Danas je godišnjica velikih demonstracija petog oktobra u Beogradu koje su okončale vladavinu Slobodana Miloševića


Vesti

Politika

Danas je godišnjica velikih demonstracija petog oktobra u Beogradu koje su okončale vladavinu Slobodana Miloševića

5. oktobra 2000. godine srušen je režim Slobodana Miloševića

Zgrada Savezne skupštine i zgrada Radio-televizije Srbije su zapaljene tokom protesta

Na današnji dan pre 24 godine velikim demonstracijama građana Srbije okončana je vladavina predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

Peti oktobar ilustracija

Protesti u centru Beograda su tada organizovani pošto je Izborna komisija osporila pobedu kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ, održanim 24. septembra 2000. godine.

Blic preporučuje

Koalicija 18 opozicionih stranaka je tvrdila da je njihov kandidat osvojio 52,54 odsto glasova i odbacila mogućnost održavanja drugog kruga. Pristalice DOS su od ranog jutra pristizale u Beograd, organizovano iz cele Srbije, a tokom protesta u Beogradu zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

Foto: Emil Čonkić / RAS Srbija

Peti oktobar ilustracija

Policija je tokom popodneva prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima. U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine grada Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

Srpski pokret obnove (SPO) danas je, povodom 24 godine od 5. oktobra, saopštio da su i sada protivnici prepravljanja prošlosti i pokušaja amnestiranja nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića od odgovornosti za jedan od najmračnijih perioda u istoriji Srbije.

U saopštenju se ističe da je 5. oktobra 2000. godine srušen režim Slobodana Miloševića, a da je on bio glavni krivac za raspad Jugoslavije, ratove 1990-ih, progon srpskog naroda, prepuštanje Kosova i Metohije, ekonomski i privredni sunovrat Srbije, najveću inflaciju u istoriji, masovno iseljavanja iz Srbije, hapšenje i likvidaciju političkih protivnika, izborne krađe i medijske manipulacije.

Foto: Emil Čonkić / RAS Srbija

Peti oktobar ilustracija

Ističe se da su najveći protivnici takvoj politici bili SPO i njegov lider Vuk Drašković i da nije bilo 9. marta 1991, Vidovdanskog sabora 1992, junskih demonstracija 1993, protesta protiv izborne krađe 1996. i 1997. i drugih oblika otpora, ne bi došlo do sloma Miloševićevog režima 5. oktobra 2000. godine.

(FoNet)



Izvor

Related posts

Aleksandar Vučić ispratio šeika iz UAE: Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati jačaju svoje odnose

A kada sve bude završeno, prave se kao da se ništa nije dogodilo (VIDEO)

Vučić ispratio šeika Mohameda bin Zajeda (FOTO)