Hovenijer: Otvaranje mosta preko Ibra moglo bi da poveća bezbednosne rizike


Vesti

Politika

Hovenijer: Otvaranje mosta preko Ibra moglo bi da poveća bezbednosne rizike

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da bi otvaranje mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici moglo povećati bezbednosne rizike i stvoriti mogućnost da dođe do nasilja i drugih problema, kako za lokalnu zajednicu, tako i na vojnike Kfora.

Foto: Erkin Keci / AFP / Profimedia

.

Smatramo da ovaj rizik povećava pretnju, mogućnost nasilja i druge probleme, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike NATO-a, uključujući američke vojnike koji rade na obezbeđivanju mira i bezbednosti na Kosovu. Veoma ozbiljno shvatamo svaku akciju koja može uticati na bezbednost i zaštitu američkih vojnika koji rade na podršci Kosovu – rekao je Hovenijer, prenosi Koha.

Blic preporučuje

On je izrazio nadu da će vlada privremenih prištinskih institucija uzeti u obzir ove zabrinutosti i razmotriti ih.

Prethodno je portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio da bi bilo kakva odluka o eventualnom otvaranju mosta na Ibru trebalo da bude doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

U poslednjih nekoliko dana, vrlo jasno smo izneli svoj stav kolegama na Kosovu na više nivoa, na više načina i preko mnogo partnera. Nije samo EU, već u osnovi svi međunarodni partneri Kosova govore administraciji u Prištini da se ne angažuje u ovoj seriji kontraproduktivnih, negativnih, jednostranih i nekoordinisanih koraka. Nadamo se da će konačno čuti poruku i sprečiti nas da moramo da razmatramo kakve ćemo mere razmatrati da preduzmemo kao odgovor, ako se situacija ne promeni – rekao je Stano.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Vučić rekao da ne služi za slikanje već za stvarno odvraćanje agresora

Ponosan sam na Vojsku Srbije

„MORAO SAM DA BUDEM BRUTALAN“ Šešelj otkrio zašto je predlagao da se Tito iskopa i podeli na osam delova za svaku republiku i pokrajinu