KFOR odbacio Kurtijev zahtev za povratak zone bezbednosti na administrativnoj liniji sa KiM


Vesti

Politika

KFOR odbacio Kurtijev zahtev za povratak zone bezbednosti na administrativnoj liniji sa KiM

KFOR ne vidi mogućnost obnavljanja kopnene i vazdušne linije bezbednosti uz administrativnu liniju između centralne Srbije i AP Kosova i Metohije

KFOR postupa u skladu sa Rezolucijom 1244 i u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i Euleksom

Misija KFOR-a u Prištini ne vidi mogućnost obnavljanja kopnene i vazdušne linije bezbednosti uz administrativnu liniju između centralne Srbijom i AP Kosova i Metohije, što je zatražio premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

U odgovoru KFOR-a na pitanje prištinske Koha.net, da li je moguće ispuniti Kurtijev zahtev, navodi se da su kopnena i vazdušna zona bezbednosti potpuno relaksirane 2015. godine, kao i da u načinu na koji KFOR postupa nema prostora za promene.

Blic preporučuje

Bliski kontakti sa predstavnicima bezbednosnih organizacija na Kosovu i u Srbiji su ključ za garantovanje stabilne bezbednosti na Kosovu i regionalne stabilnosti – saopštili su iz KFOR-a, odgovarajući na pitanje da li ova vojna misija ima opciju da obnovi bezbednosnu zonu duž administrativne linije.

„Nastavljamo da ispunjavamo mandat UN“

Iz KFOR-a su naveli da postupaju u skladu sa Rezolucijom 1244, kao i da je KFOR treći bezbednosni sistem, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i Misijom vladavine prava EU (Euleksom).

KFOR ima vidljivo i fleksibilno prisustvo i pomno prati situaciju. Nastavljamo da ispunjavamo mandat UN – na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, da doprinesemo održavanju mirnog i bezbednog okruženja za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu, u bilo koje vreme i na nepristrasan način – navodi se u odgovoru KFOR-a.

Dodaje se i da „komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike bezbednosnih organizacija Kosova i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Srbije“.

To je ključ za garantovanje stabilne bezbednosti na celom Kosovu i za održavanje regionalne stabilnosti – saopštio je KFOR.

Kurti tražio vraćanje zone bezbednosti na pet kilometara od linije

Kurti je juče zatražio od NATO-a vraćanje kopnene zone bezbednosti na perimetar od pet kilometara duž administrativne linije, zbog navodnih aktivnosti Vojske Srbije, što je Ministarstvo odbrane demantovalo.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

EU blizu finalizacije sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan, dan D u sredu

EVO KO JE GLAVNI BORAC PROTIV LITIJUMA: Ćuta šljokara misli da je skupština kafana! (VIDEO)

Dačić opet pevao Erdoganu pesmu „Osman aga“ (VIDEO)