Ivo Čolović za „Blic Tv“ o rezultatima SNS-a na lokanim izborima u Srbiji


Kako je rekao za „Blic TV“, na osnovu istraživanja javnog mnjenja, koje je sprovedeno pre samih izbora, rezultat u Beogradu je čak i nešto bolji od onoga što su ta istraživanja javnog mnjenja nalazila na terenu.

Blic preporučuje

– Da prokomentarišemo rezultate SNS-a. Videli smo da opet su proglašavali, da kažem, apsolutnu pobedu. Dosta bolji rezultat u Beogradu, dobar rezultat i u Novom Sadu, koji je takođe bio sporan, i generalno u Vojvodini. Je li rezultat očekivan i zbog čega je ovakav rezultat? Ukoliko posmatramo istraživanje javnog mnjenja, koja je sprovedena pre samih izbora, rezultat u Beogradu je čak i nešto bolji od onog što su ta istraživanja javnog mnjenja nalazila na terenu. Tako da, ajde da kažemo da je malo iznenađujući taj visok procenat poslovnih glasova u Beogradu, pa može se reći i u Novom Sadu – rekao je Čolović za „Blic TV“.

On je potom objasnio i kakve rezultate je ostvarila opozicija, s obzirom na to da je išla ujedinjena na izbore i izašla na jednoj listi u Novom Sadu.

– Ipak su očekivanja bila da će opozicija, s obzirom da je išla ujedinjena na izbore i izašla na jednoj listi u Novom Sadu, stvoriti nešto bolji rezultat. To se ovog puta nije ostvarilo. Činjenica je da SNS je jedna od retkih političkih partija koja je već dugo vremena imala taj kontinuitet u vladanju, koja ima i resurse koje druge političke partije nemaju. Te resurse koriste. S tim, naravno, ima i predsednika države, Aleksandra Vučića, koji često učestvuje u kampanji i pomaže kampanju SNS-a. Koristeći svoj lični autoritet i autoritet političara koji trenutno uživa najveće poverenje u Srbiji. Jeste li ta kampanja, koja zapravo jeste bila kratka i malo vidljiva, jeste li kampanja SNS-a zapravo pomogla da bude ovakav rezultat? Kampanje su bile malo vidljive, ne samo SNS-a.

O svemu sudeći rezultat okupljen oko koalicije SNS-a bolji je nego što je prvobitno procenjivano, iako je kampanja bila kratka i tiha.

– Nismo generalno imali mnogo vremena za kampanju. Imali smo tih nekih mesec dana koji su provedeni u razgovoru vlasti i opozicije. Imali smo tih nekih mesec dana u kojima se dosta govorilo o tim izbornim uslovima, o biračkim spiskovima i sl. I onda je ostalo prosto malo vremena da se pošalju poruke biračima. Bilo je dosta priča o bojkotu, a SNS je to iskoristio da možda tu malu lokalnu kampanju natkrili nacionalnom kampanjom. Koristili su ovo sve što se dešavalo i oko Srebrenice i oko Savjeta Evrope, gde su se postavili kao zaštitnici države, što je kod jednog dela birača svakako učinilo svoje. Ne treba zaboraviti da je SNS i generalno koalicija oko SNS-a, uključujući SPS, ima birače koji su, kako bih rekao, najlojalniji – rekao je Čolović, pa nastavio rekavši da upravo ti birači najčešće izlaze na izbore i to se pokazalo i sada:

„Iako je izlaznost pala, i to značajno u odnosu recimo na decembar, mi smo opet imali situaciju da su ne uspeli da izvuku svoje ljude na biračka mesta, a da je opozicija bila pogođena bojkotom sa jedne strane i da nije uspela da izvuče one ljude, da ih izvede na glasanje, koja je možda mogla da izvede u odnosu, recimo ukoliko to poredimo, sa decembarskim izborima“.

Bojkot značajno uticao na loš rezultat

– Znači jeste bojkot bilo to što je bilo presudno zapravo za ovaj deo opozicije, koji je izašao na izbore, znači ovako da kažem loš rezultat? Bojkot je svakako uticao na taj loš rezultat, a mislim da je činjenica da smo imali lokalne izbore takođe uticala na smanjenu izlaznost. Lokalni izbori generalno generišu neku manju izlaznost u odnosu recimo na nacionalne ili predsedničke izbore, to smo imali u prošlosti. Ja mislim da je 2018. recimo na beogradskim izborima isto izašlo negde, možda malo preko 50 odsto građana Srbije, tako da kada imate izbore koje nisu podignuti na taj značaj, jako su oni vrlo značajni, očekivano je da morate ljude dodatno da motivišete da bi se oni pojavili dodatno i porukama i svim onim što možete da im obećate, da ćete učiniti, a da to utiče na njihov kvalitet života – izjavio je.

Birači poslali jasnu poruku

Čolović smatra da se iz rezultata vidi da su birači poslali jasnu poruku da se opoziciji bojkot ne isplati.

Mislite da nije bilo Bojkota da bi opozicija ovaj deo, mislim, Bira borbu, bolje prošla? Svakako da bi prošli bolje, posebno ako pogledamo nalaze, odnosno rezultate izbora iz decembra, ti decembarski izbori ukazuju da je u većini beogradskih opština, da kažem gradskih, iako ta podela praktično više ne laže gradskih opština, opozicija imala prednost u odnosu na Srpsku naprednu stranku i njihovu koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije, odnosno zbirni broj glasova koji su osvojili, tako da pretpostavljam da bi se to prenelo i na ove izbore. Ali teško govoriti onome šta bi bilo kad bi bilo činjenice da su se pojavili mogući da bi kampanja i Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije bila nešto drugačija, i da bi smo možda imali neku žustriju kampanju koja bi možda uticala i na to kakav će rezultat biti – rekao je za „Blic Tv“ Čolović.

Naš sagovornik je potom objasnio da je činjenično stanje da je opozicija imala bolje rezultate.

– Ne možemo da procenimo kad neko se nije pojavio na izborima, ali ako gledamo, kažem, decembar, činjenica je da je ta ujedinjena koalicija, opozicija imala bolje rezultate. I eto, bolje je prošao Savo Manojlović koji je sa rezultatima drugi po redu. Čemu on duguje ustoje? Novo lice. Mi volimo nova lica. Generalno, kod nas, kada se pojavi nova lica u politici, one obično imaju simpatiju jednog dela građana, onih koji su nezadovoljni vlašću i radom opozicije, tako da je Savo Manojlović taj prostor upražnjen novim bojkotom, on je ga veoma dobro iskoristio. Pretpostavljam da ni njegov rezultat ne bi bio ovako visok da nismo imali ovaj bojkot, ali opet šta je tu je, on je iskoristio priliku da ostvari dvocifren rezultat na debitantskim izborima u najznačajnijem gradu u državi, što je izuzetno veliki uspeh i to treba prihvatiti i reći da je on jedan od pobednika ovih izbora – objasnio je.

„Ne bih ja nikada govorio da opozicija ima naslednika“

– Znate, sa 20 ili 21 odbornikom u Gradskoj skupštini vi ste zaista ozbiljan faktor u gradu i to vam pruža priliku da dalje radite i da dalje napredujete i jačate svoju partijsku infrastrukturu. Jeste li on negde naslednik sad tog lica opozicije ili ipak ova najveća koalicija ostaje vođa? Ne bih ja nikad sad govorio da opozicija ima naslednika. Nisam siguran i da ova opozicija koja je ušla u bojkot, da će ona sad da nestane sa političke scene. Svakako da će tu biti borbe za birača, možda i nekog ukrupnjavanja u budućnosti, tako da ostavimo vremenu da vidimo šta će se tu desiti – zaključio je Ivo Čolović.

Podsećamo, prema prvim rezultatima koji su objavljeni sinoć, izborna lista „Aleksandar Vučić – Čačak sutra“ osvojila je 53,2 odsto glasova.

Završeni lokalni izbori

Lokalni izbori održani su u redovnom terminu, četiri godine nakon prethodnih. Izuzetak je Beograd, gde su izbori za odbornike bili održani 17. decembra 2023. godine, ali nakon što vlast nije formirana u zakonom predviđenim rokovima na izbore u Beogradu izlazilo se ponovo.

Sva dešavanja sa lokalnih izbora 2024, možete pročitati u našem jučerašnjem blogu.

CeSID objavio rezultate izbora u Beogradu, više o tome u posebnoj vesti.

Preliminarni rezultati izbora za devet beogradskih opština, više u odvojenoj vesti.

Kako je Vučić iskoristio šest meseci autogolova opozicije.

Ovo su najnoviji rezultati izbora u Nišu.



Izvor

Related posts

Analitičari za Jutro na Blicu o prvoj tranši pomoći za Srbiju

Vučević na obeležavanju Dana Matematičke gimnazije (VIDEO)

Lekarski pregledi pred služenje vojnog roka: Evo šta čeka buduće vojnike