Kakav efekat ima Vučićev govor u Generalnoj skupštini UN: Motivacija da se stvori kritična masa protiv velikih sila


Vesti

Politika

Kakav efekat ima Vučićev govor u Generalnoj skupštini UN: Motivacija da se stvori kritična masa protiv velikih sila

  • Govor predsednika Aleksandra Vučića u UN će ostaviti trag i biti motivacija drugima da se oglase u suprotstavljanju ponašanjima velikih sila
  • Analitičari ocenjuju da je važno podsećanje na zloupotrebu i nepoštovanje međunarodnog prava, posebno u kontekstu bombardovanja SRJ

– Kakav će efekat imati govor predsednika Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija – pitanje je koje se postavlja i dva dana nakon generalne debate u Njujorku. Analitičari ocenjuju da će Vučićev govor „ostaviti trag i biti motivacija i drugima da se oglase kako bi se stvorila jedna kritična masa u svetu u suprotstavljanju ponašanjima velikih sila“.

Foto: AP/ Richard Drew / Tanjug/AP

Aleksandar Vučić održao je u utorak govor u Generalnoj skupštini UN

Zoran Milivojević, diplomata, kaže da će govor Vučića imati efekta „zato što se svet promenio i trenutno se nalazi u vremenu izazova kada su mogući svetski sukobi“.

Blic preporučuje

Kada je na dnevnom redu zloupotreba i nepoštovanje međunarodnog prava i kada velike sile pokušavaju svoje političke i druge interese da ostvare silom, ove poruke imaju sudbonosno značenje. Isto onoliko koliko i mir danas znači i koliko znači uverenje ili konsenzus većine planete, država i naroda da se vratimo onome što su izvorni principi Povelje UN, što je poštovanje međunarodnog prava – analizira Milivojević.

Kako je rekao, jako je važno podsećanje „kako je do toga došlo i u kojoj meri je slučaj bombardovanja SRJ protivno međunarodnom pravu otvorio procese kojima smo danas svedoci“.

„Obraćanje na pravom mestu u pravo vreme“

Zbog toga Milivojević smatra da je ovo obraćanje predsednika Vučića bilo i na pravom mestu i u pravo vreme.

Zoran Milivojević smatra da će Vučićev govor u Njujorku ostaviti trag

Oni koji se zalažu za poštovanje Povelje UN u slučaju Ukrajine ne poštuju Rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije zato što im to nije u interesu. Odlučnost srpskog naroda i Srbije da se pitanje AP Kosova i Metohije ne zatvori i da se bori za svoje državne i nacionalne interese stvorilo je situaciju da oni danas pokušavaju to da izbegnu na svaki način – ocenio je Milivojević.

Iskusni diplomata je dodao da je predsednik Vučić iskoristio priliku da na pravom mestu podseti na Rezoluciju 1244, mandat i ovlašćenja KFORA-a i UNMIK-a i na potrebu vraćanja principima međunarodnog prava u funkciji zaštite mira i bezbednosti.

„Povezao muke Srba na KiM sa problemima sa kojima se svet suočava“

I sociolog Vladimir Vuletić kaže da je Vučić govorom na 79. zasedanju Generalne skupštine UN ukazao na to da je prva tačka kada je krenulo rušenje svetskog poretka koje vodi aktuelnim globalnim turbulencijama odluka NATO-a da bombarduje SR Jugoslaviju bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Vladimir Vuletić kaže da je Vučić u govoru povezao muke Srba na KiM sa problemima sa kojima se suočava ceo svet

Vučić je iskoristio priliku da na takvom skupu poveže ono što su muke Srba na Kosovu i Metohiji sa problemima sa kojima se suočava svet. Ispravno je ukazao da je ipak prva tačka od koje je počeo da se mrvi tadašnji svetski poredak koji vodi ovim turbulencijama upravo situacija kada je Nato bez odobrenja Saveta bezbednosti bombardovao tadašnju SR Jugoslaviju – kazao je Vuletić za Kosovo onlajn.

„Postoji strahovit jaz između svetskog poretka i zaštite ljudskih prava na Kim“

Kako je dodao, od tada je prošlo četvrt veka, ali i ako se tada smatralo da bi to moglo da doprinese učvršćivanju globalnog poretka, kako je predsednik i objasnio, vodi upravo u drugom pravcu.

– Izuzetno je važno to što je Vučić istakao da postoji jedna strahovita nesrazmera i jaz između onoga što je legitimacija ovog svetskog poretka, a to je zaštita ljudskih prava sa činjenicama i sa situacijom koja je na Kosovu i Metohiji. Upravo ta vrsta protivrečnosti je nešto što smeta onima koji pokušavaju da svoje geostrateške pozicije na Kosovu opravdaju bilo čime. Smeta im da takvu stvar čuju i to je ono što je bila na izvestan način hrabrost da se izgovori pred moćnicima ovog sveta – navodi Vuletić.

Postoji jedna druga stvar, kako kaže Vuletić, podjednako važna.

To je što je predsednik Srbije govorio o problemima sa kojima se suočava Srbija, ali na izvestan način bio i glasnogovornik većine malih zemalja, nesvrstanih – zaključio je Vuletić.

Podsećanja radi, predsednik Vučić je u utorak održao govor u Generalnoj skupštini UN-a tokom kojeg je, ostalog rekao da „Srbija nije sluga ni Amerike ni Rusije“, a juče je ocenio da „nisu svi radosni“ zbog govora, ali da niko nije mogao da mu kaže da nije govorio istinu.



Izvor

Related posts

Vičić odgovorio Đilasu: Moja garderoba ne vredi kao njegovi džipovi

Uništio DS i opoziciju, to je jedino dobro što je učinio za Srbiju

Radoica Radomirović smenjen sa funkcije zamenika ministra u Vladi Kosova