Kolaković: Očekujem da će Makronova poruka biti usmerena na smirivanja situacije, poštovanja dogovoreno i nastavka dijaloga


Vesti

Politika

Kolaković: Očekujem da će Makronova poruka biti usmerena na smirivanja situacije, poštovanja dogovoreno i nastavka dijaloga

Izuzetno je važno što dolazi do druge posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji u toku njegovog drugog mandata i to predstavlja kontinuitet interesovanja Francuske za prostor Zapadnog Balkana i potvrdu razvoja bilateralnih odnosa Francuske i Srbije od 2019. do danas, kaže Aleksandra Kolaković, viša naučna saradnica u Institutu za političke studije.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Tanjug/AP

Emanuel Makron

Ovaj dinamičan razvoj odnosa između dve zemlje, kako ukazuje, potvrđuje da postoji prostor za dodatno razumevanje srpskog problema u kontekstu Kosova, čiju je nezavisnost Francuska priznala.

Blic preporučuje

– To smo videli u prethodnom periodu jer je Francuska insistirala na poštovanju dogovora iz dijaloga. Sam francuski predsednik je iznosio i svoje ideje i viđenja kako problem Kosova i Metohije može biti rešavan. U tom kontekstu takođe treba posmatrati i nastojanje Francuske da se odloži rasprava o ulasku Kosova u Savet Evrope i insistiranje na nastavku razgovora, dijaloga, a sa druge strane i poštovanju one mape puta koja je već zacrtana i koja podrazumeva prvo Zajednicu srpskih opština, a onda neke druge tačke. Očekujem da će poruka francuskog predsednika biti upravo usmerena ka tome da mora doći do smirivanja situacije i poštovanja onog što je dogovoreno i nastavka dijaloga, a nikako do eskalacije nasilja jer su prostor Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine, kada govorimo o Balkanu, prepoznati kao potencijalno rizične tačke po bezbednost – kaže Kolaković.

Dalja podrška Francuske evrointegracijama i produbljivanje odnosa između Francuske i Srbije, kako dodaje, veoma je važno u ovom momentu jer se očekuje nova evropska administracija.

Ključne teme razgovora predsednika Makrona koji danas stiže u Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako očekuje naša sagovornica, biće kupovina aviona ‘rafala’ i privredna, odnosno ekonomska saradnja.

Ona ističe da je dolazak francuskog predsednika u trenutku kada ima izuzetno komplikovanu političku situaciju u svojoj zemlji i samo dan nakon otvaranja Paraolimpijskih igara i obelažavanja 80. godišnjice iskricavanja u Normandiji, snažna poruka u političkom, geopolitičkom, geostrateškom smislu i u korist Srbije.

Treba imati u vidu da već sada postoje konkretni rezultati razvoja odnosa dveju zemalja jer su memorandumi i bilateralni dogovori koji su potpisivani u julu 2019. godine zaživeli. Uostalom, u okviru ove posete biće i zvanično označen završetak radova na Aerodromu Nikola Tesla i to je još jedan simbol razvoja odnosa između Francuske i Srbije. Sada kada imamo čvršću, bolju i jasniju komunikaciju sa Francuskom iako se ne slažemo po svim pitanjima, možemo da tragamo za nekim boljim rešenjima i objašnjenjem srpske pozicije – zaključuje Kolaković.

(Kosovo onlajn)



Izvor

Related posts

Ministar Đurić razgovarao sa Sison u Vašingtonu

OGLASILA SE FON DER LAJEN: Objavila sliku sa Vučićem

Ivica Dačić o važnosti sektora za vanredne situacije