Drugi dan sednice Skupštine Srbije o litijumu: Miloš Parandilović zaradio dve opomene


Vesti

Politika

Drugi dan sednice Skupštine Srbije o litijumu: Miloš Parandilović zaradio dve opomene

Skupština Srbije nastavila sednicu o litijumu koju je juče započela

Jedina tačka dnevnog reda je Predlog zakona o izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Skupština Srbija danas je nastavila juče započetu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda – Predlog zakona o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Sednici prisustvuje 155 poslanika. Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je da su kvorum za rad obezbedili poslanici vladajućih stranaka, kojima se zahvalila na tome.

Blic preporučuje


ZAVRŠENA DANAŠNJA SEDNICA O LITIJUMU Kvorum obezbeđen iz drugog pokušaja, polemika Brnabić i Milivojevića: „Ko je doveo Rio Tinto? Vi ste im dali sve!“ (FOTO, VIDEO)


POLITIČKI RIJALITI ILI KONSTRUKTIVNA RASPRAVA Danas u skupštini sednica o litijumu: Tema koja deli javnost doneće optužbe, a mogla bi biti i OKIDAČ ZA INCIDENTE

Dve opomene za Parandilovića

Prvih sat vremena sednica proteklo je relativno mirno, ali ne zadugo jer je Miloš Parandilović, poslanik Novog lica Srbije, „zaradio“ dve opomene zbog, kako je rečeno, uvreda koje je uputio tokom postavljanja pitanja.

On se obratio uz reči „Pomaže Bog, napredni štakori, kako ste mi danas…“, zbog čega je zaradio jednu, a ubrzo i drugu opomenu jer je, kako je Brnabić rekla, nastavio sa vređanjem.

– Podvodite Srbiju Rio Tintu. Vi brinete u automobilskoj industriji Nemačkoj. Ovde vam se sve raspada. Narod vam gladan. Vi se plašite da li će Nemci imati litijumske baterije. Vi ste nenormalni ljudi, bre – rekao je on, dodavši da opomene mogu da mu izriču do sutra.

Brnabić je kazala da su svi „čuli klasično divljanje nevaspitanog čoveka“.

Predlog podnelo 86 poslanika opozicije

Predlog zakona o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima podnelo je 86 poslanika opozicionih stranaka, a njime se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Jučerašnje zasedanje prekinuto je odmah nakon intoniranja himne jer, kako je saopšteno, nije bilo kvoruma, pa je nastavljena nakon sat vremena pošto je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić zamolila poslanike Srpske napredne stranke da se registruju i obezbede kvorum.

Nestorović: Velika ekološka šteta, mala ekonomska korist

Predlog zakona je obrazlagala poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, obrazlaganje je trajalo skoro dva i po sata, a osnovne poruke bile su da bi projekat „Jadar“ naneo veliku ekološku štetu, a malu ekonomsku korist Srbiji.

Rekla je da bi eksploatacija jadarita veoma negativno uticala na vodu i zemljište i kako tvrdi, „ostavila pustoš“, a da bi prostor na kome je projekat planiran, a nalazi se samo 15 kilometara od Loznice, bio degradiran.

Nestorović je kritikovala izjave predstavnika vlasti u vezi sa ovom temom i osvrnula se na odluke Ustavnog suda i istakla da je među njima bilo dosta kontradiktornosti te da je donošenjem raznih odluka u vezi sa projektom „Jadar“, kako tvrdi, više puta povređen i Ustav Srbije. Ona je zapitala i kako je došlo do oživljavanja prostornog plana i projekta „Jadar“.

Đedović Handanović: Niz neistina

Ispred Vlade Srbije poslanicima se obratila resorna ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i navela da Vlada Srbije predlaže parlamentu da predlog ne prihvati.

Istakla je da predlog sadrži niz neistina, da bi ekonomska korist od projekta „Jadar“ bila velika, pa se očekuje ukupan efekat na BDP od 11-12 milijardi evra ili preko 16 odsto BDP-a.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Aleksandar Vučić stigao u Tivat na Samit procesa Brdo – Brioni, Jakov Milatović domaćin

Predsednik učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni

Vučić: Idemo za Crnu Goru, biće zanimljivo, kad ne znaju kako da rešavaju lokalne koalicije opet je Srbija za nešto kriva