Kakvi su efekti posete Vučića Podrinju? Vukadinović za „Jutro na Blic“ : Predsednik založio svoju popularnost za nepopularni projekat Jadar


Vesti

Politika

Kakvi su efekti posete Vučića Podrinju? Vukadinović za „Jutro na Blic“ : Predsednik založio svoju popularnost za nepopularni projekat Jadar

Kakvi su efekti posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Podrinju? Za Jutro na Blic govore Đorđe Vukadinović, politički analitičar i Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“.

Foto: Blic TV / screenshot

Jutro na Blic

Đorđe Vukadinović ističe da je poseta predsednika Podrinju bila radno marketinška, a efekte ćemo videti u narednim danima.

Blic preporučuje


„DVE SU VAŽNE STVARI, PUTEVI I VODA“ Vučić: Sutra počinjemo velike razgovore sa onima koji su „za“ i „protiv“ rudnika litijuma, biće teški i komplikovani (FOTO, VIDEO)


(VIDEO) „SPREMI SE SLEDEĆI PUT KAD IDEŠ SA MNOM“ Vučić odbrusio ministru Martinoviću u Bajinoj Bašti zbog premija za mleko: „NISAM TE TO PITAO“

– Jedan od cilja posete bio je da se pogura projekat Rio Tinta. Mislim da on u tome nije uspeo. Ne mislim da projekat Jadar stoji bolje sada nego pre predsednika Vučića. Drugi se odnosi na njegov rejting. Oko odbrane lika i dela sopstvenog i to je druga linija odbrane. Za Rio Tinto će videti, u ovoj rundi nije uspelo da se proda Srbima projekat, ali se preko ove druge priče o sopstvenom rejtingu spušta priča o Riu Tintu – kaže Vukadinović.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“ ističe da je prevladao strah od onog šta može biti, a Vučić je pokušao da smanji taj strah kod naroda od Rio Tinta.

Foto: Blic TV / screenshot

Jutro na Blic

– Ne mislim da je uspeo da preokrene stav naroda, ali je uspeo je da pokrene dijalog na jedan drugi način, čak i da pokrene jednu emociju i pokazao brigu za narod – kaže Pejić.

Stvar sa Rio Tintom je predstavljena prvo kao gotova, a sada imamo drugu priču, kaže Vukadinović.

– Za sada se nije desilo da se oslabio otpor Rio Tintu. Otpor je opštenarodni – kaže Vukadinović.

Pejić ističe da opozicija nije spremna do kraja da ide protiv ove čiste zapadne agende.

– Oni koji zagovaraju litijum nemaju ideju da narod to prihvati sa opštim oduševljenjem. Opozicija nije dugo bila glasna, dugo se nisu oglašavali vezeno za ovu temu. Treća stvar, ovo je čista zapadna agenda, protiv koje opozicija nije spremna do kraja da ide – kaže Pejić.

Političari treba da preuzmu proteste?

Komentarišući izjavu Miloša Jovanovića iz Novog DSS-a da političari treba da preuzmu te proteste protiv Rio Tinta, Vukadinović ocenjuje da bi to bio mač sa dve oštrice.

– Pojava njih kao govornika u prvim redovima smanjila bi taj narodi aspekt protiv litijuma. Sa druge strane imate i one koji će reći da političari zapravo to sve vode, iako opozicija ne stane na čelo protesta. Tako da nema tu baš mnogo dobrog poteza za opoziciju. Da kritikuju, da podržavaju, ali da se ne guraju u prve redove, ali i da se ne skrivaju – kaže Vukadinović.

Pejić zaključuje da se sada otvorila mogućnost da se razgovara, a koliko će sve iskoristiti i vlast i struka to ćemo videti.

– Važno je da govori ona najuža struka. Mislim da je bio cilj da se vrata odškrinu i to je postignuto – kaže Pejić.

Foto: Blic TV / Ustupljene fotografije

Gde gledati Blic TV?



Izvor

Related posts

Vučić tvrdi da neće biti izmeštena grobnica Josipa Broza

Vučić stigao u Njujork – Blic

Učestvovaće na GS UN i sastati se s više od 40 svetskih lidera