Ko će formirati vlast na Starom gradu i zašto ćuti Marko Bastać?


Vesti

Politika

Ko će formirati vlast na Starom gradu i zašto ćuti Marko Bastać?

Pune tri nedelje nakon izbora i dalje vlada potpuna neizvesnost ko će formirati vlast na Starom gradu? Kratki pregovori koalicije „Biramo borbu“ i liste „Čuvari Starog grada“ Marka Bastaća neslavno su završeni ili prekinuti. Bastać je trebalo još do kraja prošle nedelje da odgovori na ponudu liste „Biramo borbu“, ali to se nije dogodilo zbog čega u toj koaliciji kažu da što se njih tiče – „Bastać je otišao sa SNS“.

Foto: Milan Ilić, Uroš Arsić / Ringier

.

Kada su 13. juna zvanično objavljeni rezultati izbora na Starom gradu koalicija „Biramo borbu“ kao lista koja je osvojila najviše mandata u ovoj opštini ponudila je Marku Bastaću i njegovoj grupi građana da zajedno formiraju vlast. Pritom je zatražila od Bastaća da na tu ponudu odgovori do 17. juna.

Blic preporučuje

Bastać je odmah to shvatio kao ultimatum, pa je rekao da sigurno neće odgovoriti do 17. juna, ali je najavio da će to učiniti tokom prošle nedelje.

Ipak, Radomir Lazović ispred koalicije „Biramo borbu“ poručio je u utorak da ta koalicija „u daljem razvlačenju neće učestvovati“.

Bastać ćuti, a Lazović ljut: „Što se nas tiče otišao je sa SNS“

Od tada Bastać se praktično ne oglašava u javnosti iako je najavio da će odgovoriti na ponudu do kraja nedelje. Međutim, prošla je i nedelja, a Bastać i dalje ćuti.

„Blic“ je zvao Bastaća tokom jučerašnjeg dana, ali mu je telefon sve vreme bio zauzet.

S druge strane, Lazović je nakon svega poručio za „Blic“ da što se koalicije „Biramo borbu“ tiče „Bastać je otišao sa SNS„.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Lazović kaže da što se liste „Biramo borbu“ tiče, Bastać je otišao sa SNS

Naša lista više neće inicirati razgovore s Bastaćem. Očigledno je da kod njega ne postoji želja da u opštini Stari grad opozicija formira vlast. Pretpostavljamo da Bastać ima plan da napravi koalicijom sa SNS-om. On na to ima pravo, ali to će biti izneveravanje volje birača – tvrdi Lazović.

Zbog toga se postavlja pitanje da li će i kada Stari grad dobiti vlast?

Parun: Bastać u „tamnom vilajetu“

Nikola Parun, politikolog, kaže da Bastać nije u tako zavidnoj poziciji iako od njegove liste zavisi većina u ovoj opštini.

– Stari grad je specifična opština, a Bastać je sa Starog grada. Mislim da su glasači većinom glasali za Bastaćevu listu zato što su smatrali da je ona opoziciona. Ukoliko bi Bastać formirao vlast sa SNS-om verovatno bi razočarao svoje birače – ocenjuje Parun za „Blic“.

Foto: Djordje Kojadinovic / RAS Srbija

Nikola Parun smatra da je Bastać u nezavidnoj situaciji

Kako kaže, Bastać je sad u svojevrsnom „tamnom vilajetu“.

– Očigledno će se pokajati i ako formira vlast i sa opozicijom i sa koalicijom oko SNS-a i zbog toga se ne oglašava. Moguće da se trenutno vode pregovori iza zatvorenih vrata, a ne isključujem mogućnost i da se ide na nove izbore – analizira Parun.

Ko ima koliko mandata

Posle lokalnih izbora u Starom gradu raspodela mandata je sledeća:

  • „Biramo Stari grad“ – 23 odbornika
  • Lista oko SNS-a – 21
  • „Čuvari Starog grada Marko Bastać“ – 10
  • „Narodna lista“ – 1
  • „Za zeleni Stari grad Dr Dejan Žujović“ – 1

Skupština Gradske opštine Stari grad ima 56 odbornika, a za formiranje vlasti je potrebno 29 odbornika.

Klačar: Bastać otvoren i za opoziciju i za vlast

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a smatra da rešenje postizborne situacije na Starom gradu nije tako blizu.

Ne možemo da govorimo da je opozicija favorit, pošto je Bastać otvoren i za jednu i za drugu opciju. Puno je razloga za saradnju sa SNS, u okviru kojih je manjinska vlada opcija – kaže Klačar.

Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

Bojan Klačar kaže da je Bastać otvoren i za vlast i za opoziciju

Kako kaže, Bastać „neko ko je u Starom gradu sarađivao sa SRS“ i imao većinu sa radikalima.

I ne vidim zašto ne bi i sa SNS, a naročito ako se gleda iz ugla plana i programa koje je predstavljao građanima. U tom programu je dat fokus na projekte koji mogu uspešno da se realizuju jedino u tesnoj saradnji sa Skupštinom grada Beograda, jer opštine imaju vrlo male nadležnosti – zaključuje Klačar.

Rok za formiranje vlasti ističe 14. jula

Rok za konstituisanje skupštine opštine Stari grad je 30 dana od objavljivanja zvaničnih rezultata što znači da liste imaju mogućnost da naprave većinu u parlamentu do 14. jula.

Ako se vlast ne formira u zakonskom roku, skupština se raspušta i raspisuju se novi izbori, a opštinom rukovodi Privremeni organ do konstituisanja novog parlamenta.



Izvor

Related posts

Vučević oštro kritikuje Ponoša zbog političke manipulacije u vezi sa tragedijom u Ušću

Na stolu zajednički projekti i poseta turskog predsednika Srbiji

Aleksandar Vučić sastao se sa Redzepom Erdoganom u Njujorku