Hrvatski javni servis iznenadio sve: U Ujedinjenim nacijama se desila diplomatska pobeda Srbije


Vesti

Politika

Hrvatski javni servis iznenadio sve: U Ujedinjenim nacijama se desila diplomatska pobeda Srbije

U drugom dnevniku Hrvatskog javnog servisa večeras se na iznenađenje mnogih moglo čuti priznanje o diplomatskoj pobedi Srbije u Ujedinjenim nacijama nakon glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

Foto: HRT / screenshot

.

Reporterka hrvatskog javnog servisa izveštavala je uživo iz Njujorka, i nakon završene sednice rezimirala situaciju, navodeći, da su rezoluciju o Srebrenici podržale 84 države, što je kako je istakla „manje od očekivanog“ i da to govori u prilog tome da je ovo ipak, „diplomatska pobeda Srbije“.

Blic preporučuje

– Rezoluciju o Srebrenici su predložile Nemačka i Ruanda, a Hrvatska je jedna od 40-ak sponzora. Uprkos tome što se u Rezoluciji ne spominje krivica nijednog naroda, Srbija i Republika Srpska, uz potporu Rusije, danima su žestoko lobirale protiv njenog izglasavanja. Rezoluciju su podržale 84 države – manje nego što se očekivalo i to ipak govori o diplomatskoj pobedi Srbije uz pomoć potpore. Videli smo brojne države iz latinoameričke skupine, afričke skupine…koje su se prepoznale u rečima srpskog predsednika kako moćne zapadne zemlje kroje međunarodnu politiku po svojim aršinima. Zanimljivo je i da je Kina koja je polovično suzdržana, danas ipak glasala protiv, kao i Mađarska – navedeno je u emitovanom prilogu.

Podsetimo, rezolucija o Srebrenici usvojena je danas na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa 84 glasa za, 19 glasova protiv, dok je 68 zemalja bilo uzdržano.

Kako se glasalo u UN, čitajte u našoj posebnoj vesti.



Izvor

Related posts

Naša zemlja ostaje posvećena svom evropskom putu

NAJNOVIJA PLOČA I KASETA OPOZICIJE Izbori zbog litijuma: Brnabićeva razotkrila sve njihove prljave planove

Vučić prisustvuje sednici Vlade i Republičkog štaba za vanredne situacije