Hrustanović: Uzdamo se u autoritet Pariza da nam pomogne u rešavanju pitanja KiM


Vesti

Politika

Hrustanović: Uzdamo se u autoritet Pariza da nam pomogne u rešavanju pitanja KiM

Predstojeća poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji je još jedan pokazatelj značaja koji Francuska pridaje Srbiji kao lideru u regionu Zapadnog Balkana, izjavila je ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović, koja očekuje da prilikom posete bilateralni odnosi budu podvučeni i da se da nova snaga daljem širenju već bogate saradnje Srbije i Francuske.

Foto: PKS/ BOBAN RISTIĆ / Tanjug

.

– Kao strateški partneri od 2021. godine imamo mnogo tema za razgovor -od unapređenja saradnje u ekonomiji, energetici i novim tehnologijama do veštačke inteligencije. Podsećam da je zahvaljujući naporima naše vlade i rukovodstva i snazi naše diplomatije, Srbija izabrana za predsedavajuću u Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju – rekla je Hrustanović u intervjuu za današnje „Večernje novosti“.

Blic preporučuje

Ona je rekla da će se među temama razgovora tokom Makronove posete naći i aktuelna geopolitička pitanja a da se u vrhu prioriteta nalaze pitanja dijaloga između Beograda i Prištine, neophodnost zaštite prava Srba na Kosovu i Metohiji, kao i dalji napredak Srbije u procesu evrointegracija.

– Francuska podržava članstvo Srbije u EU i to je njena jasna pozicija. Pariz je saveznik i jedan od najznačajnijih partnera u Briselu, ako ne i najvažniji. Nadam se da ćemo, zajedničkim snagama, uspeti u tome da Srbija do kraja ove godine učini konkretan napredak na putu evrointegracija – istakla je ambasadorka.

„U Srbiji posluje 400 francuskih kompanija“

Hrustanović je naglasila i da Pariz pokušava da vodi uravnoteženu politiku prema tzv. kosovskom pitanju i kako dodaje francuska strana je u više navrata, a i u poslednje vreme, zvanično reagovala i osudila unilateralne poteze Prištine koji, kako je rekla, ne doprinose normalizaciji odnosa, već naprotiv izazivaju još veće tenzije i ugrožavaju osnovna ljudska prava Srba na KIM.

– Uzdamo se u autoritet i kredibilitet Pariza da nam pomogne u rešavanju ovog, a za nas suštinskog pitanja. Poverenje i razumevanje koje postoji između predsednika Vučića i Makrona nesumnjivo igra odlučujuću ulogu u snazi naših odnosa – rekla je ambasadorka Srbije u Parizu.

Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

Vučić i Makron sastali se na Samitu Evropske političke zajednice

Prema njenim rečima i istorijsko prijateljstvo i saborstvo kao i veze između naših naroda koji dele istoriju, sadašnjost i budućnost, takođe imaju izuzetno važnu ulogu.

Govoreći o privrednoj saradnji dve zemlje, Hrustanovićeva je istakla da je na polju ekonomije veliki posao urađen u proteklih nekoliko godina, pre svega nakon prve zvanične posete Makrona Srbiji 2019. godine.

– Danas u Srbiji posluje skoro 400 francuskih kompanija. Srbija kao stabilna sredina, kako politički, tako i finansijsko-ekonomski, prirodno privlači strane investicije. Naša robna razmena s godinama raste, kao i trgovina uslugama, a investicije francuskog kapitala su sve značajnije – rekla je ona.

Od kapitalnih projekata na kojima dve zemlje sarađuju, Hrustanović je posebno izdvojila poslovanje Aerodroma Nikola Tesla, izgradnju beogradskog metroa, preradu i tretman otpadnih voda i naglasila da „Ekspo 2027“ u Beogradu predstavlja sjajnu priliku da se uradi još više.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Uspesi vojske su najvidljiviji, vojske koju je on uništavao za tuđe interese

Zašto nema reči osuda kada Jezdiću ne daju na KiM, kada Trifunovića hapse zbog „prejakih“ reči…

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“