Đurić: Pozvao sam Blinkena da poseti Srbiju


Vesti

Politika

Đurić: Pozvao sam Blinkena da poseti Srbiju

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da je imao priliku da u Vašingtonu, na marginama Samita NATO-a razgovara sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i da ga je pozvao da poseti Srbiju.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Marko Đurić

Đurić je u izjavi za medije na prijemu za srpske novinare u ambasadi Srbije u Vašingtonu naglasio da je dijalog na najvišem političkom nivou sa SAD potreban kako zbog nastavka ekonomske saradnje, tako i zbog rešavanja pitanja „oko kojih se ne slažemo“, kao što je pitanje Kosova i Metohije.

Blic preporučuje


Đurić na prijemu u Vašingtonu povodom 75. godišnjice osnivanja NATO


„NATO NIKADA NIJE BIO JAK KAO DANAS“ Ambasador Hil o Samitu u Vašingtonu: Prisustvo Marka Đurića na večeri koju priređuje Blinken je važna poruka

– Nama je potreban dijalog na najvišem političkom nivou sa SAD, ne samo zato da bismo nastavili rast i razvoj naše ekonomije, zato što je Amerika u pogledu usluga partner broj jedan, i to baš u oblastima koje se odnose na visoke tehnologije i na ono što je motor razvoja naše ekonomije, već nam je ta saradnja neophodna i da bismo rešili ona pitanja oko kojih se ne slažemo, kao što je pitanje statusa Kosova i Metohije, ali koje ne može na pozitivan način da bude rešeno bez aktivnog angažmana najvišeg političkog nivoa u SAD“, rekao je Đurić.

Naglasio je da prisustvo Srbije na samitu NATO-a ne znači promenu kursa utvrđenog odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost ili relevantnim odlukama Skupštine Srbije, ali da „i te kako znači da Srbija jača prijateljstva, jača partnerstva, jača svoju poziciju i u ovom delu sveta“.

Na pitanje da li je bilo reakcija iz Moskve na učešće Srbije na Samitu NATO-a, on ističe da je Srbija tu kao samostalna, nezavisna, vojno neutralna zemlja, partner Alijanse i članica programa Partnerstvo za mir više decenija, kao i da vodi svoju spoljnu politiku poštujući različite aktere u međunarodnoj zajednici.

„Nije bilo razgovora o litijumu“

Dodaje da Srbija ima izbalansiran odnos sa akterima u međunarodnoj zajednici i istovremeno jasno definisane strateške prioritete.

On je najavio da će sa savetnikom američkog predsednika Džoa Bajdena za energetiku razgovarati o transformaciji i modernizaciji energetskog sektora je motor razvoja srpske ekonomije.

Naglasio je da SAD mogu da igraju veoma značajnu i stratešku ulogu u transformaciji energetskog sektora u Srbiji, u uvođenju zelene energije, solarne energije i drugih kapaciteta.

Pročitajte još

Đurić i Sijarto na marginama NATO samita: Zajednički doprinos snižavanju tenzija u svetu

Naveo je da se vlada u tom domenu trudi da se ponašamo dogovorno, da predvidi i rast potrošnje energenata u budućnosti, a da istovremeno ulaže maksimalne napore da očuva nivo cena i nivo bezbednosti u snabdevanju.

Dodao je da nisu predviđeni razgovori o litijumu i da tu temu niko od zvaničnika drugih zemalja nije pokrenuo, ali da Srbija ne beži od razgovora o ovoj temi.

– Međutim, nema sumnje da ti retki minerali ili kritično važne sirovine predstavljaju često teme razgovora na ovakvim forumima. Druge kolege iz Vlade su se aktivnije bavile ovom problematikom, ali mogu da vam kažem da je Srbija generalno, nezavisno od litijuma, čak i da nema nikakvih mineralnih resursa i sirovina ni na horizontu, predmet interesovanja kompanija iz IT sektora, iz auto-moto industrije, koje žele da budu prisutne na srpskom tržištu – rekao je Đurić i dodao da je na sastanku Srpsko-američkog poslovnog saveta dao niz informacija i usmerenja predstavnicima različitih američkih kompanija u vezi sa modalitetima uspostavljanja saradnje.



Izvor

Related posts

Đilas: Pitanje litijuma je razlog za raspisivanje izbora jer je vlast promenila stav

I kriminalci uključeni u promotivne aktivnosti pokreta „Kreni-promeni“

Brnabić odgovorila Đilasu: Najnovija ploča i kaseta opozicije – izbori zbog litijuma