Dr Dragan Milić osnovao pokret za republičke izbore PODES


Vesti

Politika

Dr Dragan Milić osnovao pokret za republičke izbore PODES

Osnovan je Pokret za decentralizaciju Srbije (PODES) u Nišu

Milić je rekao da će PODES će biti opcija na narednim republičkim izborima

Pokret za decentralizaciju Srbije (PODES) koji je osnovan u Nišu biće jedna od opcija na narednim republičkim izborima, rekao je danas dr Dragan Milić i dodao da u novom pokretu „mesta ima za sve one koji se zalažu za decentralizaciju, departizaciju i dekriminalizaciju zemlje, ali ne i za političke partije.

Foto: Branko Janačković / Ringier

Dr Dragan Milić

Ideja za osnivanje PODES-a nastala je nakon lokalnih izbora u Nišu, tvrdi osnivač Milić. Razlog je to što je, kako kaže, uvideo da je do promena na lokalu “nemoguće” doći bez države.

Blic preporučuje

– Primili smo na hiljade pisama i poruka preko socijalnih mreža i SMS poruka gde ljudi iz cele Srbije traže i mole da se aktiviramo i na republičkom nivou i da krenemo u tu neku novu priču zajedno sa njima. Odluka da krenemo ili ne bila je jako teška. U početku smo hteli da delujemo samo na lokalu, međutim videli smo da bilo kakva promena na lokalu je apsoultno nemoguća bez republike – naveo je Milić.

Kako je rekao, PODES ima tri glavna cilja:

  • decentralizaciju odnosno ravnomerni razvoj zemlje,
  • departizaciju odnosno meritokratija umesto partokratije i
  • dekriminalizaciju.

Pored toga, PODES će se, ističe Milić, zalagati i za postojanje sedam ravnopravnih regiona, reformu zdravstva, prosvete, poreskog sistema i drugih oblasti.

Takođe, smanjenje broja poslanika u skupštini, manji broj ministarstava i promena izbornog sistema na listi su ciljeva PODES-a.

Ona udruženja koja na sličan način gledaju na ove probleme i imaju slična načela biće naši partneri. Sigurno neće biti saradnje sa partijama pre izbora, nakon izbora oni koji budu podržali naš program i nađemo tu političku saglasnost, naravno, ali pre izbora sigurno ne – objašnjava Milić, piše „Media i reform“.

„Stupili u kontakt sa tridesetak pokreta i pojedinaca“

Iako je ranije rekao i da je ideološki najbliži Proglasu, o tome sa kojim udruženjima i organizacijama pregovaraju, nije želeo da govori. Do sada su kaže stupili u kontakt sa 30-ak pokreta i pojedinaca. Sa onima sa kojima se slažu napraviće široki opozicioni front, a nada se da će ih možda biti i do 100.

„Ne vidim sebe kao kandidata za predsednika“

Milić je poručio da „sebe ne vidi kao kandidata na predsedničkim izborima u ovom trenutku“ i napominje da je njihov cilj “potpuno drugačiji”.

Foto: Branko Janačković / Ringier

Dr Dragan Milić ne vidi sebe kao kandidat za predsednika

Decentralizacija, departizacija i dekriminalizacija po meni nemaju veze baš sa predsedničkim izborima. Videćemo koji kandidati će biti. Mi ćemo sigurno podržati nekog, videćemo ko je nama najprihvatljiviji kao političkoj opciji i tog kandidata ćemo podržati – naveo je Milić.

„Izlaskom na republički nivo ulazimo u kanalizaciju“

Milić kaže i da je tokom lokalnih izbora “shvatio da su ušli u blato”, te i da su naišli na razne neistine o sebi.

Izlaskom na republički nivo ulazimo u kanalizaciju. Ipak, u sve ono što nas čeka ulazimo zbog odgovornosti prema biračima koji su za nas glasali – kazao je Milić.

Svestan je, kako kaže, da već postoje “neki pokreti” za decentralizaciju i regionalizaciju, ali da oni uglavnom potiču iz Beograda i da su pod njihovom kontrolom. Sedište PODES-a, dodaje, jeste i ostaje u Nišu.

(Media i reform)



Izvor

Related posts

Povratnik Milan Pantelić pronađen mrtav u selu Grabovac Banski

Još jedan u nizu dokaza da opozicija zloupotrebljava poljoprivrednike

Srpski političar Aleksandar Arsenijević pušten na slobodu nakon što je uhapšen u Severnoj Mitrovici