Home Politika Jutro na Blic – Blic

Jutro na Blic – Blic

by euronet063


Vesti

Politika

Jutro na Blic

Kako nezvanično saznaje „Blic“, predsednica Narode skušptine Ana Brnabić će, čim se steknu zakonski uslovi, a što je jedan minut nakon ponoći, zakazati sednicu o predlogu zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora za ponedeljak, 7. oktobar 2024. godine.

.

Foto: Blic TV / Ringier

.

Izraelci su ipak ušli u Liban. Amerika u panici zbog odluke Irana, oglasio se i šef Hezbolaha: „Spremni smo za kopnenu invaziju!“

Oko 200 pripadnika NATO snaga za brzo reagovanje raspoređeno na Kosovu i u Severnoj Makedoniji, pažljivo prate situaciju na Balkanu. Sa nama su Stefan Surlić i Biljana Šahrimanjan Obradović.

Razgovaramo i o litijumu, izvoru dubokih polemika u Srbiji. Je li moguće balansirati između šanse za razvoj, i zaštite životne sredine. Šta može da nam donese eksploatacija litijuma, koji su ekološki rizici i koliki je društveni značaj ovog projekta? Sa nama su ovoga jutra: Dr Vera Dondur, profesor u penziji Hemijskog fakulteta i Stefan Blagojević, istraživač saradnik Instituta za biologiju i ekologiju.

Novi skandal kraljevskog para, veći od svih prethodnih! Hari i Megan optuženi da su utajili više od 4 miliona dolara poraza preko svoje humanitarne fondacije. Istraga u toku, a kakav bi mogao biti epilog i šta kaže britanski dvor – to ćemo uživo iz Londona saznati od Stefana Zoričića, stručnjaka za evropske studije i socijalnu ravnopravnost, a u studiju razgovaramo sa Ljubodragom Grujićem, članom Krunskog saveta i dvorskog heraldičara, i Jasminu Šupeljak, novinarkom i kolumnistkinjom.

Naučnici iz Kine razvili su inovativnu terapiju matičnim ćelijama koja bi mogla promeniti način na koji se leči dijabetes tipa 2. Ova terapija vraća sposobnost tela da proizvodi insulin i reguliše nivo šećera u krvi. Koliko smo blizu masovnoj primeni ove terapije? Pitamo našeg gosta, endokrinologa prof. dr. Srđana Popovića.

.

Foto: Blic TV / Ringier

.



Izvor

You may also like