Izborna drama u Nišu: Moguće novo glasanje, ali i tihi kompromis SNS i dr Dragana Milića


Vesti

Politika

Izborna drama u Nišu: Moguće novo glasanje, ali i tihi kompromis SNS i dr Dragana Milića

Postizborni dani u Nišu nakon što su i opozicija i koalicija oko SNS proglasili pobedu podseća na krizu u Beogradu posle decembarskih izbora koja je okončana novim izlaskom na birališta u junu. Spekuliše se da bi situacija mogla da se preslika na Niš, odakle stižu oprečne poruke: neke izjave su praktično najava takvog scenarija, ali drugi igrači, pak, ističu da ponavljanja izbora – neće biti!

Foto: Dimitrije Nikolić / Tanjug

.

Analitičari se slažu da su oba scenarija moguća, ali i da nije neverovatno da se već sada odvija „tiha komunikacija“ na relaciji između SNS i opozicione grupe građana „Dr Dragan Milić„.

Blic preporučuje


Dr Dragan Milić: Opozicija je pobedila u Nišu, glasanje je završeno, nove izbore nećemo prihvatiti


„TAKO SE TO RADI U DEMOKRATIJI“ Vladimir Đukanović: Ako razgovori u Nišu ne uspeju, novi izbori su rešenje

Rezultati izbora u Nišu

  • „Aleksandar Vučić – Niš sutra“: 44,31 odsto, 30 mandata,
  • GG „Dr Dragan Milić“: 24,49 odsto, 16 mandata,
  • „Biramo Niš – Đorđe Stanković“: 16,12 odsto, 10 mandata,
  • „Ujedinjeni – Nada za Niš – Miodrag Stanković – Nova“: 3,88 odsto, 2 mandata,
  • „Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš – Kreni-Promeni“: 3,93 odsto, 2 mandata,
  • „Ruska stranka – Rusija i Niš u srcu – Tihomir Perić“: 1,1 odsto, 1 mandat.

S ovim rezultatima slažu se predstavnici vlasti, ali ne i opozicije koja je još u izbornoj noći tvrdila da ima većinu. Skupština grada Niša ima ukupno 61 odborničko mesto.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže za „Blic“ da je sličnost u postizbornim dešavanjima u Beogradu i Nišu da je situacija opet neizvesna zbog izborne klackalice, ali da postoje četiri bitne razlike:

  1. U Beogradu vladajuća koalicija nije imala većinu nakon decembarskih izbora, jer Nestorovićev pokret nije hteo da podrži vlast.
  2. S druge strane, prema podacima GIK-a koalicija oko SNS u Nišu ima većinu zajedno sa Ruskom strankom koja je to potvrdila.
  3. Ulog u Nišu je manji nego u Beogradu.
  4. Glavni akter u opoziciji je grupa građana na čelu sa dr Milićem, a ne mejnstrim opozicione stranke.

Klačar: „Počeli tihi razgovori“

Klačar kaže da je zato postizborna dinamika u Nišu drugačija nego u Beogradu u decembru.

– Pojavio se novi akter koji ima drugačije metode nego što je imala opozicija u Beogradu. Dragan Milić ne želi radikalne poteze, ni proteste u Nišu, već hoće pravnim putem kroz institucije da se izbori za vlast – kaže Klačar.

Foto: Branko Janačković / Ringier

Niš

Klačar smatra da se u skorije vreme neće znati ishod izbora u Nišu.

– Vodiće se prvo pravni procesi, možda će se i ponavljati glasanje na nekim biračkim mestima. Nakon toga se sigurno neće žuriti sa formiranjem vlasti. Mislim da su već počeli takozvani tihi razgovori između SNS i Milića, iako se oni ne viđaju, niti vode direktnu komunikaciju. Svakako šalju poruke jedni drugima u javnoj sferi – kaže Klačar.

SNS nudi Miliću razgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ne bi trebalo žuriti sa formiranjem vlasti u Nišu i da treba „razgovarati sa ljudima na lokalu“.

Isto je rekao Miloš Vučević, predsednik SNS i premijer Srbije, dodajući da su članovi te partije očekivali bolji rezultat u Nišu.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Izborni štab SNS

Poslanik SNS Vladimir Đukanović predlaže da razgovaraju dve liste u Nišu koje su osvojile najviše glasova i dodaje da su „novi izbori rešenje“ ako ne dođe do dogovora.

Milić: „Glasanje je završeno“

S druge strane, dr Dragan Milić tvrdi da niška opozicija ima većinu mandata u lokalnoj skupštini i navodi da je razlika tačno 3.332 glasa u korist opozicije. Na eventualne nove izbore kaže da neće izaći.

Pročitajte još

– Neko kaže, neće se formirati vlast, pa idemo da bude ponovno izbora u Nišu. Možete da organizujete izbore koliko puta hoćete, ali bez nas. Izbori su završeni, mi nove izbore nećemo prihvatiti, niko od nas na te nove izbore neće izaćirekao je Milić.

„Međusobno ispitivanje“

Klačar kaže da će međusobno ispitivanje glavnih aktera trajati tokom leta, do nekog trenutka.

– U zavisnosti od toga, koalicija oko SNS će ili formirati vlast sa Ruskom strankom, ili će napraviti dogovor sa grupom građana na čelu sa Milićem, što bi moglo možda da znači čak i podršku za manjinsku vlast. Tek su na kraju mogući novi izbori – kaže Klačar.

Klačar podseća da su u „Beogradu izbori ponovljeni i zbog domaćeg i međunarodnog pritiska u kontekstu borbe za izborne uslove“.

– Ti novi izbori u Beogradu bili su ustupak vlasti da se izađe iz postizborne krize – kaže Klačar.



Izvor

Related posts

NAJNOVIJA PLOČA I KASETA OPOZICIJE Izbori zbog litijuma: Brnabićeva razotkrila sve njihove prljave planove

Vučić prisustvuje sednici Vlade i Republičkog štaba za vanredne situacije

Ministar Đurić razgovarao sa Sison u Vašingtonu