Denis Bećirović većinu svog govora u Potočarima posvetio napadima na srpsku politiku, pominjao Vučića i Dodika


Vesti

Politika

Denis Bećirović većinu svog govora u Potočarima posvetio napadima na srpsku politiku, pominjao Vučića i Dodika

Bošnjački član i aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović je na komemorativnom skupu u Memorijalnom centru Potočari povodom obeležavanja 29. godina od genocida u Srebrenici, većinu svog obraćanja posvetio opasnostima koje, kako je sam rekao, navodno prete BiH, o memorandumu SANU i Deklaraciji Svesrpskog sabora. Pored toga, rekao je i da Sarajevo želi mir, ali da to „ugrožava politika režima u Beogradu“, a pomenuo je i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i RS Milorada Dodika.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Denis-Bećirović-foto-S-PASALIC-1

Na početku govora rekao je da su se danas okupili da sa pijetetom da isprate posmrtne ostatke 14 žrtava zločina u Srebrenici, da se prema njima iskaže poštovanje, kao i prema majkama Srebrenice. Rekao je i da je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) usvojena rezolucija o Međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici, kao i da se danas u zgradi UN obeležava ovaj dan.

Blic preporučuje


U Potočarima danas komemoracija i sahrana još 14 bošnjačkih žrtava


Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o Srebrenici

Međutim, onda se u svom govoru „dohvatio“ Srbije, rekavši da „mi uvažavamo njene građane“ i da žele „mir i ravnopravnu saradnju“, a onda nastavio sa optužbama.

Nažalost, mir i ravnopravnu suradnju ugrožava velikodržavna politika režima u Beogradu. To je politika koja je i na primeru Rezolucije o genocidu u Srebrenici pokazala da očigledne poraze pokušava pretvoriti u pobede – naveo je on.

Radovan Karadžić, „velika Srbija“ i Memorandum SANU

Rekao je i da uprkos presudama međunarodnog suda, „organi BH entiteta Republike Srpske prete državi Bosne i Hercegovine“.

Govorio je o nekadašnjem predsedniku RS i haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću za koga kaže da je rekao da je „BiH nemoguća država“, dodavši da „danas to ponovo govore čelnici BH entiteta RS„.

– Velikosrpski protagonisti su 1992. javno govorili da im je cilj „velika Srbija“. Najviši predstavnici BH entiteta RS opet javno govore da im je cilj „velika Srbija“ – rekao je Bećirović, dodavši da „velikosrpski protagonisti „danas ponovo prete pravnim nasiljem nad ustavnim poretkom“.

Foto: Armin Durgut / Tanjug/AP

Komemoracija u Memorijalnom centru Potočari

Rekao je i da su „velikosrpski projektanti prije 1992. osmislili Memorandum SANU, koji je bio dinamit s kojim su razorili Jugoslaviju i pokrenuli agresorske ratove“, kao i da je pre „34 dana usvojena Deklaracija takozvanog Svesrpskog sabora“.

– Evropa i svet moraju biti svesni da je ova Vučićeva velikosrpska deklaracija opasnija i skandaloznija od Memoranduma SANU – rekao je on.

Kaže i da poziva sve da „razmisle kakvu ulogu igraju danas Vučić i Dodik“.

– Na kraju da odgovorim na postavljeno pitanje o sličnostima između stanja 1992. i današnjeg. Istorijski kontekst, omer snaga i globalne prilike nisu iste, ali nažalost postoje brojne sličnosti između velikosrpske ideologije i politike iz 1992. i ove današnje. Ne smemo to potceniti – rekao je između ostalog Bećirović.



Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija