Izbori Beograd: Kako je bojkot opozicija reagovala na rezultate izbora 2. juna


Vesti

Politika

Izbori Beograd: Kako je bojkot opozicija reagovala na rezultate izbora 2. juna

Otćutali su izborni dan i izborno veče, a onda su krenule reakcije: pravdanja da nisu oni krivi za rezultate opozicije koja je izašla na izbore 2. juna, packe po prstima da „ko se rukuje s lopovom ne treba da se začuđava što mu fale prsti“ i poziv da se ne priznaju rezultati. Tako je, ukratko, reagovala takozvana bojkot opozicija na rezultate nedeljnih lokalnih izbora.

Foto: Mitar Mitrović, Đorđe Kojadinović, Snežana Krstić / Ringier

.

Nju su u izbornoj noći Radomir Lazović i Dobrica Veselinović optužili su, mada ne poimence, da su kampanjom bojkota izazvali konfuziju kod birača i da su zbog toga vodili bitku protiv dva protivnika. Nije se čekalo dugo na reakciju.

Blic preporučuje

Đilas: Ne osećam se odgovornim

Prvi je progovorio najveći zagovornik bojkota Dragan Đilas, lider SSP, koji je rekao „da se ne oseća odgovornim za rezultat opozicije u Beogradu“.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

.

– Jedina mogućnost da se pobedi u Beogradu jeste bilo pomeranje za jesen, sređivanje biračkog spiska, da ljudi koji ne žive u Beogradu moraju da budu izbrisani sa spiska, da se ujedinimo na jednu listu u Beogradu, i da takva lista pređe više od 400.000 glasova – rekao je za N1 Đilas.

Ponoš: Dali su legitimitet SNS-u

Đilasu se priključio i Zdravko Ponoš, predsednik stranke Srbija centar, i optužio deo opozicije da je izlaskom na ponovljene izbore u Beogradu, uz neizmenjene uslove, dala „legitimitet SNS da formira vlast u Beogradu sa većinom koja je rezultat izbornih manipulacija“.

Foto: Djordje Kojadinovic / Ringier

.

– Onaj ko se rukuje s lopovom ne treba da se začuđava što mu fale prsti. To što se neko nadao da će mu ostati malo zlatne prašine uvek se loše završi. A to su učinile stranke koje su izašle na ponovljene izbore u Beogradu verujući da će Zakon o biračkom spisku nešto da promeni i verujući na reč režimu da neće da krade toliko koliko u decembru – rekao je Ponoš, navodi se u saopštenju stranke.

Zelenović: Izađite iz republičkog i lokalnih parlamenata

Ni stranka „Zajedno“, koja takođe nije učestvovala na izborima, nije bila bez komentara. Istina, oni nisu kritikovali bojkotaše, ali su rekli da ne priznaju rezultate junskih izbora.

Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Nebojša Zelenović

– Pozivamo celokupnu opoziciju da izađe iz republičkog parlamenta i svih lokalnih skupština. Sveopšti građanski otpor jedini je način da ljude uključimo u zajednički i snažni bunt i iniciramo kolektivnu mobilizaciju u borbi za slobodu. Na ovo mesecima pozivamo. Krajnji je trenutak da pogrešna politika bude ispravljena i da pozovemo na široko društveno delovanje. U Srbiji ni u decembru ni u proteklu nedelju nisu održani izbori već cirkus u kome je Vučić sebi dodelio onoliko glasova koliko mu je potrebno i tako uzurpirao vlast – saopštila je stranka „Zajedno“.

Jovanović: Nova vlast nije legitimna

U istom maniru komentarisao je izbore i Miloš Jovanović, predsednik Nove DSS, koji je rekao da nova vlast u Beogradu, „nije, ne može i ne sme biti smatrana legitimnom“.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Miloš Jovanović

– Samim tim, ni delovanje takve vlasti kao ni njene javne politike koje se, isključivo sprovode zarad privatnih i partikularnih interesa grupacije na vlasti, ne mogu da obavezuju građane i stanovnike srpske prestonice – ocenio je Jovanović.

Oglasio se i koalicioni partner ove stranke – POKS, gde su naveli da je „stara, nova vlast“ na „ponovo pokradenim izborima, dobila legitimitet od dela opozicije koji je izašao na te i takve izbore„.

– Nažalost, sada nemaju pravo da se bune i ljute – rekli su između ostalog iz POKS-a.

Ko je izašao na izbore, a ko je bojkotovao

Koalicija „Srbija protiv nasilja“, koja je zajedno nastupala na izborima održanim 17. decembra prošle godine, raspala se zbog stava o nastupanju na izborima 2. juna.

Deo njih, SSP, Srce i „Zajedno“ bili su za bojkot, ali su na kraju delimično ga sproveli – nisu izašli na izbore samo u Beogradu, dok u većini gradova jesu. Principijelna je ostala stanka „Zajedno“ koja nije izašla ni u jednom od ukupno 89 gradova i opština.

Na izbore su izašli Narodni pokret Srbija, Zeleno – levi front, Demokratska stranka, Ekološki ustanak i PSG.



Izvor

Related posts

Dragan Milić najavio formiranje pokreta: Dvoje odbornika napustilo njegovu grupu građana u Skupštini grada Niša

Danijela Nestorović priznala da se u opozicionom predlogu Zakona o litijumu nalazi citat ginekologa!? (VIDEO)

Hil: Srbija ima mnogo prijatelja, verujem da su SAD među njima