Hrvatska proglasila Mandića, Kneževića i Bečića nepoželjnima


Vesti

Politika

Hrvatska proglasila Mandića, Kneževića i Bečića nepoželjnima

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske danas je notom koja je upućena ambasadi Crne Gore u Zagrebu, izvestilo je Crnu Goru da je Republika Hrvatska proglasila Andriju Mandića, predsednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore te Aleksu Bečića, potpredsednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u Republici Hrvatskoj zbog „sistemskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe“.

Foto: EPA / Boris Pejović / Ringier kombo

.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore – stoji u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Blic preporučuje

„Dobrosusedski odnosi“ ključni za napredak ka EU

Kako dodaju, dobrosusedski odnosi su jedan od „ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterijuma za ocenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore“, u skladu sa Pregovaračkim okvirom Evropske unije za Crnu Goru.

Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Evropskoj uniji i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore. Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmeriti na dalje ispunjavanje uslova i merila u pristupnom procesu – stoji u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Tenzije na relaciji Zagreb – Podgorica kulminirale su krajem juna kada je skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

Tražili da se svi poslanici koji su glasali za rezoluciju proglase „personama non grata“

Tada su iz Hrvatske stigle optužbe da se „Crna Gora potčinila politici Srpskog sveta“.

Neki hrvatski poslanici su se nakon toga u hrvatskom saboru zalagali da se svi poslanici vladajuće većine koji su glasali za pomenutu rezoluciju proglase „personama non grata“.



Izvor

Related posts

Skandalozno uvlačenje Zdravka Ponoša čim je video malo “sveta” (FOTO)

VUČIĆ CELE SLEDEĆE NEDELJE U NJUJORKU: Obraćanje na Generalnoj skupštini UN u utorak

Srbija je pokazala kakvu moć ima, a idioti u Sarajevu se pitaju zašto se neko naoružava (VIDEO)