Jedanaesti dan blokade srpskih institucija na severu KiM, Lajčak najavio posetu Beogradu


Vesti

Politika

Jedanaesti dan blokade srpskih institucija na severu KiM, Lajčak najavio posetu Beogradu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će, nakon Prištine, posetiti Beograd kako bi pripremio naredni sastanak „u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa“ dve strane.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Miroslav Lajčak

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajući prethodnu nedelju, naveo da je, nakon Bledskog strateškog foruma, boravio u Prištini zbog pripreme narednog sastanka glavnih pregovarača u Briselu.

Blic preporučuje


„RAZBIJEN PROZOR SLIKOVIT PRIMER KAKO SRBI ŽIVE“ Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Kamenovan stan povratnice Dragice Gašić u Đakovici


NESTAO SRPSKI POVRATNIK VULE AŠANIN (48) U selu Gornji Dragoljevac gubi mu se svaki trag: Komšija otkriva poslednje informacije

Specijalni izaslanik EU nije precizirao datum planirane posete Beogradu.

Dodao je da je, tokom boravka u Prištini, sa prvim potpredsednikom vlade privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem razgovarao o nedavnim dešavanjima tokom leta, dnevnom redu narednog sastanka glavnih pregovarača i pristupima za rešavanje nekih aktuelnih pitanja, kao i o narednim koracima ka sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Sledeće, uputiću se u Srbiju takođe radi pripreme sledećeg sastanka u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije – poručio je Lajčak.

Prištinska policija jedanaest dana blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije. Više stotina zaposlenih i dalje ne može na svoja radna mesta. Privremene institucije iz Prištine otvorile su administrativne prelaze Merdare i Brnjak. Više srpskih udruženja uklonilo je u subotu blokade puteva u blizini administrativnih punktova Merdare i Brnjak iz pravca centralne Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova u Prištini Dželjalj Svećlja potom je saopštio da su otvorili te punktove. Administrativni prelaz Jarinje juče, takođe, otvoren je za saobraćaj.

Zbog upada policajaca u zgrade srpskih institucija na severu prošle nedelje, juče nešto posle 18 časova počela je blokada saobraćaja par kilometara od administrativnih punktova Brnjak, Jarinje i Merdare.

Premijer Srbije Miloš Vučević ponovio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima nameru da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba.



Izvor

Related posts

Miloš Jovanović: Poslaćemo kolegama iz opozicije predlog zakona o Kosovu

Radomirović napušta stranku, ali ne i vladu lažne države (FOTO)

Vučević: Obavezno služenje vojnog roka trebalo bi da počne u septembru 2025. godine