu je na to odgovorio Nebojša Krstić, marketinški stručnjak.

Srbija bi pogrešila i ako bi puštala svaku barabu da dođe ovde i isprovocira nasilje koje bi služilo da se Srbija ocrni u lažno nezavisnim medijima širom regiona i sveta. Tako da su obe odluke pogrešne, samo je pitanje koja izaziva više problema – ocenio je Krstić.

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

Nebojša Krstić kaže da bi „Srbija pogrešila i ako bi pustila svaku barabu da dođe i isprovocira nasilje“

Klačar se nadovezao i poručio: „Bilo bi štete i tada, ali manje čini mi se“.

Krstić se sa tim nije složio.

– To je nešto što ni ti ni ja ne možemo do kraja da procenimo. Meni se čini da je bolje sprečiti nego lečiti – napisao je Krstić.

„Očigledno da Mirdita nema drugi cilj nego da isprovocira nasilje“

I potom se osvrnuo na zabranu održavanja festivala „Mirdita, dobar dan“.

Očigledno je da „Mirdita“ na Vidovdan i u kontekstu Kurtijevog aktuelnog terora nad Srbima, nema drugi cilj nego da isprovocira nasilje u Beogradu. Ako samo u Beogradu imamo 10 medija koji već imaju spremne tekstove o Vučiću „fašisti“ i Srbiji kao „ksenofobnog mračnoj jazbini“, onda ja, kao protivnik zabrana, ovaj put glasam za zabranu – zaključio je Krstić.

Foto: Sofija Vukajlović / Fonet

.

Poslednjih dana dve zabrane u Srbiji podigle su prašinu u regionu. Najpre je prošle nedelje policija privela u Beogradu Feđu Štukana, glumca i književnika iz BiH koji je trebalo da učestvuje na književnom festivalu „Krokodil“ i potom ga deportovala za Sarajevo.

Ove nedelje MUP je na Dorćolu zabranio održavanje umetničkog festivala „Mirdita, dobar dan“ na kome je trebalo da se pojave i albanski umetnici sa Kosova i Metohije.

Sve se to događa u vreme kada je mnogim srpskim umetnicima i zvaničnicima zabranjen ulaz na Kosovo i Metohiju, što je bio slučaj i juče kada se obeležavao Vidovdan.



Izvor

Related posts

Vučić rekao da ne služi za slikanje već za stvarno odvraćanje agresora

Ponosan sam na Vojsku Srbije

„MORAO SAM DA BUDEM BRUTALAN“ Šešelj otkrio zašto je predlagao da se Tito iskopa i podeli na osam delova za svaku republiku i pokrajinu