Građani severne Mitrovice o otvaranju mosta na Ibru: Treba, ali ne ovako


Vesti

Politika

Građani severne Mitrovice o otvaranju mosta na Ibru: Treba, ali ne ovako

Evropska unija (EU) je više puta saopštila da se o pitanju otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici za saobraćaj mora razgovarati isključivo kroz dijalog. KFOR se takođe oglasio i ponovio da održava prisustvo na mostu i da će reagovati ukoliko bude potrebe.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Most na Ibru

Skender Sadiku, predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica smatraju da most treba biti otvoren i da jedino na taj način može biti u službi građana.

Blic preporučuje

– Problem nije most, problem je u podeli ljudi. Ovaj most treba što pre otvoriti, među zajednicama treba biti međusobnog poverenja. Mi takođe treba da čuvamo ove ljude (KFOR) koji nas čuvaju – rekao je Sadiku.

Novinarka Ana Marija Ivković smatra da se pitanje otvaranja mosta na Ibru pominje usled najvećeg nepoverenja srpskog stanovništva u Prištinske vlasti.

– Mislim da do otvaranja mosta ne može da dođe bez potvrde KFOR-a i deluje da je zato došlo do zatišja. Odgovor KFOR-a je bio takav da bez sigurnosti i bezbednosti građana i njihovih vojnika ne može da dođe do otvaranja mosta i to zatišje će trajati sve do trenutka dok ne dođe do nekog sporazumnog rešenja – kaže Ivković.

Aleksandar Arsenijević iz Srpske demokratije mišljenja je da most treba biti otvoren ali ne na način kako to predviđa vlast u Prištini.

– Jesmo za to da se ljudi povezuju, i te kako, čak i da taj most bude od turističkog značaja i da se pretvori i park, gde će se naša deca i mladi povezati, ali iznad svega će imati zastave svih zajednica na Kosovu i na taj način će biti pokazana multietničnost – kaže Arsenijević.

Šta će doneti izbori?

Parlamentarni izbori na Kosovu raspisani su za 9.februar 2025. godine. Naši sagovornici ističu da bi učešće srpske zajednice na predstojećim izborima bilo od velikog značaja za srpsko stanovništvo.

– Srbi treba da učestvuju, u prištinskoj skupštini imamo devet srpskih odbornika, šest gradonačelnika koji su u kosovskim opštinama – kaže Sadiku.

Ivković kaže da se boji da će „tokom predizborne kampanje ti koraci prema severu Kosova biti još ekstremniji i još više jednostrani, i da će tim krilima i tim poenima dobiti i naredne izbore“.

Jedina pozitivna stvar bi bila kada bismo imali stranke kosovskih Srba koji bi izašli na izbore, koji će uspeti da dobiju nekoliko poslaničkih mesta i možda da na taj način počne povratak Srba u institucije na severu Kosova – kaže Ivković.

Vjosa Osmani i Aljbin Kurti saopštili su da ne planiraju da iznenade svoje Evropske i američke partnere koji se u ovom trenutku protive otvaranju mosta, ali da neće dozvoliti da se ovo pitanje odugovlači.



Izvor

Related posts

Đilas: Pitanje litijuma je razlog za raspisivanje izbora jer je vlast promenila stav

I kriminalci uključeni u promotivne aktivnosti pokreta „Kreni-promeni“

Brnabić odgovorila Đilasu: Najnovija ploča i kaseta opozicije – izbori zbog litijuma