Generalna skupština UN: Vučić među prvih 12 govornika


Vesti

Politika

Generalna skupština UN: Vučić među prvih 12 govornika

  • Očekuje susret sa najmoćnijim čovekom SAD, Džejkom Salivenom
  • Planirani susret sa nemačkim kancelarom Šolcom

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da će sutra govoriti na Generalnoj skupštini UN među prvih 12 ili 13 govornika, kada je i najveća pažnja slušalaca.

Foto: screenshot

.

„Mi imamo dobar slot. Prvo govori Lula (da Silva), predsednik Brazila, zatim po pravilu ovde drugi govori predsednik Amerike. Erdogan je, mislim, treći i to je nekako dogovoreno. Sad mi smo u prvih 12-13, što znači dva sata posle njih, kada je i najveća pažnja“, rekao je Vučić.

Blic preporučuje


VUČIĆ IZ NJUJORKA Otkrio sve detalje razgovora sa svetskim liderima: MOJE JE DA BRINEM o ekonomiji koja će dovesti do novih zapošljavanja i investicija


„Trošimo mudro, rastemo pametno“ Mali o javnom dugu, investicijama i izvozu hrane: Oko 72 odsto ukupnog javnog duga je u fiksnim kamatnim stopama

Dodao je da ćemo tako videti i šta će i koliko da govore oni koji budu pre njega držali govor.

„Onda govorimo mi, mi smo već tri puta menjali sve i jutros i sinoć, tako da do sutra ćemo konačnu verziju da sastavimo i onda nastavljamo sa brojnim bilateralnim susretima“, rekao je Vučić.

„Sad se gleda ko govori prvi, ko će šta da kaže“

Vučić je rekao da je stigao već iranski predsednik koji će govoriti, kao i da će govoriti i Netanijahu, ukoliko se nešto dodatno ne desi.

„Sad se gleda ko govori prvi, ko će šta da kaže, ko će kada u kom trenutku da odgovori i tako dalje. Lavrovu su, mislim, dali vizu tek od četvrtka i sa tim se naravno igraju, ne bi li mu smanjili broj bilaterala i svega drugog“, naveo je Vučić.

On je naveo da sutra ili prekosutra očekuje susret sa Džejkom Salivenom, koji je verovatno najmoćniji čovek SAD.

„Čim sa vama završim imamo tzv. Igvel koji organizuje Borge Brende sa mnogim liderima, predsednicima, premijerima, ministrima. To je dva sata, pa onda se vraćamo ovde u misiju, gde ćemo krenuti sa davanjem odlikovanja. Vidim da su neki poludeli negde zbog toga što mi odlikujemo ljude koji su štitili međunarodno pravo i štitili Srbiju. To je naša stvar, to je naš unutrašnji akt i pitanje našeg suvereniteta. Vidim da bi oni rado da nam to zabrane, pa govore u susednim zemljama kako smo mi izgubili i ne znam šta. Dobro, što se onda bunite ako smo izgubili? I u redu je, mi smo izgubili, iako se 109 zemalja nije vama priključilo, svega 84, ali mi smo izgubili“, rekao je Vučić.

„Pobedili smo vas, jer smo bez tri igrača stigli i mnogo smo srećni“

Naveo je da je to kao na fudbalskom terenu gde sudija bez razloga isključi tri igrača, oni pobede 3-2 i kažu:

„Pobedili smo vas, jer smo bez tri igrača stigli i mnogo smo srećni što smo pobedili, a mi kažemo – ok, pobedili ste, ali mi hoćemo da nagradimo onih osam igrača koji su se junački borili i napravili da rezultat bude takav“.

Vučić je rekao da su tu naravno i Rusi i Kinezi i Nikaragvanci.

„Tu je divna žena iz Nikaragve i dobiće moje odlikovanje za ono što je govorila u Ujedinjenim nacijama, dakle, i Meksiko i Brazil i Indija i mnogi drugi, i Emirati, Kongo i još sam nekoga preskočio. Dakle, u zavisnosti od toga kakav je nivo podrške bio“, rekao je Vučić.

Dodao je da posle toga ide na prijem kod nemačkog kancelara Šolca, kojeg očekuje uskoro da vidi i u Hamburgu.

Vrlo važan sastanak za nas i tu će biti još ljudi sa kojima ćemo morati da razgovaramo, važni razgovori. Onda idem na skup – Atlantic Council koji dodeljuje nagrade koje između ostalih prima i Đorđa Meloni i Micotakis, pa ću s njima da razgovaram. Posle toga idem na treću večeru ili skup koji organizuje Gzavije Betel i tu će biti 30 do 40 nas, različitih predsednika iz celog sveta, pretpostavljam da će oni da zovu i predstavnike Prištine, ali dobro je da ne mogu da govore, a da mi ne odgovorimo“, rekao je Vučić.



Izvor

Related posts

O kompromisu niko ne priča

Aleksandar Vučić: ‘Panta će mesiti pitu dokle god bude trebalo

Sa ponosom sam je informisao o najnovijim pokazateljima makroekonomske stabilnosti Srbije (FOTO)