Jedan lider opozicije – recept za uspeh ili put u propast?


Vesti

Politika

Jedan lider opozicije – recept za uspeh ili put u propast?

Svako malo se čuje ideja da je opoziciji za uspeh potrebno da je jedan čovek stane ispred grupe onih koji pretenduju na vlast, a ovoga puta tu ideju je izneo akademik i pisac Dušan Kovačević, ocenivši da „narod hoće jednog moćnog čoveka, od Karađorđa do Vučića“, nekog u koga će se zaljubiti. Pitanje je da li je realna opcija o jednom lideru i zašto u Srbiji ne uspeva?

Foto: Ringier

.

Zoran Stojiljković sa Fakulteta političkih nauka za „Blic“ kaže da, ako su nam potrebni lideri, potrebni su nam oni koji će nam pomoći da se mi sami angažujemo i damo svoj doprinos. Takav je, kaže, bio Zoran Đinđić.

Blic preporučuje

– Mislim da pitanje lidera nije ključno, važno je da postoje uticajne političke ličnosti sa visokim rejtingom. Ali, daleko je važnije da se dođe do strategije za društvene i političke promene koja će da artikuliše i uveže brojne razloge za nezadovoljstvo. Vlast se menja na izborima na kojima opozicija treba da dođe do 2 miliona glasova – podseća Stojiljković.

Uticajni i ugledni lideri jesu važni, ali samo ako su ispunjeni svi prethodni uslovi.

Činjenica je da narod voli lidere, ali mora da izvuče pouke i da se izađe iz potrage za njima i da konačno postane politički punoletan – ističe Stojiljković.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Dusan Kovacevic

„Kolektivno rukovodstvo je dobro samo za kućni savet“

Dušan Kovačević je, objašnjavajući svoj stav, rekao da “ mora da se pojavi ličnost u koju se narod zaljubi“.

– Kolektivno rukovodstvo je dobro samo za kućni savet, a i to je pitanje. U svakom slučaju, ozbiljni ljudi iz opozicije treba da stanu iza jednog čoveka, jednog imena, ima tu pametnih ljudi, treba da imaju plan, program, strategiju… Ako pred izbore pedeset odsto opozicije biračkom telu kaže ‘nemojte da izađete na izbore’, a pedeset odsto kaže ‘ma, ipak izađite’, ta utakmica je unapred izgubljena i nije kriv klizav teren posle kiše ili eventualno pijani sudija – konstatovao je za NIN Kovačević.

Pročitajte još

Takav teren, čini se, sami lideri spremaju. Teme o kojima se oglašavaju se smenjuju, ali ne i jedna stvar – umesto izjava o saradnji često jedni ka drugima šalju otrovne strelice, ne uspevaju da zauzdaju ego niti da zakopaju ratne sekire ili konačno podmire račune iz prošlosti.

Nakon decembarskih izbora se takva atmosfera razvila na liniji „starog“ lica u politici Dragana Đilasa i Sava Manojlovića, lidera pokreta „Kreni Promeni“ koji u to vreme još nije zvanično kročio u političku arenu.

Istina, umesto Đilasa, potpredsednica SSP i njegova najbliža saradnica Marinika Tepić je na račun Manojlovića iznela niz optužbi pa i da „šuruje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“.

„Imaju iste birače, moraju da se bore između sebe“

Za Bojana Klačara, izvršnog direktora Cesida, to nije bilo preveliko iznenađenje. Kako je ranije rekao za „Blic“, „svi oni jesu opozicija vladi i Vučiću, ali su i konkurencija jedni drugima, bore se za isto ili slično biračko telo“.

– Oni se moraju obraćati istim ljudima, a Savo Manojlović mora da se pozicionira. On radi drugačije, politički i javni nastupi su mu drugačiji od drugih. Mislim da pokušava da privuče mlade ljude, i da celu jednu generaciju uključi i približi joj određene ideje – priča on.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Bojan Klačar

Kako kaže, ništa ovde nije čudno jer stvari tako funkcionišu.

Imaju iste birače, i moraju da se bore između sebe. Isto je i sa SNS i SPS, oni jesu partneri, ali se bore za isto ili slično biračko telo – priča Klačar.

Posle poslednjih izbora, isplivala su trojica političara, kako je Blic, pisao: Savo Manojlović se premijerno pojavio na političkoj sceni, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović su izašli na izbore pod novim brendom „Biram borbu“, dok je Dragan Đilas selektivno bojkotovao izbore i izložio se oštrim kritikama da je to uradio upravo u opštinama i gradovima gde je opozicija imala najveće šanse za pobedu.

  • Đilasova SSP je najjača stranka iz takozvane bojkot opozicije koja nije izašla na izbore u Beogradu i Nišu.
  • Kreni-promeni je prvi put izašao na izbore i odmah zabeležio solidan rezultat, pogotovo u Beogradu.
  • Zeleno-levi front se profilisao kao jedna od najjačih građanskih opcija, posebno popularna u Beogradu, ali ovog puta je završila iza Save Manojlovića.



Izvor

Related posts

Ana Brnabić o predstojećoj sednici Skupštine Srbije o litijumu: „Pravi se politički rijaliti“

VIDEO SAM TEKST DA SVI MORAMO DA UVEDEMO SANKCIJE: Vučić o dolasku Zelenskog u Dubrovnik

Vučić o kreditnom rejtingu Srbije, novim infrastrukturnim projektima i sukobima u svetu