KBS osniva vojnu bazu 15 km od administrativne linije sa Srbijom


Vesti

Politika

KBS osniva vojnu bazu 15 km od administrativne linije sa Srbijom

U poslednje tri godine eksproprisano je 4.808 hektara za potrebe Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). Ove godine, na KBS je prenet i nekadašnji aerodrom Dumoši, prostor od oko 48 hektara, gde će biti izgrađena baza udaljena oko 15 kilometara od granice sa Srbijom, kao i 30 hektara kasarna u Lukaru u oblasti Lapi, prenosi Gazeta ekspres.

Foto: EPA/ Valdrin Xhemaj, Spc. Micah E. Clare, U.S. Army / RAS Srbija

.

Ministarstvo odbrane je u završnoj fazi prihvatanja prostorija u Dumoši, koje je koristila misija Evropske unije Euleks.

Blic preporučuje


Ministarstvo odbrane SAD: Podrška transformaciji KBS u profesionalne snage

– Za aerodrom Dumoši smo u poslednjoj proceduri prijema-primopredaje od strane Euleksa, obično će trebati malo ulaganja, ali Euleks je takođe obećao da će podržati opremu i sisteme koji se nalaze unutar samog aerodroma, tako da nam neće trebati da uložimo mnogo pre nego što odlučimo koje jedinice će biti postavljene na aerodromu Dumoši i drugim bazama – rekao je kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci.

Pored ovih imanja, Snage bezbednosti su dobile i hektare u Babaju i Boki gde je postavljen vojni poligon – Aerodrom Đakovica odakle trenutno deluje bespilotna jedinica sa dronovima Bajraktar i kao nekadašnji kamp „Kazablanka”.

Zaista, ove kasarne, ove baze koje već koriste KBS imaju poseban strateški značaj, naravno, s obzirom na potrebu operativnog proširenja jedinica duž teritorije naše zemlje – dodao je ministar.

Imovina je procenjena kao neophodna za KBS da bi imao sve neophodne logističke prostore za izvođenje obuke dok se priprema za početak i ispunjavanje treće faze Sveobuhvatnog plana tranzicije koji ih transformiše u Oružane snage.

(Kosovo onlajn)



Izvor

Related posts

Vučić sutra u Briselu na radnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje Fon der Lajen

Opozicija u roku od osam dana dva puta promenila stav o iskopavanju! (VIDEO)

Lazović: Očekujemo argumentovanu raspravu o litijumu u parlamentu sledeće nedelje