Džefri Saks o NATO bombardovanju 1999: Ideja je bila da se razbije Srbija i postavi Bondstil na Balkanu


Vesti

Politika

Džefri Saks o NATO bombardovanju 1999: Ideja je bila da se razbije Srbija i postavi Bondstil na Balkanu

„Prvi rat u Evropi posle Drugog svetskog rata bilo je američko bombardovanje Beograda u trajanju od 78 dana, da bi se promenile granice jedne evropske države“, kazao je profesor Kolumbijskog univerziteta Džefri Saks.

Foto: Alexis Jumeau / Sipa Press / Profimedia

.

– Ideja je bila da se razbije Srbija, da se Kosovo stvori kao enklava, a zatim da se na jugozapadnom Balkanu postavi Bondstil, koja je najveća NATO baza na Balkanu – naveo je u intervjuu novinaru Pirsu Morganu.

Blic preporučuje


„NATO INTERVENCIJA JE BILA PRAVA STVAR“ Toni Bler na Kosovu povodom 25 godina od bombardovanja, dobija i svoj spomenik

Za bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije ističe da se radilo o nezakonitoj odluci, jer je izostalo ovlašćenje Ujedinjenih Nacija.

– Dakle, SAD su ovo započele pod Klintonom „razbićemo granice, ilegalno ćemo bombardovati drugu zemlju. Nismo imali nikakva ovlašćenja UN“. Ovo je bila, citiram, misija NATO-a da to uradi – rekao je Saks.

„SAD ulazile u ilegalne ratove“

Saks, je potom izređao listu ratova koji su usledili, za koje navodi da su SAD u njih takođe ilegalno ulazile: Avganistan, Irak, Sirija, Libija…

– Ono što su uradile u Avganistanu, ono što su uradile u Iraku, što su uradile u Siriji. To je bila Obamina administracija, posebno Obama i Hilari Klinton, dajući zadatak CIA-i da svrgne Bašara Al-Asada. Potom ono što su uradile sa nezakonitim bombardovanjem NATO-a nad Libijom kako bi svrgle Moamera El Gadafija?! I šta su uradile u Kijevu, u februaru 2014 – poručio je Saks.

Citirao je knjigu profesorice sa Bostonskog koledža Lindzi O’Orurk „Prikrivena promena režima“, odnosno podatak da su u periodu od 1947. do 1989. godine, SAD navodno sprovele 64 tajne operacije promene režima, a CIA skoro sve od ovog broja.

– Video sam kako Sjedinjene Države pokreću ratove širom sveta, za koje Amerikanci i drugi ne znaju da su ih izazvale Sjedinjene Države – tvrdi Saks.

Saks je kazao i da „čitavog svog života“ nije video ništa drugo osim „američkih ratova bez stvarnog uzroka“.

– Ceo život i otkako sam postao specijalista za međunarodni razvoj pre više od 40 godina, video sam mnoge od njih izbliza i umoran sam od njih – kazao je ovaj profesor.

(Kossev)



Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija