Đukanović: Spreman sam da podnesem ostavku ako Vlada odustane od litijuma


Vesti

Politika

Đukanović: Spreman sam da podnesem ostavku ako Vlada odustane od litijuma

Vladimir Đukanović, poslanik i funkcioner Srpske naredne stranke (SNS), rekao je da je spreman da podnese ostavku na mesto narodnog poslanika i na sve stranačke funkcije ukoliko Vlada Srbije odustane od projekta eksploatacije litijuma.

Foto: Blic TV / Ringier

.

Smatra da je eksploatacija litijuma istorijska šansa za Srbiju, „pod uslovom da struka i svi mogući pozvani naučnici iz oblasti rudarstva i zaštite životne sredine potvrde da eksploatacija neće ugroziti životnu sredinu „. Dodaje da „ukoliko bude i najmanje sumnje da bi se životna sredina ugrozila od projekta se mora odustati“.

Blic preporučuje

Uz to, kaže da je „više nego razočaran odnosom stranačkih kolega prema ovoj temi“.

– Čast izuzecima koji su bili spremni da uđu u obračun sa raznim teoretičarima zavere, anarhistima, lažnim ekolozima, primitivcima svih fela, voke ideolozima, svaka im čast kakve su uvrede i pretnje morali da trpe i na tome toj nekolicini kolega kapa dole. Ostali, sram da vas bude. Кada bi trebalo da se birate na neku funkciju, spremni ste sa krsta da skinete i da se pokoljete, ali kada je škakljiva tema i kada ste svesni da ćete biti namazani svim mogućim fekalijama, nigde vas nema – napisao je on na društvenoj mreži „iks“ Đukanović.

Kaže i da nikada nije bio lobista Rio Tinta, već je pristalica eksploatacije litijuma, a „najviše bih voleo da mi imamo znanje i tehnologiju da to sami radimo“.

– No, eto, mene namazaše svim i svačim, kao i još nekolicinu mojih kolega i samog predsednika države, ispadoh i lobista za ”Rio Tinto”, dok ostala gospoda ministri, državni sekretari, direktori javnih preduzeća, hlade svoje zadnjice u udobnim kabinetima i kukavički kalkulišu. Boli ih uvo što neko za njih i njihove pozicije strada, jer su oni mnogo bitni, pa ne bi da se zamere – napisao je Đukanović.

Sredinom jula ove godine u Beogradu je održan Samit o kritičnim sirovinama kome je, pored predsednika Srbije i državnog rukovodstva, prisustvovao i nemački kancelar Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič. Protiv toga su se pobunile pojedine ekološke organizacije i 10. avgusta organizovale u Beogradu protest.

Vučić je juče u Malom Zvorniku počeo kampanju razgovora sa građanimaoko kopanja litijuma u Srbiji.



Izvor

Related posts

Vučević: Obavezno služenje vojnog roka trebalo bi da počne u septembru 2025. godine

"KAKVA BEDNA PATETIKA" Brnabić odgovorila Đilasu

Dodik: Obaveštajno bezbednosna agencija u BiH planirala atentat na mene i Vučića