Dve žene iz EU će se baviti Balkanom: Ursula fon der Lajen i Kaja Kalas


Vesti

Politika

Dve žene iz EU će se baviti Balkanom: Ursula fon der Lajen i Kaja Kalas

Nakon izbora za Evropski parlament, Brisel je krenuo da bira svoje lidere, karte su već podeljene i do sada se zna da će se dve žene direktno baviti Balkanom – Ursula fon der Lajen, kojoj će to biti drugi mandat, i Kaja Kalas, aktuelna premijerka Estonije. Za prvu kažu da je najmoćnija na svetu, drugu zovu „čelična lejdi EU“ i prognoziraju da će biti čvrsta prema Srbiji. Šta će za Beograd značiti njihovo (re)imenovanje?

Foto: BERND VON JUTRCZENKA, Shutterstock / Ringier

.

Fon der Lajen je američki magazin „Forbs“ proglasio za najmoćniju ženu na svetu dve godine zaredom (2022. i 2023). Ali, dijalog Beograda i Prištine i ulazak Srbije u EU su izgleda malo veća kost u grlu jer na oba polja ima malo napretka.

Blic preporučuje

Ruke su joj vezane politikom EU, a Ognjen Gogić, politički analitičar, ocenjuje da će i dalje sprovoditi ono što bude politika najmoćnijih država članica.

– Kako sada stvari stoje, to je ono što je i Borelj rekao, menjaju se personalno ljudi, ali politika ostaje ista. Dakle, do daljnjeg, politika EU prema dijalogu zapravo znači dalje sprovođenje obaveza iz Brisela i Ohrida, što zapravo znači, po njihovom tumačenju, defakto priznanje Kosova – ocenjuje Gogić.

Ursula (ne) donosi kraj dijaloga?

Nešto više vere ima Arton Demhasaj, politički analitičar sa Kosova, koji smatra da Fon der Lajen u svom drugom mandatu može da postigne da se dijalog završi.

– To bi za Kosovo značilo da više ne treba da troši energiju u dijalogu sa Srbijom, već da se bavi unutrašnjim problemima koje ima, vezanim za obrazovanje, zdravstvo i slično. Verujem da će ovo biti poslednja šansa da EU sebi pokaže da dijalog između Kosova i Srbije mora da se okonča što pre kako bi obe zemlje mogle da se kreću ka EU – ocenio je je on za „Kosovo onlajn“.

Foto: Alessandro della Valle/Keystone / Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen

Imenovanje Fon der Lajen i Kaje Kalas na mesto predsednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament.

„Sve se vrti u krug“

Oko izbora nema dileme, kao što, kako dodaje Gogić, nema ni oko toga da će uloga Fon der Lajen i Kaje Kalas biti da sprovode tu politiku, dok se ona ne bude promenila.

– Ipak treba imati u vidu da je taj sporazum doživeo neuspeh, da je to krah te politike i da će vrlo verovatno EU morati, kada se izabere nova Evropska komisija, da nekako redefiniše čitav pristup, jer je ovaj došao do ćorsokaka i nije za očekivati da mogu da nastanu neki novi napreci u sprovođenju tih obaveza – ukazao je za Kosovo onlajn Gogić.

Pročitajte još

„DIJALOG JE ODAVNO MRTAV“ Vogel: Kalas će biti čvršća prema Srbiji nego što su Borelj i Lajčak ikada bili

Da je tema zahtevna, ukazuje i ocena Gogića da se „sve vrti u krug“.

– Jer da bi se išlo dalje u sprovođenju obaveza Srbija očekuje da se prvo formira Zajednica srpskih opština kao obaveza koja nije ispunjena već i 11 godina dok s druge strane Kosovo očekuje defakto priznanje od Srbije kao prvi korak pre nego što bi počelo da radi na formiranju Zajednice – rekao je Gogić.

Dijalog – proces od više padova i malo uspona

Aleksandra Kolaković, više naučne saradnice u Institutu za političke studije, takođe smatra da će drugi mandat fon der Lajonove biti u kontinuitetu sa prvim, i da je, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, uvek bolje kada postoji kontinuitet.

– U smislu – ako ste krenuli u komunikaciju sa određenim osobama, da tu komunikaciju i nastavite u narednoj fazi. Ukoliko bi došlo do nekih velikih promena to onda uvek zahteva prostor da se svi ti ljudi bolje upoznaju sa situacijom na terenu. Ovde je očigledno da već postoji proces koji se odvija uz, rekla bih, više padova i sa malo uspona – kaže Kolaković.

Foto: Filip Singer / EPA;

Kaja Kalas

Kaja Kalas će biti čvršća

Nešto drugačija mišljenja su za Kaju Kalas. Eekspert za spoljnu politiku Tobi Vogel kaže da će ona biti mnogo oštrija prema Srbiji nego što su Đuzep Borelj i Miroslav Lajčak ikada bili.

Što se tiče dijaloga, odavno je mrtav i potrebno mu je potpuno ponovno pokretanje, ali mislim da je prilično jasno da će Kalas, u smislu atmosfere i, možda, politike, biti tvrđa prema Beogradu od dvojca Borelj Lajčak – naglasio je između ostalog Vogel, a prenosi „Albanian post“.

Ko je Kaja Kalas?

Advokatica po obrazovanju i liderka estonske Reformističke stranke, prva je žena na poziciji premijerke Estonije (od 2021.) od kada je ova baltička zemlja sa 1,3 miliona stanovnika stekla nezavisnost od Sovjetskog saveza 1991.

Krajem 2023. godine bila je zainteresovana da preuzme vodeću funkciju u NATO, odnosno da uđe u krug kandidata za naslednika Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara Alijanse.

Na spisku je traženih lica Rusije, a Moskva nije otkrila tačne optužbe. Zbog svojih čvrstih antiruskih i proukrajinskih stavova, Kalasova je ubrzo stekla reputaciju jednog od najvećih „jastrebova“ u Evropskoj uniji. Oštro se protivila bilo kakvoj saradnji EU i Rusije, poput izgradnje gasovoda „Severni tok“ – koji je nazvala „geopolitičkim, a ne ekonomskim projektom“.



Izvor

Related posts

Vučević na obeležavanju Dana Matematičke gimnazije (VIDEO)

Lekarski pregledi pred služenje vojnog roka: Evo šta čeka buduće vojnike

Ni danas ne možemo da se izvučemo od njegovih sporazuma