Eparhija raško-prizrenska SPC: Skrnavljenje crkvišta u Ibarskom Kolašinu neskrivena poruka neprijateljstva


Vesti

Politika

Eparhija raško-prizrenska SPC: Skrnavljenje crkvišta u Ibarskom Kolašinu neskrivena poruka neprijateljstva

Eparhija raško-prizrenska SPC izrazila je duboku zabrinutost i žaljenje zbog najnovijeg skrnavljenja istorijskog crkvišta u Međugori, u oblasti Ibarskog Kolašina na KiM i istakla da skrnavljenje tog mesta šalje neskrivenu poruku neprijateljstva, dodatno potvrđujući osećanje da srpski narod, koji je vekovima živeo na KiM, nije dobrodošao.

Foto: Ringier

Najnovija

Eparhija je apelovala na međunarodne predstavnike na KiM da upotrebe sav svoj uticaj kako bi ovaj incident bio rešen, a slični incidenti i sistematski pritisak na Srbe bili zaustavljeni, a vlasti na KiM pozvala da prestanu sa svim oblicima pritisaka na srpski narod koji ih doživljava kao otvoreni teror.

Blic preporučuje

„Vidljiva oštećenja od metaka na tom sveštenom prostoru“

U saopštenju Eparhije se ističe da uništavanje ikona i vidljiva oštećenja od metaka na tom sveštenom prostoru, koji su, kako je javljeno od strane meštana, otkriveni na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, predstavljaju duboko uznemirujući čin koji dodatno produbljuje bol i neizvesnost koju oseća srpski narod na Kosovu i Metohiji, posebno u poslednje vreme.

Foto: Emil Čonkić / Ringier

Eparhija raško prizrenska objavila je da su vidljivi tragovi od metaka u crkvištu

Naglašava se da taj incident, zajedno sa drugim pritiscima i zastrašivanjima od strane ekstremista ali i tzv. kosovske policije, ugrožava bezbednost i dostojanstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Dodaje se da je, dvadeset pet godina nakon rata, neprihvatljivo da se nasilni akti i skrnavljenja i dalje dešavaju nekažnjeno, što ukazuje na nesposobnost lokalnih vlasti da u potpunosti obezbede sigurnost i zaštitu SPC i srpskog naroda.

„Takvi postupci produbljuju podele po etničkoj i verskoj osnovi“

Eparhija ukazuje da takvi postupci imaju štetan uticaj ne samo na vernike Srpske Pravoslavne Crkve, već i na sve zajednice na KiM, jer produbljuju podele po etničkoj i verskoj osnovi i ovaj prostor pokazuju kao nestabilan, što podstiče sve veće iseljavanje ljudi svih zajednica, ekonomsku nestabilnost i ugrožava budućnost svih građana.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da obezbedi da se posebno preduzmu mere za zaštitu našeg naroda i verskog i kulturnog nasleđa SPC – navodi Eparhija raško-prizrenska u saopštenju.

Ističe se da je neophodno da i lokalne i međunarodne vlasti zajedno pošalju jasnu poruku da netoleranciji i diskriminaciji nema mesta u društvu u kome svi građani moraju da žive u međusobnom poštovanju i miru i ukazuje da sukobi i nasilje nikome dobro ne mogu doneti.

Naša Crkva ostaje duboko posvećena negovanju mira i pomirenja. Međutim, mir može opstati samo tamo gde vlada pravda, i gde se poštuje i čuva svetost verskih objekata i poštuju osnovna ljudska prava – naglašava se u saopštenu Eparhije raško-prizrenske.



Izvor

Related posts

Zaracin: Kosovu preti isključenje iz Cefte i druge kazne ako nastavi sa zabranom uvoza robe iz Srbije

„JEDNOM NIŠTARIJE, UVEK NIŠTARIJE… TU PROMENE NEMA“ Đurićeva osudila sramne izjave Dragane Rakić

Spajić zaronio pred izbore u Podgorici: Čitav život mogu provesti u Crnoj Gori, a da ne otkrijem sve njene dragulje