Dešavanja oko mosta na Ibru: KFOR upućuje na EU, Brisel poziva na sastanak, a Priština farba


Vesti

Politika

Dešavanja oko mosta na Ibru: KFOR upućuje na EU, Brisel poziva na sastanak, a Priština farba

KFOR vraća na dijalog, Evropska unija poziva na razgovor, ali u Prištini ništa novo. Radnici rade na ulepšavanju mosta na Ibru, čeka se izveštaj o njegovoj bezbednosti, a sve kako bi se što pre i uprkos protivljenju Srba otvorila ova saobraćajnica. Analitičari kažu da Aljbin Kurti, kosovski premijer, insistira na tome jer ovaj potez smatra kao deo zaokruživanja državnosti Prištine. Takođe, deluje da Zapad to neće da spreči kako ne bi dovodili u pitanje priznatu nezavisnost.

Foto: Tanjug / AP, TV Most, Virginia Mayo, Filip Krainčanić / Ringier

.

Upravo takvog stava je Zoran Milivojević, bivši diplomata. On za „Blic“ kaže da nije optimista da će Zapad ili KFOR sprečiti otvaranje mosta.

Blic preporučuje

– KFOR će sprečiti incidente, ali ne i otvaranje. Most je simbol opstanka Srba, statusa severa KiM i osporavanja celovitosti Kosova. Zato je Kurti odlučan da to sprovede. To je deo njegovog političkog programa i plana za uspostavljanje integriteta celog KiM i kosovske državnosti na celoj teritoriji – napominje Milivojević.

Zapadne sile imaju sredstva da to ga spreče, ali bi to značilo dovođenje u pitanje suverenosti Kosova.

– Kurtiju je važno je da to uradi tokom aktuelne administracije SAD i EU jer su pokazali da uvažavaju kosovsku državnost, da je upravo takav pristup zapadnih sila. To će biti potvrda strategije njegove politike, ali i način da dobije sledeće izbore – – kaže Milivojević.

Otvaranje 14. ili 15. avgusta?

Kosovske vlasti nisu još najavili termin ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio da planiraju nasilno otvaranje 14. ili 15. avgusta.

– Planiraju nasilno otvaranje mosta 14. ili 15, a u međuvremenu će strane agenture pokušati da nametnu neke nove srpske lidere kojima će da pomognu da ih prikažu hrabrima, iako to nisu, i da pokušaju da ih odvoje od Beograda i da onda s Kurtijem dogovaraju kako da budu njegove sluge, a da u stvari rade za strane interese. To im neće proći – rekao je Vučić.

Foto: Blic / Ringier

KFOR sever Kosova

Pozvao je KFOR da ne dozvoli „jednostrano“ otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici.

– Mi imamo poštovanje za KFOR i verujem da će raditi svoj posao – dodao je Vučić.

KFORU pisalo 415 žena sa severa KiM

Tome su se juče usprotivile i 415 žena sa severa Kosova. One su karabinjerima predale pismo za komandanta KFOR-a Ozkana Ulutaša u kojem ukazuju na njihov težak položaj i apeluju da se most ne otvori.

– Od komandanta KROF-a tražimo oštru reakciju i jasan signal da nikakvi politički interesi neće prevagnuti protiv interesa građana koji su sada većinski protiv otvaranja mosta – istakla je jedna od potpisnica pisma Milica Radovanović iz Severne Mitrovice.

Pročitajte još

Bez obzira na sve, nastavljeni su radovi za otvaranje mosta. Moleri su farbali niže betonske konstrukcije mosta, sa kojih su otpali malter i fasada.

Ne sprema se samo Priština, već i KFOR – u prethodnom periodu na mostu su se uglavnom nalazila dva vozila karabinjera, a od pre dva dana je primetno više vozila nego uobičajeno.

EU: O mostu na sastanku Beograda i Prištine

Uz to, KFOR je juče ponovio ono što prethodnih dana saopštava – da se svaka odluka mora doneti u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

– Naš stav po ovom pitanju bio je jasan, transparentan i dosledan. Svaka odluka u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar mora biti doneta u okviru dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU – saopštio je KFOR.

Evropska unija je prošle nedelje pretila pooštravanjem mera, a juče je predstavila nove namere.

– Evropska unija planira sastanak predstavnika Kosova i Srbije na kome će se razgovarati o statusu mosta na Ibru – rekla je portparolka EU Nabila Masrali.

Pročitajte još

Priština za sve to ne haje – prošle nedelje urađena su merenja izdržljivosti konstrukcije mosta kamionima natovarenim građevinskim materijalom, a zamenik ministra za infrastrukturu Hisen Durmiši kaže da se taj izveštaj još čeka.

Seb Bitići, politički analitičar, smatra da nije dobro da vlasti Kosova insistiraju na otvaranju mosta na Ibru, budući da je, prema njegovom mišljenju, to više simbolična akcija.

Kada je u pitanju uticaj Evropske unije na ovo pitanje kroz dijalog, Bitići je skeptičan budući da su o tome postignuta dva sporazuma i da nije bilo uspeha, a dijalog je trenutno blokiran.

Čak i ako Kosovo insistira, most može da se otvori, ali pošto je ovo više simbolična akcija, možda bi bilo bolje da se insistira na nekoj konkretnijoj stvari – rekao je Bitići.

Glavni most na Ibru u Mitrovici bio je višedecenijsko poprište međuetničkih sukoba Albanaca i Srba. Zbog posledica koje su pretrpeli, Srbi su protiv otvaranja mosta za saobraćaj. Prolaz mostom omogućen je pešacima, biciklistima i motoristima.



Izvor

Related posts

Vučić tvrdi da neće biti izmeštena grobnica Josipa Broza

Vučić stigao u Njujork – Blic

Učestvovaće na GS UN i sastati se s više od 40 svetskih lidera