Izbori u Americi 2024: Šta za dijalog Beograda i Prištine znači pobeda Kamale Haris, a šta Donalda Trampa


Vesti

Politika

Izbori u Americi 2024: Šta za dijalog Beograda i Prištine znači pobeda Kamale Haris, a šta Donalda Trampa

Američki predsednički izbori utiču na sve globalne procese, uključujući i dijalog između Beograda i Prištine

Kamala Haris bi usmeravala dijalog u svilenim rukavicama, a Donald Tramp bi nastojao da preko ekonomije dođe do relaksacije političkih odnosa

O predsedničkim izborima u Americi 5. novembra se već mesecima priča, što je i razumljivo jer njihovi rezultati utiču na skoro sva žarišta u kojima Vašington, kako javno tako i iza kulisa, pomera konce. Ni dijalog Beograda i Prištine nije izuzetak, a nedoumica je kako će njihov ishod uticati na razgovore koji se vode pod pokroviteljstvom Brisela. Analitičari kažu – izbori u SAD mogli bi da budu prekretnica: ako pobedi Donald Tramp dijalog bi mogao da se preseli u Belu kuću, u slučaju da prva bude Kamala Haris dirigovaće im svilenim rukavicama.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Takvog je stava Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35.

Blic preporučuje

– Ukoliko pobedi Kamala Haris očekuje se kontinuitet američke politike na Balkanu koja se uglavnom koordinira sa evropskim partnerima, što smo takođe mogli videti i do sada u procesu dijaloga. U tom slučaju možemo videti nastavak angažovanja Stejt departmenta na pitanjima od značaja za EU i regionalne integracije regiona – ističe Mijačić.

Ako pak, dodaje on, pobedi Donald Tramp pretpostavlja se da će se spoljna politika voditi iz Bele Kuće a ne iz Stejt departmenta, što bi vodilo ka soliranju američke administracije bez značajnog usaglašavanja sa evropskim zemljama.

U tom slučaju možemo videti veće angažovanje Amerike u okviru jačanje strateške saradnje između Srbije i Albanije u regionalnim i globalnim procesima, od pitanja energetske stabilnosti, do globalne bezbednosti, svakako i jačanju regionalnog zajedničkog tržišta. U tim okolnostima Kosovo će još više samo sebe izolovati i marginalizovati kroz jednostrane i nekoordinirane poteze koje može naići na oštriju reakciju američke administracije nego što je to sada slučaj – ocenjuje Mijačić.

„Usmeravanje dijaloga u svilenim rukavicama“

Kako je sve to izgledalo moglo se već videti u prošlom predsedničkim mandatu Donalda Trampa. Tada je Bela kuća prvi put imenovala specijalnog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela, koji je onda pitanje Kosova pokušao da reši na staro – novi način. Do smekšavanja stava o političkim pitanjima pokušao je da dođe preko jačanja ekonomskih spona, što je rezultiralo potpisivanju Vašingtonskog sporazuma.

Ali, to nje bila jedina novina. Vašington je u tom periodu prilično grubo odgurnuo EU i preuzeo vođenje dijaloga od Brisela, iako su i jedna i druga strana to negirale.

Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia / Profimedia

Debata Tramp Haris

Baš na to ukazuje Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka i predsednik Foruma za strateške studije. On za „Blic“ kaže da će Kamala Haris usmeravati dijalog u svilenim rukavicama, a ako bude Tramp nastojaće da preko ekonomije dođe do relaksacije političkih odnosa.

– Ako povedi Haris, pristup će ostati isti pragmatičan. Sve će ići preko EU, dijalog ostaje u Briselu i dalje će se baviti statusnim pitanjima. Zanimaće ih da se to statusno reši i delegiraće se EU zadatak da dve strane drži u dijalogu – napominje Cvetićanin.

„Važno je ko će se baviti Zapadnim Balkanom“

Kako ističe, ukoliko pobedi Tramp, SAD će se vratiti na metod da se preko rešavanja ekonomskih pitanja između Beograda i Prištine na neki način rešavaju i politički odnosi.

– Za njegovo vreme potpisani su razni sporazumi preko kojeg se od ekonomske ciljala politička relaksacija. Naravno, Tramp ne može da promeni kako SAD vidi status Prištine, ali će hteti da na ovaj način relaksiraju napetost u regionu – kaže Cvetićanin.

Pročitajte još

„AMERIKA IMA OBAVEZU DA VUČE SRBIJU NAPRED“ Grenel: Ako Tramp pobedi, Zapadni Balkan biće u fokusu naše politike

„TRAMP TO OBOŽAVA KOD NJEGA“ Bitka za fotelje već uveliko traje, ako Donald pobedi, Ričardu Grenelu se smeši jedna od NAJVIŠIH FUNKCIJA

On dalje ističe i da je važan faktor i da li će se Ričard Grenel vratiti i kakav će status imati.

– Uopšte će biti bitno ko će se tom temom personalno baviti u Stejt departmentu i ko će u toj administraciji biti odgovoran za Zapadni Balkan – zaključuje Cvetićanin.

Foto: KAY NIETFELD AFP / Profimedia

Ričard Grenel

I pre izbora

Mijačić, međutim, ukazuje na još jednu važnu stvar – da će dijalog oslikati i period pre izbora.

– Američki predsednički izbori utiču na sve globalne procese, najbolja potvrda toga se vidi u dešavanjima na Bliskom Istoku. Oni su takođe bitni i u procesu Dijaloga Beograda i Prištine, gde svaka od pregovaračkih strana ima svoje favorite. Period do predsedničkih izbora koji se organizuju početkom novembra može biti obeležen evidentnim nedostatkom progresa u dijalogu, svakako i jednostranim akcijama Vlade Kosova – zaključuje Mijačić.



Izvor

Related posts

Na izborima u Podgorici Beograd bio glavna meta, baš kao i u kampanjama u BiH i Prištini

Ponosna sam što sam deo tima Aleksandra Vučića, koji je uvek verovao u ljude

Ponosan na Srbiju, znajući da i naša pamet učestvuje u najvećem naučnom eksperimentu našeg vremena (VIDEO)