Home Politika Istraživanje: Srbi na Kosovu se osećaju nebezbedno, ovo su njihovi glavni problemi

Istraživanje: Srbi na Kosovu se osećaju nebezbedno, ovo su njihovi glavni problemi

by euronet063


Vesti

Politika

Istraživanje: Srbi na Kosovu se osećaju nebezbedno, ovo su njihovi glavni problemi

Velika većina Srba na Kosovu i Metohiji oseća se nebezbedno u odnosu na pripadnike albanske i drugih nesrpskih zajednica, koji se u velikoj meri osećaju sigurno, pokazalo je najnovije istraživanje misije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Prištini.

Kosovska Mitrovica

Foto: N. Božović / Ringier

Kosovska Mitrovica

Ukupno 83,2 odsto ispitanika izjavilo je da se oseća bezbedno od nasilja i kriminala kada su na ulici, dok podaci raščlanjeni po polu pokazuju da se 83,4 odsto muškaraca i 82,9 procenata žena oseća bezbedno kada su na ulici, podaci su istraživanja „Javni puls“ iz maja u anketu među 1.300 ispitanika.

Blic preporučuje


Zatvorene benzinske pumpe NIS Petrola u Zvečanu i Leposaviću


Bačena EKSPLOZIVNA NAPRAVA kod jezera Gazivode: Dva automobila oštećena

U tom istraživanju se, takođe, ističe da su podaci raščlanjeni po etničkoj pripadnosti pokazali da se veći broj kosovskih Albanaca (85,3 odsto) i drugih kosovskih zajednica (83,2 oseća) osećao bezbedno kada su na ulici, dok je među Srbima taj broj 31,9 procenata, piše RTS.

Tri glavna pitanja za Albance su nezaposlenost, siromaštvo i cene osnovnih zaliha.

Za Srbe, osim nebezbednosti, i siromaštvo, problemi urbanog prostora i međuetnički odnosi bili su glavna pitanja, dok su za ostale zajednice glavna pitanja siromaštvo, snabdevanje električnom energijom i problemi urbanog prostora.

Šta misle Srbi o dijalogu Beograda i Prištine

O dijalogu Prištine i Beograda, ukupno 10,9 odsto i 40,9 odsto ispitanika potpuno veruje ili veruje da će sporazum o putu normalizacije pozitivno uticati na život ljudi na KiM, u odnosu na 16 i 42,9 odsto u novembru 2023. godine.

Ukupno 33,1 odsto ispitanika izjavilo je da veruje da će sporazum donekle imati pozitivan efekat, u odnosu na 22,8 odsto u novembru prošle godine, dok je 10,2 i 1,7 odsto ispitanika izjavilo da neće, niti će uopšte, a 3,1 odsto ih je izjavilo da ne zna.

Podaci raščlanjeni po etničkoj pripadnosti pokazali su da 52,9 odsto Albanaca i 51,6 procenata ostalih zajednica ima pozitivan stav o sporazumu, u poređenju sa 25,7 odsto kosovskih Srba.

Zadovoljno privremenom vladom u Prištini je 53,3 odsto, dok je zadovoljno radom premijera 58,3 odsto. Radom skupštine zadovoljno ih je 52,10 odsto, dok je zadovoljstvo predsednikom skupštine zabeleženo na 64,4 procenta.

Zadovoljstvo predsednicom privremenih institucija u Prištini je 69 odsto, stopa zadovoljstva sudovima iznosila je 27,1 procenat, a Tužilaštvom 26,5 odsto, navodi se u izveštaju UNDP-a predstavljenom u Prištini.

(RTS)



Izvor

You may also like