Izbori 2024: Tri razloga zbog kojih bi izlaznost mogla biti manja, evo šta kažu kladionice


Vesti

Politika

Izbori 2024: Tri razloga zbog kojih bi izlaznost mogla biti manja, evo šta kažu kladionice

Hoće li birači imati dovoljno volje i strpljenja da ponovo u nedelju izađu da glasaju? To su činili pre samo šest meseci, a od tada su posmatrali prestrojavanja, raslojavanja, podele i napade političkih protivnika. Izlaznost će kažu istraživači, zato biti dovoljna za legitimitet izbora, ali manja nego na prethodnim. To dva dana pred izbornu tišinu očekuju i kladionice i analitičari.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

.

Vladimir Pejić, izvršni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“ kaže da će izlaznost će sigurno biti niža nego u decembru, u to nema nikakve dileme.

Blic preporučuje

Tri razloga za manju izlaznost

  • Prvo, na lokalnim izborima je uvek nešto niža izlaznost
  • Drugo, ljudi su malo zasićeni izborima. Bilo ih je na više nivoa u proteklih godinu-dve.
  • I treće, prilična je konfuzija među biračima pogotovo na opozicionom delu, ne znaju ko bojkotuje, zašto.

Šta kažu kladionice?

A šta kažu kladionice? Očekivana izlaznost 48,4 odsto, što je za 10 odsto manje nego u decembru. Prognoze su najpovoljnije za koaliciju oko SNS kojoj se daje više od 50 odsto glasova. Druga, sa oko 18 procenata je lista Sava Manojlovića, a ne trećem mestu je Biram Beograd sa Dobricom Veselinovićem kao kandidatom za gradonačelnika. Za razliku od decembarskih izbora, na ove vlast izlazi ujedinjena, a opozicija razjedinjena. Obe strane sa slabijom kampanjom.

– Čini mi se da je bila značajno tiša kampanja od one decembarske u Beogradu. Čak i vlast i opozicija nisu imali dovoljno vremena da se adekvatno spreme. Znate i sami da su ovi izbori došli iznenada za 2.jun. Na kraju krajeva, i zakon je promenjen kako bi se oni održali u tom roku tako da u iščekivanju svih zakonskih promena, pregovora, čini mi se da je kampanja utihnula i da je vlast to iskoristila da ojača svoje pristalice koje su dosta motivisane da izađu na izbore – kaže Ivo Čolović, iz Cesida.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Ko će biti gradonačelnik?

Zbog disciplinovanog biračkog tela, kladionice predviđaju da će gradonačelnik ponovo biti Aleksandar Šapić, a gradski menadžer Miroslav Čučković.

– Svakako da je pozicija SNS mnogo relaksiranija u Beogradu nego što je bila u decembru, i kada je u pitanju izlaznost i kada su u pitanju rezultati. Ipak se očekuje da ne može opozicija koja je tako razjedinjena da ostvari bolji izborni rezultat nego što je imala na prethodnim izborima. Što se tiče drugih gradova, to je pitanje. Znamo da postoji određena doza nezadovoljstva kod građana, a da li će opozicione liste da je kanališu u neki dobar opozicioni rezultat, to još uvek ne mogu da procenim – kaže Čolović.

Podsetimo, na prethodnim izborima u Beogradu koalicija oko SNS-a osvojila je 39 odsto glasova. Za petama im je bila lista Srbija protiv nasilja sa samo 4,5 procenata manje. Tas na vagi bila je lista Branimira Nestorovića koja nije prevagnula ni na jednu stranu, pa se zbog toga na izbore moralo ponovo.



Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija