Ko je Pahoru udario rampu: Lajčaku produžen mandat, bivši predsednik Slovenije se još nije dočepao Brisela


Vesti

Politika

Ko je Pahoru udario rampu: Lajčaku produžen mandat, bivši predsednik Slovenije se još nije dočepao Brisela

– Mislim da su razlozi produžetka mandata Miroslavu Lajčaku pre birokratski nego politički. Mandat visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja će se završiti u oktobru i on bi želeo da dozvoli svom nasledniku da izabere novog posrednika. Ako je gospodin Lajčak voljan da ostane do januara sledeće godine, onda za to nema prepreka. U međuvremenu, uvek postoji šansa da nešto postigne u dijalogu, rekao je za „Blic“ Timoti Les, profesor Centra za geopolitiku pri univerzitetu Kembridž.

Foto: Tanjug/ Tara Radovanović, Vladimir Živojinović, Shutterstock / Ringier

.

Skoro sve je bilo spremno da Borut Pahor preuzme palicu vođenja dijaloga od Lajčaka, ali je specijalnom izaslaniku EU ipak produžen mandat EU. Bivši slovenački predsednik i premijer izjavio je da se „nešto očigledno promenilo u Briselu, ali da ne zna razlog zbog čega“. Les za „Blic“ kaže da mu se „čini da je Pahor žrtva birokratije“.

Blic preporučuje

– Ne znamo koliko je on bio blizu da obezbedi poziciju posrednika, kaže da ga je pozvao gospodin Lajčak, ali odluka je na kraju na Visokom predstavniku i Evropskom savetu. Ovo ne isključuje da će Pahor dobiti posao sledeće godine, naravno, ali to znači da će prvo morati da ubedi naslednika gospodina Borela, verovatno Kaju Kalas, u svoje zasluge – kaže Les.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Timoti Les

Do preokreta je došlo 6. jula, kada je iznenada saopšteno da je Savet ministara EU odlučio da produži mandat slovačkom diplomati do januara 2025. godine. Odluka je, kako je objašnjeno, usaglašena na predlog Borelja, a koji je prethodno Lajčaka imenovao za ambasadora EU u Švajcarskoj čiji mandat je trebalo da počne 1. septembra.

„Lajčakov ostanak sprečava prazan hod“

Govoreći o ovoj temi, Miloš Pavković, istraživač Centra za evropske politike, ocenio je da je ključni razlog odlaganja pokušaj izbegavanja “praznog hoda” do formiranja nove Evropske komisije.

– Ali i da bi se izbegle potencijalne eskalacije koje bi bile propraćene na način koji je neophodan od strane EU – rekao je Pavković za „Danas“.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Miroslav Lajčak

Istog stava je i Danijel Server, profesor Univerziteta Džons Hopkins, ocenio je da će glavna uloga Lajčaka u sledećih pet meseci biti da osigura da pregovori ne dođu u fazu “vakuuma”.

– S obzirom na to da će Lajčak još pet meseci ostati u ulozi posrednika u dijalogu, EU želi da osigura da u ovom pitanju ne bude vakuuma dok se ne imenuju njegov naslednik i novi čelnici u institucijama EU za naredni petogodišnji mandat – naveo je Server.

Pročitajte još

EU bira lidere, a ove dve žene će se direktno baviti Balkanom: Za jednu kažu da je najmoćnija na svetu, za drugu da će biti ČVRSTA PREMA SRBIJI

KO JE KAJA KALAS? Čelična dama Evrope dolazi na visoku poziciju u EU: Evo kako će to uticati na Srbiju i dijalog Beograda i Prištine

Pavković dalje kaže da je drugi razlog Lajčaka želja da pokrene primenu Ohridskog sporazuma iz februara 2023. godine kao ključne zaostavštine njega i Borelja na tim pozicijama.

Očigledno je i njemu i EU bitno da dobiju još malo vremena kako bi taj sporazum zaživeo i eventualno bio potpisan – tvrdi Pavković.

Hoće li Pahor zaista doći u Brisel?

Govoreći o ambicijama Boruta Pahora da bude novi izaslanik, Pavković je ocenio da javno isticanje kandidature ne znači da je EU spremna da je prihvati.

– To će zavisiti pre svega od novog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku koji imenuje specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i ostala zapadno-balkanska pitanja – objašnjava Pavković.

Foto: Filip Singer / EPA;

Kaja Kalas

S obzirom da se spekuliše da će to mesto preuzeti Kaja Kalas, trenutna premijerka Estonije, Pavković ističe da je pitanje za nju da li će želeti da predloži Pahora.

– Pretpostavljam da to ipak neće želeti i da će se prosto ići na neko drugo rešenje za specijalnog predstavnika i da je zato kupljeno još šest meseci vremena, kako bi novi predstavnik imao vremena da predloži Lajčakovu zamenu – zaključuje Pavković.

Šta je rekao Pahor?

Pahor je otkrio da je još u martu pozvao Lajčak, koji ga je pitao da li bi bio spreman da razmisli o nastavku rada ako dobije mandat Saveta EU, ali da mu nije jasno šta se desilo u Briselu.

– Već tada sam bio svestan svih zamki koje čekaju onoga ko se prihvati ovog zadatka, ali sam odlučio da to uradim. Znao sam da to neće ići bez podrške ključnih aktera slovenačke politike, koju sam dobio. Ali onda se nešto promenilo u Briselu – rekao je Pahor za slovenački „N1“.

Foto: Urad predsednika Republike Slovenije / Ustupljene fotografije

Borut Pahor

Pahor je poručio EU da je spreman da preuzme ulogu Lajčaka i ukazao na svoj rad za „mir i pomirenje“ na Zapadnom Balkanu. Istakao je i da neko sa takvim iskustvom „može da napravi razliku i promeni igru“.

– Ali ako odluče drugačije, ako procene da je političar sa iskustvom premijera i predsednika možda previše ili da nije podoban, jer je političar i oslanjaće se na diplomatiju, razumeću i poštovati – rekao je Pahor.



Izvor

Related posts

Zašto nema reči osuda kada Jezdiću ne daju na KiM, kada Trifunovića hapse zbog „prejakih“ reči…

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande