Home Politika Formirane grupe prijateljstava u Skupštini, najbrojnija ona za Peking

Formirane grupe prijateljstava u Skupštini, najbrojnija ona za Peking

by euronet063


AKO je suditi po tome koliko članova broji koja poslanička grupa prijateljstava, onda naši parlamentarci najviše vole Kinu. Njih 102 izjasnilo se da želi da bude u timu koji neguje odnose i saradnju sa Pekingom. To je ujedno i jedini od 61 tima prijatelja koji je okupio preko 100 narodnih predstavnika.

ПОСЛАНИЦИ У ТИМУ КИНЕ: Формиране групе пријатељстава у Скупштини, најбројнија она за Пекинг

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dosta poslanika, njih 97, učlanilo se u grupu sa Rusijom pa je ova grupa druga po brojnosti. Na trećem mestu je „grčki klub“ sa 89 poslanika, sledi Italija i Sveta stolica – 78, ekipa sa Mađarskom 71, zatim Sjedinjene Američke Države – 66, Francuska – 59, Nemačka – 58, Kipar – 55, koliko ima i Kuba, Japan – 54, Austrija 53, Mađarska 71, Ujedinjeno Kraljevstvo 52, Bosna i Hercegovina – 47…

Poslaničke grupe prijateljstva su skupštinska tela koja se mogu obrazovati u Narodnoj skupštini za unapređenje odnosa i saradnje naše države sa drugim državama na principu dobrovoljnosti. Prilikom osnivanja poslaničke grupe prijateljstva, polazi se od uzajamno izraženih interesa za ostvarivanje i razvoj saradnje između parlamenata.

Prijavu za članstvo u poslaničkoj grupi prijateljstva, narodni poslanik podnosi predsedniku Narodne skupštine. Odbor za inostrane poslove donosi odluku o formiranju i određuje predsednika i članove poslaničkih grupa prijateljstava, daje saglasnost na odluku o razmeni poseta sa poslaničkim grupama prijateljstva predstavničkih tela drugih država i vodi evidenciju članstva u poslaničkim grupama prijateljstva.

„Juga“ na čekanju

POSLE letnje pauze očekuje se formiranje još poslaničkih grupa. Među njima su i one zemlje sa kojima smo nekada bili u Jugoslaviji. Još nisu sastavljeni timovi koji će nas povezivati sa Crnom Gorom, Hrvatskom, Slovenijom…

Zemlje koje su udaljenije od Srbije grupisane su u timove, pa Poslanička grupa prijateljstva sa Australijom, Novim Zelandom i ostrvskim državama Pacifika (Vanuatu, Tuvalu, Fidži, Nauru, Palau, Papua Nova Gvineja, Solomonova Ostrva) ima 27 članova, tim sa Baltičkim zemljama deset, ekipa sa Beneluksom 33, a sa Jugoistočnom Azijom (Brunej Darusalim, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland, Vijetnam) 40 poslanika, dok je u sastavu onih koji gaje veze sa karipskim zemljama (Antigva i Barbuda, Barbados, Belize, Dominika, Haiti, Sveta Lucija, Sent Kits , Nevis, Bahame, Grenada, Dominikanska Republika, Sveti Vinsent i Grenadini, Panama, Trinidad i Tobago) 33 poslanika. Poslanička grupa prijateljstva sa Saudijskom Arabijom i zemljama Bliskog istoka ima 11 ljudi.

Među grupama koje imaju jednocifren broj članova su timovi sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom (2), Kongom (9), Egiptom – 5, Eritrejom i Esvatinijem po sedam, Komorima – pet, Malijem – sedam. Tu je i Sao Tome i Principe – osam poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like