Izbori 2024: Branimir Nestorović tuži državu i GIK Novi Sad


Vesti

Politika

Izbori 2024: Branimir Nestorović tuži državu i GIK Novi Sad

Nosilac liste „Mi snaga naroda – Novi Sad“ Branimir Nestorović podneo je tužbu Višem sudu u Beogradu protiv države Srbije i Gradske izborne komisije (GIK) u Novom Sadu zbog „učinjene diskriminacije“, saopštila je danas ta grupa građana.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

U saopštenju se navodi da rešenjem GIK i presudom Višeg suda u Novom Sadu nije prihvaćena izborna lista „Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović – Novi Sad“, sa napomenom da na njoj nema najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola.

Kako se navodi u saopštenju, „iako su pruženi dokazi o neosnovanosti takvih odluka, to nije pomoglo, pa je Nestorović podneo tužbu Višem sudu u Beogradu zbog učinjene diskriminacije protiv Republike Srbije i protiv GIK Novog Sada“.

Novosadski GIK je utvrdio da se od 21 predloženog kandidata za odbornike na listi „Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović – Novi Sad“, nalazi 13 pripadnika muškog pola, što iskazano u procentima predstavlja 61,9 odsto kandidata i osam pripadnica ženskog pola, odnosno 38,1 odsto kandidata, te time po zakonu nisu ispunjeni uslovi za proglašenje liste.

Lokalni izbori u Srbiji održavaju se 2. juna.

(FoNet)



Izvor

Related posts

NAJNOVIJA PLOČA I KASETA OPOZICIJE Izbori zbog litijuma: Brnabićeva razotkrila sve njihove prljave planove

Vučić prisustvuje sednici Vlade i Republičkog štaba za vanredne situacije

Ministar Đurić razgovarao sa Sison u Vašingtonu