Izbori Beograd: Savo Manojlović pozvao opoziciju da vrati mandate zbog izbornih mahinacija


Vesti

Politika

Izbori Beograd: Savo Manojlović pozvao opoziciju da vrati mandate zbog izbornih mahinacija

Savo Manojlović iz pokreta „Kreni – promeni“ pozvao je opoziciju da vrati mandate i izađe iz Skupštine grada Beograda, Niša, Opštine Novi Beograd, kao i iz republičkog parlamenta zbog izbornih mahinacija.

Foto: Zoran Mrđa / Fonet

Savo Manojlović

Manojlović je dao rok opoziciji od 24 sata, odnosno do sutra u 10 sati ujutro da donese odluku. U slučaju da se opozicija složi oko ovog pitanja, on je najavio veliku građansku neposlušnost od subote.

Blic preporučuje

Zbog očigledne manipulacije glasovima i izmenama biračkih zapisnika u Nišu i na Opštini Novi Beograd, izlazimo sa zahtevom da sve opozicione stranke iz ovih gradova, kao i iz republičkog parlamenta, napuste parlament ukoliko se nastavi sa prekrajanjem izborne volje na ovaj način – pozvao je Manojlović, prenosi N1.

On je istakao da ovo što se sada dešava sa prekrajanjem zapisnika jeste direktna razlika između autokratije i diktature.

Sutra u 10 treba da imamo jasnu odluku da li imamo potpuno delegitimizovanu vlast, kako bismo u subotu mogli da uđemo u potpunu građansku neposlušnost sa građanima- rekao je Manojlović.

On je kazao da ovaj poziv objedinjuje i one političke opcije koje su govorile da na izbore ne treba izlaziti zbog fotelje, ali i one koje su govorili da se na izbore izlazi da bi se borili institucionalno.

– Vraćamo fotelje jer se krade ono što smo kroz institucije izborili – poručio je Manojlović.

„Obavestili smo i Biram borbu“

Rekao je da su o svom pozivu obavestili predstavnike sa liste „Biram borbu“, uz dogovor da oni obaveste ostale partnere iz svoje koalicije.

Dodao je da to znači ono što su govorili principijelno, a to je da se ne može sedeti u parlamentu i pozivati na građansku neposlušnost.

Precizirao je da se poziv za napuštanje parlamenta odnosi na Grad Beograd, Niš, Opštinu Novi Beograd, ali i republički parlament, jer kao je istkaao, suština legitimisanja vlasti je republički parlament.

– Kada nemate opoziciu u parlamentu onda imate diktaturu – rekao je Manojlović.

Kazao je da za subotu i građansku neposlušnost, koju najavljuje, imaju plan.

Lutovac prvi odgovorio

Iz koalicije „Biram borbu“ prvi je na Manojlovićev poziv odgovorio Zoran Lutovac, predsednik DS-a.

Vlast nije legitimna kada nije izabrana na demokratski način. U tom slučaju ne može nju legitimisati niko, pa ni opozicija. Dužnost opozicije je da osporava takvu vlast i institucionalno i vaninstitucionalno, a na građanima je da od takve vlasti traži nazad uzurpiranu suverenost – napisao je Lutovac na svom X profilu.

(N1)



Izvor

Related posts

Direktor KBC Gračanica: Pretučeni Radić stabilno,upućen u KBC Kosovska Mitrovica na dalju dijagnostiku

Baš me briga za Srbiju ukoliko moji nisu na vlasti (VIDEO)

Vučić se sastao sa komandantom garde Ohaja: Zatražio sam jaču podršku Amerike u zaštiti našeg naroda na Kosovu i Metohiji