Izbori 2024: Savo Manojlović zove, opozicija odgovara na poziv da vrati mandate


Vesti

Politika

Izbori 2024: Savo Manojlović zove, opozicija odgovara na poziv da vrati mandate

Rok za izjašnjavanje opozicije koji im je postavio njihov novi opozicioni kolega Savo Manojlović da se, kako je naveo, zbog prekrajanja izborene volje izađe iz Skupštine grada Beograda, Niša, Opštine Novi Beograd, ali i republičkog parlamenta, istekao je juče u 10 sati ujutru. I dok opozicioni timovi vrše uvid u birački materijal, niška opozicija koja je ostvarila najbolji rezultat moli kolege iz Beograda da ih ostave na miru.

Foto: Milan Ilić, Mitar Mitrović, Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Izbori su završeni, mi nove izbore nećemo prihvatiti i niko od nas na te nove izbore, oktroisane, neće izaći. Nećemo, podleći pod pritiscima i podmetačinama, da sada izađemo da demonstriramo, da pošalju neke svoje ljude ka policajcima, da bacaju kamenice, da se raskrvare Niške glave, to se neće desiti. Taj film u Nišu gledati neće – poručio je juče dr Dragan Milić, nosilac istoimene liste grupe građana.

Blic preporučuje


DOBIO „OPOZICIONU NEPOSLUŠNOST“ Savo Manojlović ima predlog kako protiv vlasti, ali je „proklizao“ već na prvom koraku: Podrška stigla samo sa JEDNOG MESTA


Savo Manojlović vraća mandate: Pokret „Kreni – Promeni“ neće ući u gradsku i skupštinu opštine Novi Beograd

Lazović: Važna borna u institucijama

Iz Zeleno-levog bloka staju uz doktora Milića. Kažu da izborni rezultat treba braniti svuda gde ima prostora, i najavljuju da vlast u Beogradu opozicija zasigurno formira na Starom Gradu, a moguće i na Novom Beogradu i Vračaru.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Lazović smatra da je i u institucijama vrlo važna borba

Mi smo vrlo spremni da se borimo na ulici kao što smo se borili i juče, uostalom na Novom Beogradu i svuda, ali smatramo i da je u institucijama vrlo važna borba, da je opozicija imala priliku da govori da je to bilo dobro, da smo imali priliku da govorimo i na RTS. Ja bih ostavio onda Savu da prosto vidi sa gospodinom Milićem, koji se takođe negativno izjasni, i one organizacije koje su pozivale na građansku neposlušnost, prepustio bi njemu da se time bavi i prosto video šta će biti rezultat svega toga – naveo je Radomir Lazović.

DS ima predlog

Demokratska stranka podržava akciju zajedničkog delovanja opozicije, ali i Savu Manojloviću daje širi predlog.

Predložio sam da tu bude blokada, da bude blokada uopšte generalne institucije, ali i ako se napuštaju onda bi bilo dobro da napuste oni institucije, oni ljudi koji imaju veze sa pravnom državom, sa pravom na koje se pozivamo, pre svega i oni iz instituta za upravno pravo, pa akademici iz Srpske akademije nauka i umetnosti, kao na primer profesori pravnih fakulteta u zemlji, koji uče studente pitanje čemu oni uče studente ovako i protiv pravne države – kaže Miodrag Gavrilović iz DS.

Tepić: Naknadna pamet, puno štete

Za neuspeh i postizborne probleme opozicija koja je bojkotovala, optužuje sve one koji su se odlučili za izlazak na lokalne izbore.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Tepić kaže da je „naknadna pamet nanela puno štete građanima“

Smatramo da je ova naknadna pamet nanela puno štete građanima, jer su izlaskom na izbore legitimizovali Vučićevu izbornu pobedu. Takođe smatramo i da opozicija ultimatume treba da postavlja političkom protivniku Vučiću, a ne opozicija opoziciji, kao i da opozicione organizacije treba međusobno direktno da razgovaraju, a ne preko medija – poručila je Marinika Tepić, potpredsednica SSP.

Načini da se kapitalizuje izborni uspeh

Sveopšta mobilišuća akciju koja bi podrazumevala prihvatanje Manojlovićevog predloga u ovom momentu nije moguća, smatra analitičar Dejan Bursać.

Foto: Nova S / screenshot

Dejan Bursać ocenjuje da Manojlović traži načina da kapitalizuje glasove

Mislim da je to možda malo preekstremna i preuranjena opcija. Činjenica je da “Kreni promeni” sada traži načine da kapitalizuje svoj zaista veliki izborni uspeh, a nisam siguran budući da nema neke nakupljane mobilizacione energije u većini države, osim sa izuzetkom, recimo, Niša, jer da ima videlo bi se to na izborima – ocenjuje Dejan Bursać, politikolog.

Dok osluškuje kako na njegov predlog reaguje opozicija, Savo Manojlović je danas saopštio da je Pokret „Kreni-promeni“ odlučio da napusti Skupštinu grada Beograda i Skupštinu opštine Novi Beograd, odnosno da vrati osvojene mandate na lokalnim izborima 2. juna.



Izvor

Related posts

VUČIĆ BIO U PRAVU, OPOZICIONARI SADA I SAMI PRIZNALI: Nismo mi za trajnu zabranu litijuma! (VIDEO)

Miljan Božović objavio video snimak sa pumpe u Zubinom Potoku, pa uhapšen (VIDEO)

Uhapšen Miljan Božović nakon skandala na benzinskoj pumpi u Zubinom Potoku