Gosti Jutra na Blic o situaciji na KiM: Pozicija teška, održavanje izbora izuzetno važno


Vesti

Politika

Gosti Jutra na Blic o situaciji na KiM: Pozicija teška, održavanje izbora izuzetno važno

Vlada Srbije usvojila paket mera za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji. U Briselu će se naredne nedelje održati nova runda dijaloga. Vučić: „Potpisao sam saglasnost za služenje obaveznog vojnog roka u trajanju od 75 dana“. Ovo su teme za goste „Jutra na Blic“, poslanike Đorđa Pavićevića i Branka Pavlovića te analitičara Ivana Miletića.

Foto: Blic TV / screenshot

Jutro na Blic

Miletić kaže da nam atentat na Trampa pokazuje samo kolika je podeljenost američkog društva trenutno.

– Amerika je veliko društvo, u takvom jednom sistemu teško je da kontrolišete svakog fanatika – kaže Miletić.

Ističe da je Trampovo obezbeđenje na vreme lociralo napadača i reagovalo kako treba.

Situacija na KiM

Jedan od zahteva predsednika jeste raspisivanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na severu Kosova, međutim, uz nadzor OEBS-a i Evropske unije.Branko Pavlović napominje da je Srbija sada mora da zaoštri mere.

– Srbija je pokušala u prethodnom periodu da nekim popuštanjem i jednostavnim sprovođenjem čitavog niza mera – koje su, u stvari, značile integrisanje određenih državnih institucija i funkcija u sistem Prištine – napravi neku atmosferu za pregovore,“ objasnio je Pavlović.

Foto: Blic TV / screenshot

Jutri na Blic, prelistavnje KiM

Međutim, ovim istupanjem predsednika sa pet pravaca shvatilo se da je to bio pogrešan put i da se mora zaoštriti stav, kaže Pavlović.

– I taj deo u kojem Srbija mora da zaoštri stvari – što čitate iz svih tih mera – pre svega da se vrati stanje pre nego što je potpisan Briselski sporazum, u stvari je indirektno priznanje da je ovo bila zabluda i da se na taj način ne može postići cilj – kaže Pavlović.

Prema rečima Pavlovića, sadašnji stav srpske vlade se zasniva na povratku pred briselski status kako bi se stekla jača pregovaračka pozicija.

Ivan Miletić ističe da je važno da se suočimo sa Kurtijevim ponašanjem.

– On već izlazi iz neke sfere političara. Generalno, on je ekstremista koji je došao na vlast i, nažalost, ima podršku lokalnog stanovništva. S druge strane, nemamo ni neke državne kapacitete na teritoriji Kosova i Metohije zbog Rezolucije 1244 i svega što se izdešavalo. Jer jednostavno, tu teritoriju smo predali međunarodnoj zajednici – kaže Miletić.

Foto: Blic TV / screenshot

Jutri na Blic, prelistavnje KiM

Miletić se dodao kako je Kosovo nekada bilo pod upravom UNMIK-a, dok su sada te odluke prenete na vladu u Prištini. To je dovelo do situacije u kojoj Srbija nema direktan uticaj na teritoriju.

Napominje i da je Aljbinu Kurtiju najvažniji cilj stvaranje Velike Albanije.

Foto: Ringier

.



Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija