Ko je Aleksandar Saša Kasanof, naslednik Gabrijela Eskobara na mestu izaslanika SAD za zapadni Balkan


Vesti

Politika

Ko je Aleksandar Saša Kasanof, naslednik Gabrijela Eskobara na mestu izaslanika SAD za zapadni Balkan

Aleksandar Saša Kasanof, novi američki izaslanik za Zapadni Balkan, mogao bi da bude samo privremeno rešenje do predsedničkih izbora u SAD-u ili službenik koji će raditi dalje ka zacrtanim ciljevima Amerike i konceptu nezavisnog Kosova, ocenjuju analitičari za „Blic“. S tim što će, kako kažu, nakon izbora verovatno doći do promena u američkoj politici u regionu bez obzira na to da li pobedila Kamala Heris ili Donald Tramp.

Foto: State Magazine / Ustupljene fotografije

Aleksandar Saša Kasanof (u sredini) novi je američki izaslanik za Zapadni Balkan

Kada je Stejt department objavio da će Gabrijela Eskobara, kome je mandat istekao u maju, naslediti Kasanof na funkciji izaslanika za Zapadni Balkan, retko ko čak i od ovdašnjih hroničara američke spoljne politike je znao o kakvom birokrati se radi.

Blic preporučuje

Dokaz za to je i činjenica da se na internetu teško može čak i fotografija Kasanofa iako je tokom karijere radio u Irskoj, Turkmenistanu, Čileu i Ukrajini gde se najviše istakao kao politički savetnik u američkoj ambasadi u Kijevu tokom Majdanske revolucije, zbog čega je dobio i nagradu „Džejms Klement Dan“.

„Ekspert za istočnu Evropu i zacrtane ciljeve Amerike“

Zoran Milivojević, diplomata kaže za „Blic“ da Kasanofu ime i prezime i minuli rad ukazuju da je „ekspert za region istočne Evrope“.

– Ne treba zaboraviti da je imenovan na kraju mandata ove američke administracije pa bi trebalo da samo nastavi već postojeću politiku Vašingtona u regionu na čijem je čelu Džejms O Brajen – navodi Milivojević.

Zoran Milivojević kaže da ime i biografija Kasanofa ukazuju da je ekspert za istočnu Evropu

Kako kaže, za novu funkciju preporučuje ga i nagrada koju je dobio za rad u Kijevu.

– To ukazuje da se radi o odlučnom službeniku za zacrtane poslove u američkoj politici, a to je na Zapadnom Balkanu, između ostalog, koncept nezavisnog Kosova. Takođe, bio je je pomoćnik Viktorije Nuland koja je poznata po svom tvrdom stavu o nezavisnom Kosovu – ocenjuje Milivojević.

On dodaje da Vašington najverovatnije očekuje od Kasanofa da „nastavi američku politiku na Zapadnom Balkanu koja je bila do sada“.

– Svakako očekuju da u sprovođenju te politike bude uspešniji od Gabrijela Eskobara pogotovo što je blizak ovim prostorima. Videćemo šta može da učini do američkih izbora u novembru. Ako dođe do promena na izborima, onda će se verovatno na Zapadni Balkan vratiti Ričard Grenel kao čovek administracije Donalda Trampa – kaže Milivojević.

Promena američke politike u regionu?

I Dragoslav Rašeta smatra da će Kasanof samo nastaviti američku politiku na Zapadnom Balkanu.

– S obzirom na to da se radi o birokrati sa malo iskustva i da su američki izbori za četiri meseca, ne treba očekivati velike novine u potezima Kasanofa. Po meni, on će biti prelazno rešenje do izbora, ali očigledno Stejt department nije bio zadovoljan dosadašnjim učinkom Eskobara na toj funkciji – analizira Rašeta.

Foto: Nova S / youtube

Dragoslav Rašeta smatra da je Kasanof samo prelazno rešenje

Kako kaže, izbori bi svakako trebalo da donesu promene u američkoj spoljnoj politici.

Čak i ako pobedi Kamala Haris mislim da će biti novina u odnosu Vašingtona prema našem regionu jer je njen savetnik za nacionalnu bezbednost Fil Gordon koji je poznat po čvršćim stavovima u odnosu na Bajdena – navodi Rašeta.

Karijeru počeo u Irskoj, preko Turkmenistana i Čilea stigao u Ukrajinu

U zvaničnoj biografiji Kasanofa stoji da je prethodno služio kao izvršni pomoćnik bivšeg podsekretara za politička pitanja Viktorije Nuland i vršilac dužnosti podsekretara za politička pitanja Džona Basa.

Sašini zadaci u Vašingtonu uključuju i pozicije: direktora Kancelarije za globalnu politiku i programe u Birou za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona, zamenika direktora osoblja Izvršnog sekretarijata, direktora Kancelarije za istočnoevropske poslove i Zamenika direktora Kancelarije za pitanja Kavkaza i regionalne sukobe – navodi se na sajtu Stejt departmenta.

Karijeru diplomate, prema dostupnim podacima, Kasanof je započeo u Dablinu u Irskoj, odakle je upućen u Ašhabat u Turkmenistanu, piše „Kosovo onlajn“

Kasanof je 2009. proveo u Čileu, a u dokumentima sa Vikiliksa spominje se kao viši ekonomski savetnik u ambasadi SAD. Prema jednoj depeši koja je “procurela”, učestvovao je i u proveri čileanskih kandidata za specijalizovanu obuku za upravljanje rizicima.

Postao poznat nakon „Rusijagejta“

Najinteresantniji je, svakako, njegov boravak u Ukrajini. U Kijevu je službovao kao politički savetnik do 2014. i za svoj rad tokom Majdanske revolucije i ruske invazije na Ukrajinu dobio je nagradu Džejms Klement Dan.

Foto: Embassy of Ukraine in the USA / Посольство України в США, Facebook / Drustvene mreze

Kasanof (desno) dobio nagradu Džejms Klement Dan

Njegove aktivnosti u Ukrajini dospele su i u udarnim vestima u SAD nakon izbijanja afere “Rusijagejt”, odnosno skandala zbog navodnog ruskog mešanja u izbore u Sjedinjenim državama 2016. godine.

Održavao bliske kontakte sa Trampovim čovekom koji je lobirao za Janukovića

Dok je službovao u ambasadi SAD u Kijevu, Kasanof je održavao bliske kontakte sa ukrajinskim biznismenom Konstantinom Kalimnikom, saradnikom američkog lobiste i republikanca Pola Manaforta, koji je predsedavao Trampovom predsedničkom kampanjom 2016. Manafort je lobirao i u ime brojnih stranih lidera među kojima je i bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, a afera je izbila kada je 2020. u izveštaju Senata tokom Nacionalne konvencije Demokratske stranke objavljeno da je Kalimnik zapravo bio ruski obaveštajac.

Ove tvrdnje nikada nisu dokazane, a sam Kasanof je, kada ga je saslušavao FBI, Kalimnika opisao kao jednim od pouzdanijih izvora informacija američke ambasade.

Pružio je informacije o unutrašnjem funkcionisanju Janukovičeve administracije – rekao je Kasanof FBI-u.

Kasanof je, inače, završio Nacionalni ratni koledž, školu za napredne međunarodne studije Džons Hopkins i Hamilton koledž. Govori francuski, italijanski, ruski i španski jezik.

Ima poljske korene, deda mu emigrirao u Ameriku zbog „rusifikacije“

Po svemu sudeći, krenuo je stopama svog oca, američkog marinca koji je karijeru nastavio kao službenik inostranih poslova u Stejt departmentu i služio je u inostranstvu u raznim američkim ambasadama.

Interesantan je podatak da je Aleksandrov deda rođen u Varšavi i da je kao dete početkom prošlog veka emigrirao u SAD u vreme dok je Poljska bila ruska provincija i predmet intenzivne “rusifikacije”. U Americi je postao suvlasnik jednog lanca restorana, ali se 1957. preselio u Sankt Peterburg u Rusiji.

U Njujork se vratio pred sam raspad SSSR. Bio je mason i član Američke legije, grupe ratnih veterana, piše „Kosovo onlajn“.



Izvor

Related posts

Hrvatski pisac Ante Tomić stao u zaštitu Sergeja Trifunovića: Osećam se besno i osramoćeno

„VREME U AVIONU ISKORISTIĆU ZA PRIPREMU GOVORA U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN“ Vučić krenuo za NJujork

U Velikoj Britaniji uskoro počinje da radi prvi rudnik litijuma