Dr Branimir Nestorović osvojio mandate u 7 opština, ali je u svakoj nebitan za formiranje vlasti


Vesti

Politika

Dr Branimir Nestorović osvojio mandate u 7 opština, ali je u svakoj nebitan za formiranje vlasti

Kontroverzni lekar Branimir Nestorović sa svojim pokretom „Mi, snaga naroda“ izašao je na lokalne izbore u osam gradova i svuda je, osim u jednom, prešao cenzus. Nišlije su mu jasno i glasno poručile „ne“, jer u ovom gradu nije bio ni blizu ulaska u gradsku skupštinu. S druge strane, iako je u Beogradu osvojio 2,6 odsto glasova više nego u decembru, a time i veći broj odbornika, došao je u gubitničku situaciju – ovog puta se ne pita o formiranju vlasti!

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Nestorović je na izborima u Beogradu povećao procenat osvojenih glasova čak i posle turbulentnog raskola sa nekadašnjim saborcima iz „Mi, glas naroda“. Ali ni tu, kao ni u jednom od ostalih sedam gradova u kojima je prešao cenzus, njegov pokret neće biti faktor u formiranju vlasti jer vladajuća koalicija oko SNS svuda ima apsolutnu većinu.

Blic preporučuje

Izborni rezultat dr Branimira Nestorovića u Beogradu: 8,1 odsto glasova

Nestorović se u izbornoj noći najviše hvalio izbornim rezultatom u Beogradu, pošto je lista na čijem je čelu osvojila 2,6 odsto glasova više nego u decembru, kada je imao 5,5 odsto glasova.

Ipak, nakon izbora 2023. Nestorović je imao veliki koalicioni potencijal, jer bez njegovog pokreta ni vlast, ni opozicija nisu mogli da formiraju vlast.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Nestorović je u Beogradu osvojio 2,6 odsto više glasova nego u decembru, ali je izgubio ulogu „ključnog igrača“ u formiranju vlasti

Tada je Nestorović odlučio da neće ni sa jednima ni sa drugima, zbog čega je došlo prvo do raskola unutar njegovog pokreta, a onda i do novih izbora u Beogradu.

Pošto sada koalicija oko SNS ima apsolutnu većinu od 52,9 odsto glasova u Beogradu, jasno je da je Nestorović izgubio ulogu ključnog igrača iako sada ima bolji rezultat nego u decembru 2023.

Niš: 0,7 odsto

Ako se Nestorović izbornim rezultatom u Beogradu pohvalio, onda bi podrškom u Nišu mogao da se posrami. Njegova koalicija „Snaga“ u najvećem gradu na jugu Srbije osvojila tek 0,7 odsto glasova i ostala daleko ispod cenzusa.

Neuspeh je utoliko veći što u Nišu čak pet lista mimo vladajuće koalicije ulazi u parlament, ali ne i Nestorovićeva.

Zrenjanin: 5,2 odsto

U Zrenjaninu je Nestorović osvojio 5,2 odsto glasova i to je četvrti najbolji rezultat u tom gradu.

Ako se gledaju samo lokalni izbori u Vojvodini, pokret „Mi, snaga naroda“ je u Zrenjaninu ostvario svoj drugi najbolji rezultat, ali za formiranje vlasti nije neophodan, pošto je SNS u ovom gradu osvojila više od 57 odsto glasova.

Valjevo: 4,7 odsto

U Valjevu je „Mi, snaga naroda“ izašao u koaliciji „Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo – za kralja i otadžbinu“, koja je dobila oko 4,7 odsto glasova. To znači da je ta lista treća po snazi u ovom gradu, ali i ovde koalicija oko SNS ima apsolutnu većinu, što znači da je Nestorović nepotreban.

Jagodina: 3,79 odsto

U gradu u u kome su SNS i koalicija SPS-JS išli odvojeno na lokalne izbore, Nestorovićeva lista je uspela da uđe u skupštinu na mala vrata sa 3,79 odsto. Pitanje je, međutim, šta će mu to doneti osim odborničkih naknada, pošto je vladajuća koalicija JS – SPS u Jagodini osvojila 56,9 odsto glasova, i niko joj nije potreban za formiranje vlasti.

Gornji Milanovac: 9,30 odsto

Nestorović je u Gornjem Milanovcu ostvario najbolji rezultat kad se sagledaju svi gradovi u kojima je njegov pokret izašao pred birače. Taj rezultat dobija posebno na značaju ako se ima u vidu da je opozicija ovde bila dodatno pojačana listama grupa građana „UZINAT, ne izdajemo lokal – Dr Tatjana Milošević“ i „Dr Dragica Topalović – zajedno do pobede“.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Najbolji rezultat Nestorovićev pokret ostvario je u Gornjem Milanovcu

Međutim, u Gornjem Milanovcu koalicija oko SNS sama ima osvojenih 51 odsto glasova, dok sve ostale stranke, uključujući i Nestorovića, u zbiru nisu osvojile toliko.

Inđija: 3,66 odsto

Nestorovićev pokret i u Inđiji ulazi u skupštinu, ali je samo prešao cenzus i ništa više, imajući u vidu da vladajuća koalicija u ovom gradu čija je okosnica SNS ima većinu sa osvojenih 57,8 odsto.

Stara Pazova: 8,65 odsto

Najbolji rezultat u Vojvodini pokret „Mi, snaga naroda“ ostvario je u Staroj Pazovi sa 8,65 odsto glasova i pet mandata. Ispred Nestorovićeve liste bili su vladajuća koalicija sa osvojenih 64,2 odsto glasova i lista „Moguće je sa 11,5 odsto.

U opštini Surčin ulazi u skupštinu

„Mi, snaga naroda“ izašao i na opštinske izbore u beogradskim opštinama Surčin, Lazarevac i Mladenovac.

Prema preliminarnim rezultatima, pokret Nestorovića će sigurno ući u skupštinu u Surčinu, pošto je dobio 9,3 odsto glasova u toj opštini.

Lokalni izbori održani su u redovnom terminu, četiri godine nakon prethodnih. Izuzetak je Beograd, gde su izbori za odbornike bili održani 17. decembra 2023. godine, ali nakon što vlast nije formirana u zakonom predviđenim rokovima na izbore u Beogradu izlazilo se ponovo.

Sva dešavanja sa lokalnih izbora 2024, možete pročitati u našem jučerašnjem blogu.

CeSID objavio rezultate izbora u Beogradu, više o tome u posebnoj vesti.

Kako je Vučić iskoristio šest meseci autogolova opozicije.

Ovo su najnoviji rezultati izbora u Nišu.



Izvor

Related posts

GDE SU GRANICE DEZINFORMISANJA O NAVODNOM ZAGAĐENJU ŽIVOTNE SREDINE – „Slučaj“ Majdanpek

Vučić se oglasio nakon sednice Vlade: Ovo su bile glavne teme

MINISTAR GAŠIĆ ČESTITAO PRIPADNICIMA VOJSKE SRBIJE: „Vi ste ponos otadžbine“