Koalicija koju je predvodila najjača stranka na izborima ostvarila trijumf gotovo u svim samouprav


NAKON ubedljivog trijumfa na nedeljnim lokalnim izborima, naprednjaci i njihovi koalicioni partneri sa zajedničke liste, u velikoj većini gradova i opština po Srbiji neće morati da prave postizborne kompromise. Preliminarni rezulati pokazuju da će lista oko SNS moći samostalno da formira vlast u Novom Sadu, Kikindi, Valjevu, Vršcu, Sremskoj Mitrovici, Somboru…

FOTO: Novosti

U Subotici, gde lista oko naprednjaka ima natpolovičnu većinu, izvesno je formiranje koalicije sa SVM, koja je čvrst partner vladajućem savezu na republičkom nivou. I to bi ovom gradu donelu stabilnu vlast s podrškom 54, od ukupno 67 odborika subotičkog parlamenta. Istovremeno, saradnja SNS i SVM očekuje se i Bačkoj Topoli, s tim što je stranka mađarske manjine tu prvoplasirana.

Na postizbornom semaforu, na kojem je savez čiji su naprednjaci stožer uglavnom svuda prvi i dominantan, razlikuju se „boje“ Jagodine. To je ostao „Palmin grad“, gde je koalicija SPS-JS izašla odvojeno od SNS i osvojila više od polovine odborničkih mesta.

Tesnu većinu zasad naprednjaci imaju u Nišu, a tas koji je prevagnuo na stranu saveza oko SNS je jedan „ruski“ mandat. Uprkos tome što podaci pokazuju prednost naprednjaka, deo opozicije u Čačku stavlja znak pitanja i hoće da odloži proglašenje pobednika.

NOVI SAD – Novosađani su najveću podršku dali koaliciji oko naprednjaka „Novi Sad – sutra“, koju je podržao 53,1 procenat birača. Od 78 mandata novosadskog parlamenta, njima je pripalo 46. Slede lista „Udruženi za slobodan Novi Sad“ sa 20 mandata (24 odsto glasova), „Kreni-promeni“ – osam mandata (9,7 odsto), lista „Heroji – Miša Bačulov“ – tri mandata (3,8%), dok je SVM osvojio 1,2 odsto glasova i jedan mandat.

NIŠ – Lista „Aleksandar Vučić – Niš sutra“, prema poslednjim podacima, ima 30 odbornika sa 44,31 odsto glasova. Grupi građana „Dr Dragan Milić“ pripada 16 mandata (24,49%), „Biramo Niš – Đorđe Stanković“ s 10 mesta i 16,12 procenata podrške. Za listu „Ujedinjeni – Nada za Niš – Miodrag Stanković – Nova“ glasalo je 3,88 odsto građana i pripada joj dva mesta. Gotovo isti procenat – 3,93 odsto osvojila je lista „Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš – Kreni-promeni“, koja će takođe imati dva odbornika. U lokalni parlament ušla je i „Ruska stranka – Rusija i Niš u srcu! – Tihomir Perić“ s jednim odbornikom.

KIKINDA – U najvećem gradu na severu Banata, na osnovu 100 procenata obrađenih mesta, lista „Aleksandar Vučić – Kikinda sutra“ osvojila je 66,14 odsto glasova i zauzeće 28 odborničkih mesta, što je vlast s komotnom većinom. U lokalni parlament ušla je i lista „Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde Mirko Šoć“ sa šest mandata, „Biramo borbu – Biramo Kikindu“ – tri mandata, dok SVM sleduju dva mesta. Za ulazak u parlament i 39 mesta nadmetala su se 142 kandidata sa pet izbornih lista.

BAČKA TOPOLA – Najveće poverenje birača zadobila je koalicija okupljena oko Saveza vojvođanskih Mađara, pokazuju preliminarni podaci Opštinske izborne komisije. Ta lista osvojila je 53,36 odsto glasova ili 19 mandata. Drugoplasirana koalicija „Aleksandar Vučić – Bačka Topola sutra“ sa 36,76 odsto glasova, ima 13 odbornika. Tri predstavnika u skupštini imaće i lista „Bačka Topola prekosutra“ sa osvojenih 9,88 odsto.

VALjEVO – Preliminarni rezultati pokazuju da su Valjevci, najviše glasova dali listi „Aleksandar Vučuć – Valjevo sutra“, koju čini 11 partija. Ova široka koalicija osvojila je 55,3 odsto glasova i imaće 30 mandata. Lista „Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može“, koaliciji šest partija, pripada 17 odborničkih mesta, „Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo – za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović“ dobila je dva mandata, „Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović“ i „Ekologija, zeleno Valjevo – Stil života“ imaće po jedan mandat.

SUBOTICA – Najveći broj Subotičana, njih 51,28 procenata, glasalo je za koaliciju „Aleksandar Vučić – Subotica sutra“. Tako će ova lista imati 35 odborničkih mesta, od 67 koliko ima lokalni parlament. Na drugom mestu je lista „Dr Balint Pastor – Savez vojvođanskih Mađara“ koju je podržalo 27,3 odsto i sleduje im 19 mandata. Treća je „Subotica protiv nasilja – Biramo Suboticu – Nela Tonković“ sa 15,29 odsto i 10 odbornika, dok će lista „Za pravednu Suboticu – DSHV – SPP – Tomislav Žigmanov“ učestvovati u radu parlamenta s tri odbornika.

SREMSKA MITROVICA – Koalicija oko naprednjaka „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra“ posle ovih izbora raspolaže sa 39 mandata (60,22 odsto glasova). Na drugom mestu je grupa građana „Grad za sve nas“ sa 21,09 odsto glasova (14 mandata). Trećeplasirana je lista „Sremska Mitrovica protiv nasilja“ – 7,62 odsto (pet mandata), tri mesta obezbedila je lista „Dr Savo Manojlović – I ja sam Mitrovica – Kreni-promeni Mlada Mitrovica“ koja je osvojila 5,93 odsto.

Stamatović ubedljiv u Čajetini

LISTA „Milan Stamatović – Zdrava Srbija“ u Čajetini osvojila je 55,99 odsto glasova, više od svih ostalih lista zajedno. Stamatović će u novom mandatu moći da računa na glasove 18 ili 19, od ukupno 31 odbornika. Grupa građana „Naši ljudi za naše mesto – Marko Pantović“ – osvojila je 24,13 odsto glasova, lista „Aleksandar Vučić – Čajetina sutra“ – bila je treća sa 14,28 odsto.

– Ponovili smo dobar rezultat, koji smo postigli na osnovu svega što smo radili prethodnih godina. I narod je to nagradio. Hvala im na podršci, hvala na fer i poštenoj kampanji – poručio je Stamatović.

PEĆINCI – Lista „Aleksandar Vučić – Pećinci sutra“ u ovoj opštini zabeležila je jednu od najubedljivijih pobeda – 82,36 odsto glasova, što im donosi 27 mandata u parlamentu koji ukupno ima 30 mesta. „Pećinci protiv nasilja“ imaju 7,65 odsto (dva mandata), a „Za naše selo – Narodni pokret Srbije – Miroslav Aleksić“ – 3,53 odsto – jedan mandat.

SOMBOR – Preliminarni podaci pokazuju da su Somborci svoje poverenje u najvećem procentu – 66,68 odsto, dali koaliciji oko SNS „Aleksandar Vučić – Sombor sutra“, koja će u budućem sazivu imati 42 mandata. Drugoplasirana je opoziciona lista „Biramo Sombor bez nasilja“ (18,8 odsto glasova, 11 mandata), sledi „Savez vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor“ (6,3%, četiri mandata). Izborni cenzus sa 3,14 odsto glasova prešla je i lista Građanski front – stop ludilu“ kojoj pripadaju dva odbornička mesta. Isto toliko imaće i manjinska lista „Za pravedan Sombor! – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Tomislav Žigmanov“ koju je podržalo 2,37 odsto birača.

ZRENjANIN – Gradska izborna komisija u Zrenjaninu objavila je da je lista „Aleksandar Vučić – Zrenjanin sutra“ sa svojim koalicionim partnerima osvojila 57,98 procenata glasova i 41 od ukupno 67 mandata u skupštini, „Savez vojvođanskih Mađara dr Balint Pastor“ 3,52 odsto i dva mandata, „Mi snaga naroda“, prof. dr Branimir Nestorović – Zrenjanin“ 5,10 odsto i tri odbornička mesta, koalicija „I voda i sloboda – NADA – ujedinjena opozicija Zrenjanina“, osvojila je 17,15 procenata i 12 mandata, a koalicija „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“ 13,92% i devet mesta.

Dveri traže uvid u materijal

POKRET Dveri ocenio je da je ostvario solidan izborni rezultat na nekoliko lokalnih izbora. U saopštenju se navodi da će imati odbornike u Gradu Nišu i u niškim opštinama Palilula i Crveni krst, u Vrbasu, Novoj Varoši, Ivanjici, Aleksincu, Požarevcu, Šidu, Sopotu.

– Najbolji rezultat ostvaren je u Čačku, gde su „Dveri“ pojedinačno najjača parlamentarna opoziciona stranka sa šest odsto glasova i četiri odbornika – dodali su u saopštenju, i naveli da rezultatima nisu zadovoljni, ali su „pokazali da Dveri itekako postoje i rade“.
Iz Dveri najavljuju da će tražiti uvid materijala u Čačku, jer tvrde da je razlika između glasova vlasti i opozicije manja od sto.

JAGODINA – Od 21 odborničkog mesta, koaliciji „Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija – Ivica Dačić – SPS“ pripalo je 13 mandata sa 56,98 odsto glasova podrške. Druga je lista „Aleksandar Vučić – Jagodina sutra“ 25,47 procenata i šest odborničkih mesta. Po jednog odbornika imaće liste „Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje“ sa 6,49 odsto podrške i „Mi – snaga naroda – prof. dr Branimir Nestorović“ (4,07%).

UŽICE – Preliminarni rezultati na uzorku od 100 odsto prebrojanih glasova, sa svih 89 biračkih mesta, pokazuju da liste „Aleksandar Vučić – Užice sutra“ i „Milan Stamatović – Zdrava Srbija“ sa ukupno 37 mandata mogu da formiraju vlast u Skupštini grada Užica, u kojoj ima 67 mesta. Dosadašnja gradonačelnica Jelena Raković Radivojević, odmah po dobijanju preliminarnih rezultata, najavila je da će ove dve liste formirati većinu u lokalnom parlamentu. Ostalih šest lista, opozicionih, imaju ukupno 30 osvojenih mandata.

SPS I SNS PREVAZIŠLI SUKOBE U SURDULICI

Pomireni do 90 odsto

DECENIJAMA unazad hladni rat koji se u Surdulici vodio između SPS, koji je do sada samostalno vladao, i SNS, svađao je najbolje prijatelje, porodice i poslovne partnere. Na ovim izborima je okončan.

Vest o koaliciji socijalista i naprednjaka mnoge je iznenadila, a govorka se da je utanačena posle insistiranja centrala u Beogradu. Doduše, već u predizbornoj kampanji kao da je zavladao mir. Funkcioneri i aktivisti SPS i SNS počeli su da piju kafu u istim kafićima, što ranije nije bio slučaj. Nije bilo ružnih reči, ucena i pritisaka. Preliminarni izborni rezultati pokazali su da je ovaj politički mir nešto što je Surdulica priželjkivala. Tako je lista „Aleksandar Vučić – Surdulica sutra – Novica Tončev“ osvojila poverenje 90 odsto birača, zajedno imaju u budućem lokalnom parlamentu 32 odbornika. Od toga 18 mandata pripada socijalistima, a 14 naprednjacima. Udružena opozicija – „Moramo i možemo bolje – za spas Surdulice“ – Ljubiša Ranđelović takođe je prešla cenzus osvojivši poverenje šest odsto birača, što znači da će u skupštini imati dva odbornika. Treća opcija koja je bila na glasačkom listiću „Moral – Pravda – znanje – da vratimo sjaj Surdulici“ dobila je prema preliminarnim rezultatima četiri odsto glasova, te će u skupštini imati jednog predstavnika.

SNS i SPS su zajedno slavili pobedu na trgu uz neizbežne trubače.

ČAČAK – Lista „Aleksandar Vučić – Čačak sutra“ ostvarila je pobedu na lokalnim izborima u Čačku, pokazuju još nepotvrđeni rezultati održanih lokalnih izbora. Na osnovu prebrojanog kompletnog materijala sa biračkih mesta, naprednjaci i njihovi koalicioni partneri ostvarili su tesnu većinu od 50,3 odsto glasova, što im u novom sazivu lokalnog parlamenta garantuje 40 od 75 odborničkih mandata. Opozicija će ukupno imati 35 odbornika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Analitičari za Jutro na Blicu o prvoj tranši pomoći za Srbiju

Vučević na obeležavanju Dana Matematičke gimnazije (VIDEO)

Lekarski pregledi pred služenje vojnog roka: Evo šta čeka buduće vojnike