Koliko će biti uspešan novi pokret Dragana Milića na republičkim izborima?


Vesti

Politika

Koliko će biti uspešan novi pokret Dragana Milića na republičkim izborima?

  • Dr Dragan Milić najavljuje formiranje političke organizacije PODES
  • Analitičari ocenjuju da Milić ima politički potencijal, ali da ga očekuje težak rad

Koliko će dr Dragan Milić uspeti da podesi svoj pokret PODES (Pokret za decentralizaciju Srbije) da bi bio uspešan – pitanje je koje se nameće nakon što je poznati kardiohirurg iz Niša najavio da će formirati političku organizaciju sa kojom namerava da izađe na naredne republičke izbore. Analitičari ocenjuju da Milić ima politički potencijal, ali da ga očekuje „težak i mukotrpan rad“.

Foto: Branko Janačković / Ringier

Dr Dragan Milić je najavio formiranje pokreta sa kojim će izaći na naredne republičke izbore

Posle uspeha na lokalnim izborima u Nišu na kojima je njegova grupa građana bila druga najjača lista, Milić je odlučio da uđe u političku borbu i van svog grada odnosno na nacionalnom nivou.

Blic preporučuje

„Privukao na sebe pažnju lokalpatriotizmom“

Predrag Lacmanović, programski direktor agencije „Faktor plus“, navodi za „Blic“ da na političkoj sceni ima veliki broj aktera i stranaka i da će Milićev pokret biti „jedan u nizu“.

Svaka politička stranka ima šansu u zavisnosti od ideologije, stavova, kadrova. Milić je privikao pažnju na sebe lokalnom politikom ili lokalpatriotizmom kojim je pridobio one koji vide kao nepravdu to što je, po njima, razvoj Beograda i Novog Sada dobio prioritet. Pokazalo se da ta politika može da pije vodu.Lokalpatriotizam mu je doneo poene, ali u sredini gde živi i gde je poznat – ocenjuje Lacmanović.

Uspeh Milićevog pokreta zavisiće od dve stvari

Kako kaže, uspeh Milićevog pokreta zavisiće, pre svega, od dve stvari:

  1. Kadrova – da li će se okupiti ljudima koji će doprineti razvoju pokreta.
  2. Infrastrukture – jedno je voditi kampanju u jednom, dva ili tri grada, a drugo na republičkom nivou gde je potrebna znatno veća organizacija, sredstva i mediji.

Naš sagovornik dodaje da Milić svaki prostor u medijima mora kvalitetno iskoristiti.

Predrag Lacmanović smatra da će uspeh Milićevog pokreta zavisiti, pre svega, od kadrova i infrastrukture

Mnogo je koraka do uspeha. Bilo je u bliskoj prošlosti još ličnosti koji su se smatrali potencijalnim liderima opozicije kao što su Saša Janković ili Zdravko Ponoš, ali na kraju se ispostavilo da nisu uspeli. Za uspeh u politici je potrebno mnogo više od ideje, a to su ljudi, sredstva, mediji zato Miliću predstoji težak i mukotrpan rad – analizira Lacmanović.

„Nije dobra informacija da je Milića napustilo dvoje odbornika“

Programski direktor agencije „Faktor plus“ smatra da za Milića „nije dobra informacija da ga je napustilo dvoje odbornika u Skupštini grada Niša“

To ne mora nužno da bude loše, ali trenutno pokazuje da Milić ne može da održi jedinstvo ni na svom terenu u Nišu – navodi Lacmanović.

Po njemu, Milić će bez obzira na sve „teško biti novi lider opozicije“.

– Ova opozicija mi se čini kao da ne želi da ima novog vođu – zaključuje Lacmanović.

„Ideja decentralizacije kod nas nikada nije do kraja iskorišćena“

S druge strane, Dejan Bursać, politikolog, vidi potencijal u Milićevom novom pokretu.

– Ideja je svakako legitimna i ne bih rekao da je loša iz vizure toga da je Milić stekao određenu nacionalnu popularnost pre izbora u Nišu. Pokazao se kao jedan čovek koji ume i vrlo narodski da komunicira, a opet s druge strane je stručan, ume da se nosi i sa SNS-om i sa tim pritiscima koji su bili i sa prozivkama na njegov račun tako da ne bih rekao da je toliko loša ideja. Može da ima potencijal pogotovo što ta ideja decentralizacije na način na koji on zastupa da je običan čovek razume nije kod nas do kraja nikada korišćena – objašnjava Bursać.

Foto: Nova S / screenshot

Dejan Bursać vidi potencijal u Milićevoj ideji decentralizacije

Kako kaže, znamo da je to probao Mlađan Dinkić sa Ujedinjenim regionima Srbije.

Ali tu je već svima bilo manje-više da je to Dinkićevo političko prepakivanje da još nekoliko godina politički preživi i da to nije bila iskrena ideja decentralizacije tako da vidim neki potencijal – analizira Bursać.

„Važno da izbegne dilemu prozapadno-nacionalno“

Po njemu, važno je da Milić izbegne dilemu prozapadno ili nacionalno.

Foto: Branko Janačković / Ringier

Milić bi trebalo da izbegne dilemu prozapadno-nacionalno, smatra Bursać

– To nije nešto što će mu u ovoj situaciji doneti previše glasova niti pokret ili stranka koja se bavi decentralizacijom ne treba time da se bavi. Tako da ako će Milić da ulazi u priču svakako bi bilo dobro da socioekonomske probleme apostrofira, što je on i do sada radio u kampanji u Nišu tako da mislim da mu to neće biti problem – ocenjuje Bursać.

„U opoziciji stalno traje potraga za novom ličnošću“

Bez obira na sve, naš sagovornik smatra da je teško reći koliko je domet Milićevog pokreta.

– Valjalo bi sačekati neka prva istraživanja i slično da vidimo koliko je on prepoznat zaista nacionalno, ali definitivno bih rekao da ima potencijala. Među opozicionim biračima stalno traje potraga za nekom novom ličnošću, novim licem, potrošili su se mnogi lideri tako da svakako ima prostora za njega – zaključuje Bursać.

Inače, Milić je prilikom najave formiranja pokreta poručio da želi da „okupi sve sve lokalne pokrete i grupe građana u Srbiji kako bi učestvovali na sledećim republičkim parlamentarnim izborima“.



Izvor

Related posts

Porediti današnju Vojsku sa onom kada je on vedrio i oblačio, imao bih šta da kažem

Ne postoji oblast u kojoj smo toliko napredovali kao što je Vojska Srbije

Ne postoji oblast u kojoj smo toliko napredovali (VIDEO)