Dačić: Beograd odlučan u nameri da jača saradnju sa Kinom


Vesti

Politika

Dačić: Beograd odlučan u nameri da jača saradnju sa Kinom

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija u uslovima svetske nestabilnosti odlučno izabrala dalje jačanje saradnje sa Kinom kao dokazanim prijateljem, te da je za Beograd veoma važna podrška Pekinga po pitanju teritorijalnog integriteta na prostoru Kosova i Metohije.

Foto: screenshot

.

– Srbija konstantno insistira na pridržavanju principa UN kao i na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja. Bezbednost je uvek bila i ostaće kompleksno pitanje. Stoga prihvatanje bezbednosnih pitanja svih zemalja kao legitimnih i mirno rešavanje sporova između zemalja i aktera kroz dijalog je cilj kojem treba težiti – rekao je Dačić na Globalnom forumu o saradnji u oblasti javne bezbednosti u kineskom gradu Lianjungang.

Blic preporučuje


Dačić se u Kini sastao sa predsednikom Interpola: Rаzgovor o dаljim korаcimа zа uspostаvljаnje regionаlnog biroа Interpolа u Beogrаdu


Dačić započeo posetu Kini: Hvala Pekingu za dosledan stav o nepriznavanju Kosova (FOTO)

On je podsetio i da su Srbija i Kina u oblasti javne bezbednosti na nivou dva ministarstva potpisale više pravnih sporazuma, kojima su omogućene zajedničke policijske patrole u turističkim područjima, brojni zajednički treninzi, obuke i razmjena iskustava, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Prethodnih godina na teritoriji Srbije bilo je više krivičnih dela izvršenih od organizovanih kriminalnih grupa i ona su u značajnoj meri rasvetljena. Pokazali smo da nećemo dozvoliti da bilo srpski, bilo kineski državljani u Srbiji nanose štetu kineskim državljanima koji mirno žive i rade u Srbiji – rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da je podizanje bezbednosti turista od posebnog značaja otkako raste broj zajedničkih ekonomskih projekata od kojih su mnogi kapitalni, kao i broj direktnih avio-letova. On je naglasio da su dolaskom kineskih kompanija kao što su „Ziđin“, „Hbis“, „CMEC“, „Šandong“, „Kosko“, „Huavej, „Sjingju“ u Srbiju, pokrenuti zajednički srpsko-kineski ekonomski projekti koji su ubrzali razvoj regiona u Srbiji.

– Nastavićemo sa našim kineskim prijateljima da sprovodimo zajedničke projekte, ali i da učimo o metodama unapređenja bezbednosti na brzim prugama, da aktivno sarađujemo u oblasti suzbijanja transnacionalnog kriminala i da, u prijateljskoj i iskrenoj atmosferi, razgovaramo o našim daljim koracima – naveo je Dačić.

(Srna)



Izvor

Related posts

Miloš Jovanović: Poslaćemo kolegama iz opozicije predlog zakona o Kosovu

Radomirović napušta stranku, ali ne i vladu lažne države (FOTO)

Vučević: Obavezno služenje vojnog roka trebalo bi da počne u septembru 2025. godine