Jakov Milatović udario na Milojka Spajića: Ne sviđa mi se što premijer i njegova porodica lete privatnim avionom


Vesti

Politika

Jakov Milatović udario na Milojka Spajića: Ne sviđa mi se što premijer i njegova porodica lete privatnim avionom

Crna Gora je, četiri godine nakon 30. avgusta 2020. godine, slobodnija i bezbednija država, ocenio je predsednik Crne Gore Jakov Milatović, navodeći da je taj datum suštinski važan jer je napravljen prvi korak ka demokratskoj tranziciji vlasti.

Foto: STA, Tanjug, AP/ Matt Rourke, Shutterstock / Ringier

.

Jakov Milatović je, na panel diskusiji „30. avgust – četiri godine kasnije“, koji je organizovalo Društvo za istraživanje politike i političke teorije, rekao da je Crna Gora od 1878. do 2020. godine imala suštinski četiri režima, za koje je zajednički kvazi-autoritarni način vladanja.

Blic preporučuje

„U tom smislu 30. avgust je suštinski važan, jer je to bio prvi korak ka jednoj demokratskoj tranziciji vlasti, koja je bila nasušno potrebna Crnoj Gori“, rekao je Milatović.

Kako je rekao, tranzicija vlasti počela je 30. avgusta pobedom na parlamentarnim izborima, nastavljena je kroz podgoričke izbore u oktobru 2022. godine, a okončana predsedničkim izborima prošle godine.

„Još nismo prohodali“

Milatović je naveo da je to kakva je Crna Gora danas nakon te tranzicije, pitanje za ljude koji su sada na vlasti.

Crna Gora je danas definitivno slobodnija i bezbednija“, rekao je Milatović.

On je rekao da je Crna Gora 30. avgusta u demokratskom smislu počela da uči da hoda.

Mislim da smo bili previše optimistični da ćemo prelo noći prohodati, ovi izazovi sa kojima se danas suočavamo mislim da su upravo učenje hodanja. U demokratskom smislu još nismo prohodali“, istakao je Milatović.

Foto: Holubová Dorota / ČTK / Profimedia

Jakov Milatović

Na komentar Milana Kneževića, predsednika Demokratske narodne partije, da ga više ne doživljava kao predsednika svih građana Crne Gore, Milatović je rekao:

„Ovde te za predsednika svih građana doživljavaju samo onda kada mislite kao oni, ako ne mislite kao oni onda više niste njihov predsednik. Trudim se da radim najbolje, ne zavisim ni od koga pa čak ni od Beograda“, poručuje Milatović.

Ne sviđa mu se, ističe, ovo što sad vidi, misleći na premijera Milojka Spajića.

Ne sviđa mi se što predsednik Vlade i njegova porodica lete privatnim avionima„, napominje.

Žalio se Ursuli fon der Lajen na Vladu Crne Gore

Jakov Milatović se, inače, sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen na marginama bezbednosnog foruma Globsec u Pragu.

Foto: Drustvene mreze

Jakov Milatović i Ursula fon del Lajen

“Mislim da je sastanak bio jako sadržajan, vrlo otvoren, to je već deseti put da se gospođa Fon der Lajen i ja sastajemo, tako da smo već izgradili jedan odnos poverenja i međusobnog uvažavanja i poštovanja. Razgovarali smo o trenutku u kome se Crna Gora sada nalazi, o momentu koji postoji u Briselu u smislu našeg ubrzanog evropskog puta, i složili smo se da zaista ovaj trenutak ne smemo propustiti. Mislim da je to vrlo važno i da to naša javnost dodatno treba da razume – naveo je Milatović.

Takođe, razgovarali su, kaže, i o brojnim izazovima koji postoje na tom putu, o urušenim odnosima sa Republikom Hrvatskom.

– Nažalost, moram da kažem da to nije dobro, da su određeni postupci čiji smo bili svedoci u proteklih par meseci narušili naše dobrosusedske odnose s Hrvatskom i mislim da to nije dobar put napred – naveo je Milatović.

Sa Fon der Lajen je, kako kaže, razgovarao o brojnim izazovima u delu dodatne politizacije javne administracije.

Ovde pre svega mislim na Zakon o obrazovanju kojim se izbor direktora u školama opet stavlja u ruke ministra, Zakon o unutrašnjim poslovima gde se dodatno zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova i policiji diskreciono daje na odlučivanje ministru. Takođe, o stanju u javnom servisu, o Zakonu o RTCG-u, o Zakonu o inspekcijskim poslovima, zaista o jednoj lošoj praksi antievropskog donošenja zakona bez javnih konsultacija, koji je trenutno na sceni u Crnoj Gori. Takvo ponašanje nije dobro, ono je antidržavno i antievropsko. I što pre takvo ponašanje prestane, to ćemo brže napredovati ka Evropskoj uniji, poručio je Milatović nakon sastanka.

On je rekao da je najveća bojazan da se država, zbog pomenutih izazova, udaljila ili makar usporila na evropskom putu.

– Mislim da za to treba da postoji jedna politička odgovornost u zemlji. Ko je odgovoran u Crnoj Gori za narušavanje dobrosusedskih odnosa sa zemljom članicom EU? Javnost mora da dobije odgovor. Ko je takođe odgovoran u Crno Gori za donošenje zakona protivno i suprotno evropskoj praksi, bez javnih konsultacija, bez konsultacija sa Evropskom komisijom koji kao takvi dodatno politizuju našu javnu upravu? Ja mislim da je to pogrešno i upravo zato kažem: što pre prestane takvo ponašanje – to ćemo brže napredovati ka Evropskoj uniji, a čini mi se da trenutno kod ključnih političkih aktera u Crnoj Gori nema dovoljno svesti o takvoj vrsti potrebe“, zaključio je predsednik Milatović.

(Pobjeda)



Izvor

Related posts

Vučić za Politiko: Brisel zna koja strana koči dijalog, ali to neće javno da kaže

Ispovest komšija Dejana Radića iz Starog Gracka koga su pretukli Albanci (FOTO)

Direktor KBC Gračanica: Pretučeni Radić stabilno,upućen u KBC Kosovska Mitrovica na dalju dijagnostiku