Home Politika Kasanof: Dijalog Beograda i Prištine jedan od izazova

Kasanof: Dijalog Beograda i Prištine jedan od izazova

by euronet063


Vesti

Politika

Kasanof: Dijalog Beograda i Prištine jedan od izazova

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof izjavio je danas da Vašington želi da vidi napredak u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Kasanof (desno) želi da vidi napredak dijaloga Beograda i Prištine

Foto: Embassy of Ukraine in the USA / Посольство України в США, Facebook / Drustvene mreze

Kasanof (desno) želi da vidi napredak dijaloga Beograda i Prištine

Kasanof, koji je na funkciji od sredine jula, kada je zamenio Gabrijela Eskobara, kao jedan od izazova u narednom periodu naveo je dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, piše Glas Amerike.

Blic preporučuje

Tu želimo da vidimo napredak. SAD žele saradnju sa Kosovom i Srbijom kako bismo uvideli na koji način može da se ostvari napredak koji će doprineti i regionu. Postoje dva vida perspektive odnosa Balkana i SAD. Jedan je zasnovan na narativu, a drugi na činjenicama. Među nevladinim organizacijama postoji narativ da je Srbija antizapadno orijentisana i ruski poslušnik, a sa druge strane je narativ prema kojem je Srbija izdala Rusiju – rekao je Kasanof.

On je najavio da će mu Beograd biti jedna od prvih stanica tokom posete regionu Zapadnog Balkana.

– Istaći ću značaj bliske saradnje i partnerstva. Govorićemo o razvoju naših odnosa, kao i o tome dokle bismo želeli da ide naše partnerstvo. Od ekonomskih do političkih tema. Objavili smo preporuke i mapu puta o načinima za ostvarenje strateškog partnerstva Srbije i SAD – istakao je Kasanof.

Kasanof je istakao da SAD žele da prodube saradnju sa Srbijom, ocenjujući da je projekat rudarenja litijuma višestruko koristan.

„Građani Srbije su skeptični zbog ranijeg pristupa SAD-a“

Dodao je da Srbija pokazuje veliki ekonomski potencijal, da nezaposlenost opada, a „sistem vrednosti se menja, pogotovo u IT sektoru“.

Građani Srbije su skeptični zbog ranijeg pristupa SAD. Želimo da produbljujemo saradnju sa Srbijom, na Zapadnom Balkanu i evroatlantskom prostoru. Na Zapadnom Balkanu postoje savezi koje SAD podržavaju, a Srbija predvodi te inicijative. Projekat litijuma može da bude veoma značajan u smislu novih investicija. Pomoći će Srbiji, ali i drugim državama, jer će povezati ekonomije regiona. To je od koristi za više strana“, rekao je Kasanof.

„Srbija treba da nastavi put ka evroatlantskom prostoru“

On je istakao da Srbija treba da nastavi put ka „evroatlantskom prostoru“ – na obostranu korist.

Kasanof smatra da Srbija treba da nastavi put ka EU

– Brojne su koristi tog puta za Srbiju, ali i za evroatlantski prostor. To su područja energetike, bezbednosne saradnje, podrška Ukrajini, ta pitanja su veoma važna za nas i to su načini srpske integracije, ali i načini da SAD osnaže saradnju sa Srbijom – naveo je Kasanof.

„Važno da ne dođe do povratka nacionalizma“

Zvaničnik Stejt Departmenta istakao je da je veoma važno da Srbija, u saradnji sa Evropskom unijom (EU) i SAD, pazi da „ne dođe do povratka nacionalizma“.

Potrebno je da budemo na oprezu od takvih scenarija. To bi moglo da ugrozi potencijale saradnje. Partnerstvo sa Srbijom i iskren dijalog mogu da doprinesu prevazilaženju tih izazova i ostvare viziju evroatlantske saradnje – rekao je Kasanof.

Kasanof je bio politički savetnik tokom Majdanske revolucije 2014, kao i na početku rata u Ukrajini 2022. On je naveo da Sjedinjene Države „veoma cene podršku Srbije Ukrajini“.

(Tanjug)



Izvor

You may also like